Jak usunąć arsen z ryżu?

2020-11-23 8:13 Magda Mazurek

W ryżu możemy znaleźć niestety metale ciężkie, w tym szkodliwy dla zdrowia arsen. Spożywamy go wraz z ryżem, ale na szczęście są pewne metody pozwalające zmniejszyć jego ilość w ryżu lub całkowicie go wyeliminować.

Ryż jest popularnym w Polsce dodatkiem do obiadu. Z powodzeniem zastępuje ziemniaki czy makaron. Jednak nie każdy wie, że ryż może być... podrabiany albo pełen szkodliwych metali ciężkich. Czy można jakoś sprawdzić jakość ryżu? Czy można wreszcie usunąć z niego szkodliwy arsen?

Podrabiany ryż

Zacznijmy od tego, że największa produkcja ryżu odbywa się w Chinach. Właśnie stamtąd jest on sprowadzany do Polski. I jak wszędzie może dojść do różnych nieprawidłowości czy to na etapie transportu czy produkcji. I tutaj na pomoc przychodzą dziennikarze - dziennik Korean Times ujawnił światu prawdę o fałszywej produkcji ryżu.

Zamiast zbierać ryż z pola, niektórzy producenci robią go... ze skrobi ziemniaczanej i plastiku! Jak rozpoznać taką podróbę? Na szczęście jest to proste - wystarczy wsypać ryż do wody - jeśli opadnie na dno, to bardzo dobry znak. Nasz ryż jest organiczny. Natomiast jeśli pływa po powierzchni wody - jest kiepską podróbką.

Jak usunąć arsen z ryżu

Niestety nie tylko sztuczny ryż nam zagraża. W ryżu znajdziemy także arsen, czyli szalenie szkodliwy, rakotwórczy pierwiastek. Na szczęście tutaj również są sposoby na zminimalizowanie jego ilości w produkcie. 

Z informacji przekazywanych przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wynika, że szkodliwy arsen ma zdolność do kumulowania się w ludzkim organizmie. Nie jest usuwany wraz z produktami przemiany materii. A jego zawartość w ryżu jest dużo wyższa niż w zbożach:

- Z danych publikowanych w literaturze naukowej wynika, że zawartość arsenu nieorganicznego w surowym ryżu waha się w zakresie od 0,1 do 0,4 mg/kg suchej masy. Są to wartości znacząco wyższe w porównaniu z innymi zbożami, w których stwierdzana zawartość arsenu całkowitego waha się np. w pszenicy i jęczmieniu w zakresie od 0,03 do 0,08 mg/kg, a w innych gatunkach zbóż jest poniżej granicy wykrywalności - czytamy na łamach “Science of the Total Environment”.

Jak usunąć arsen? Zminimalizowanie ilości tego pierwiastka w ryżu jest proste - wystarczy podczas gotowania wymienić wodę. Naukowcy podają, że w ten sposób można usunąć nawet 70 proc. arsenu z ryżu białego i 50 proc. z ryżu brązowego.

Zalecane jest także gotowanie ryżu w postaci sypkiej, a nie w woreczkach foliowych. W ten sposób unikamy narażenia na bisfenol A, który często znajdziemy w foliowych opakowaniach. Ryż przed gotowaniem należy wypłukać. 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
KOMENTARZE