Dieta z warzyw przy nadkrzepliwości krwi [Porada eksperta]

2015-02-04 17:02

Jakie warzywa i owoce należy spożywać, by móc ograniczyć leki na nadkrzepliwość krwi.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Przy nadkrzepliwości krwi można polecić w diecie świeże wiśnie, jagody, truskawki, morele, brzoskwinie oraz cytrusy, produkty pełnoziarniste, warzywa cebulowe: czosnek, cebulę, pomidory. Ograniczyć sól, tłuste potrawy, słodycze, używki (takie jak kawa czy mocna herbata), zielone części roślin, jak np. wszystkie sałaty czy kiełki, soję i jej przetwory (olej), sery dojrzewające, szczególnie pleśniowe. Zabronione: żurawina, natka pietruszki, brukselka, szpinak, brokuły, sałata , wątróbka, jajka.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta