Dieta w ciazy [Porada eksperta]

2013-03-13 17:36

Witam, Mam na imie Barbara, jestem w 20. tygodniu ciąży. Od poczatku przytylam 5kg. Proszę o wskazowki co i ile jadać, żeby za dużo nie przytyć.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Oto zalecenia dla Ciebie:

  • nie jedz za dwoje, lecz dla dwojga - przyzwyczajaj się do większej ilości, ale niewielkich posiłków w ciągu dnia
  • zadbaj o to, aby dzienne zapotrzebowanie na składniki pokarmowe pokrywały produkty bogate w białko (mleko, mięso, ryby, wątróbka), owoce i warzywa oraz produkty zbożowe pełnoziarniste. Dzienna porcja białka powinna teraz wynosić 80 g, węglowodanów - 400 g, tłuszczów - 80 g
  • jedz powoli, nigdzie się nie spiesz - zrezygnuj z posiłków w stołówkach, barach 
  • dużo pij - od 1,5 - 2 litrów dziennie, najlepiej niegazowanej wody mineralnej, niesłodzonych napojów, soków, owocowych herbat, naparów ziołowych, mleka, lekko strawnych zup.

Pamiętaj, by w pierwszym trymestrze ciąży dostarczać organizmowi ok. 2000 - 2200 kalorii dziennie, w drugim i trzecim odpowiednio 2300 i 2500 kcal. Przez 9 miesięcy nie powinnaś przytyć więcej niż 10 - 12 kilogramów. W czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze, których wymaga od ciebie zarówno organizm twój jak i twojego dziecka.
Mleko i nabiał.
Potrzebujesz ich w ok. 4 porcjach dziennie. Możesz wybierać pomiędzy szklanką mleka, 2 plasterkami żółtego sera, kubkiem jogurtu, budyniem.
Białko
. Musisz dostarczyć go organizmowi co najmniej 3 razy dziennie. Za każdym razem powinnaś zjadać albo 50 -100 g chudego mięsa, ryby lub drobiu, albo 2 jajka, albo kubek ugotowanej fasoli. W tej grupie pokarmów są też m.in. ser, orzechy, nasiona.
Pieczywo i wyroby mączne
. Jedz je koniecznie w 4 porcjach dziennie, np. kromka chleba, 1 herbatnik, pół szklanki gotowanego ryżu lub kaszy manny, 3 szklanki płatków kukurydzianych.
Owoce i warzywa
. Serwuj ich sobie dużo, w co najmniej 4 porcjach dziennie. Wybierz np. 1 kubek owoców, tyle samo warzyw lub sok. Ważne są owoce i warzywa z witaminami A (marchew, liściaste warzywa ciemnozielone) i C (owoce cytrusowe, pomidory). Ponadto produkty z tej grupy pokarmowej zapobiegają zaparciom, które często dokuczają kobietom w okresie ciąży.
Tłuszcze i słodycze
. Także są potrzebne, choć trzeba je dawkować z rozwagą. Możesz z umiarem spożywać masło, margarynę, oleje, tłuszcze, sosy do sałatek, desery, cukierki. Odstaw je wtedy, gdy za bardzo przybierasz na wadze

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta