dieta w kamicy wapniowo-szczawianowej [Porada eksperta]

2013-04-07 13:47

Czego nie wolno jeść w diecie wapniowo-szczawianowej a co należy jeść w leczeniu tego rodzaju kamicy?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj Kamica szczawianowo-wapniowa występuje gdy gromadzisz kwas szczawiowy, od wysokich dawek wit. C, po resekcji jelit i w wadliwym wydalaniu jonów wodorowych przez nerki, przy niedoborach witaminy B6. Kamicy szczawianowo-wapniowej sprzyja za dużo sodu w diecie. Produkty zabronione: szczaw, szpinak, rabarbar, boćwina, figi suszone, kakao, herbata, kawa, czekolada, glutaminian, gotowe dania w proszku tgz koncetraty dań produkty wskazane woda niskozmineralizowana, soki cytrusowe, produkty pełnoziarniste, masło, warzywa: ogórek, kukurydza Produkty dozwolone w ograniczonych ilościach mleko i jego przetwory, ziemniaki, pomidory, nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa liściaste, orzechy, mięso i jaja. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta