Dieta wspomagająca odbudowę hemoglobiny [Porada eksperta]

2018-03-25 11:23 Iza Czajka

Moja ciocia przeszła operację usunięcia trzonu trzustki, ma bardzo niską hemoglobinę i zaczęła przyjmować chemię. Jaką dietę powinna stosować? Lekarz powiedział jej, że może jeść jedynie produkty przetwarzane na parze, a z mięsa tylko królika. Bardzo proszę o radę, bo bardzo mi zależy na zdrowiu mojej cioci. Po szpitalu zjadła rybę gotowaną na parze, ale chyba z jakimś sosem i strasznie cierpiała.

Dieta powinna być dostosowana do kondycji przewodu pokarmowego. Małe porcje "garstkowe" posiłków, dosyć częste, akceptowane przez nią. Lekkostrawne i kaloryczne, nawet miksowane na papkę, aby były szybciej trawione, nie dopuścić do niedożywienia. Wskazane jest skorzystanie z produktów typu Nutridrink, a lekarz powinien wskazać najbardziej odpowiedni preparat dla cioci. 

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019
KOMENTARZE