Jak uzupełnić niedobór żelaza w organizmie? [Porada eksperta]

2017-02-06 11:19

Mam hemoglobinę poniżej normy - wynik laboratoryjny to 11,50. Jak jeść, z czym nie łączyć, np. mięso wołowe?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Należałoby ustalić przyczynę anemii. Jeśli niedokrwistość wynika z niedoborów pokarmowych, to rzeczywiście trzeba poprawić dietę. Należy zwiększyć ilość żelaza w diecie. To pochodzące z mięsa i to wołowego będzie najlepiej przyswajalne. Raz może być to 100 g tatara, a innym razem bitki wołowe. Do tego koniecznie trzeba zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę witamin z grupy B oraz witaminę C. Ta ostatnia to natka pietruszki, kwaszonki, świeżo wyciskane soki, owoce goi. Z kolei witaminy z grupy B to zielone, świeże części roślin oraz np. kasza gryczana. Sprawdź też, czy do tej pory nie zjadałaś za dużo produktów mlecznych, które utrudniają przyswajanie żelaza. Ser żółty, mleko, sery i twarożki mogą upośledzać przyswajanie żelaza. Podobnie mocna kawa, herbata czy cola wypijana do lub przed posiłkiem mięsnym. Warto też zacząć pić sok z ukwaszonych buraków, 1/2 szklanki rano na czczo.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta