Dieta wielkanocna po operacji żołądka [Porada eksperta]

2013-04-06 23:01
Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witam, teść jest po operacji raka trzustki, ma usunięte 1/3 źołądka, dwunastnicę, woreczek żółciowy oraz główkę trzustki. Zastanawiam się jakie potrawy wielkanocne mogę przyrządzić na śniadanie wielkanocne?

Wszystko zależy od tego jak dawno była operacja i w jakim stanie jest przewód pokarmowy. Obawiam się jednak, że z potraw wielkanocnych dla teścia nic się nie nadaje, dlatego, że są to wyjątkowo "ciężkostrawne święta". Jajka i majonez odpadają, sałatka warzywna też, nie mówiąc o pieczonych mięsach czy białej kiełbasie i ciastach. Najlepiej podpytaj teścia o dietę i co je i przygotuj mu coś z lekkostrawnego, a może nawet półpłynnego: typu zupa zmiksowana z warzywami i mięsem. Wydaje się, że sernik (mało tłusty i słodki) oraz babka z ciasta drożdżowego będą odpowiednie. Zawsze to jakiś wielkanocny akcent. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE