Jak dobrze łączyć pokarmy? [Porada eksperta]

2013-04-07 18:18

Chodzi mi konkretnie o to jak np. skomponować drugie danie; nie wiem czy surowkę jeść na początku czy na koniec, czy popijać w trakcie jedzenia czy nie; czy jeść na noc razowe pieczywo, w ogóle co najlepiej zjeść na kolację - brak mi pomysłów; czy lepsze jest masło czy margaryna?

Witaj Nie ma zaleceń dietetycznych dotyczących kolejności spożywanych pokarmów z talerza, dlatego, że zależy to od indywidualnych zwyczajów, kondycji układu pokarmowego ect. Ja surówkę jem na 30 minut przed głównym posiłkiem, bo zjedzona w trakcie wywołuje u mnie wzdęcia. Zupę raczej czystą wypijam po zjedzeniu II dania. Nie popijam wody w trakcie jedzenia, bo gorzej trawię, zresztą wolę esencjonalny wywar mięsno-warzywny lub warzywny, piję go ok. 30-40 minut po zjedzeniu II dania. Jeśli chodzi o kolację, lepsza jest lekkostrawna (pieczywo razowe niestety nie należy do lekkostrawnych). Mogą to być kanapki z pieczywa mieszanego, zapiekanki, duszone lub gotowane na parze warzywa, mięsa, ryby, dania z mleka, jaj, serów. Masło czy margaryna? I to i to. Róznorodność produktów w diecie gwarantuje, że wszystkie potrzebne składniki dostarczysz organizmowi.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE