Jak spożywanie laktozy wpływa na trądzik? [Porada eksperta]

2015-01-05 15:54 Iza Czajka

Mam cerę skłonną do trądziku, choć mam 24 lata. Ostatnio wybrałam się do kosmetyczki, która powiedziała mi, że przyczyną mojego trądziku jest spożywanie dużej ilości laktozy z mleka i jogurtów. Bardzo często piję mleko i jem jogurty, natomiast nigdy nie miałam nietolerancji laktozy. Przestałam jeść jogurty, a mleko zamieniłam na mleko bez laktozy, natomiast nie zauważyłam żadnej poprawy w wyglądzie cery. Czy jest sens nadal nie spożywać produktów bogatych w laktozę?

Być może twoja skłonność do trądziku bierze się z jedzenia słodyczy z innych źródeł. Akurat w twoim przypadku z jedzenia jogurtów bym nie rezygnowała, ze względu na to, że nie mają one zbyt wiele laktozy, ale są cenne ze względu na dobre bakterie jelitowe i dobrej jakości, lekkostrawne białka. Istnieje powiązanie pomiędzy dobrą florą bakteryjna w jelitach, a kolonizacją dobrych bakterii na skórze i jej dobrą kondycją. Powinnaś tylko wybierać jogurty naturalne, bez dodatku owoców i bez dodatku mleka w proszku, cukru, zawierające żywe kultury bakterii Bifidobakterie i Lactobacillus Acidophilus produkujące kwas mlekowy.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE