Dieta w chorobie zakrzepowej [Porada eksperta]

2013-04-04 12:25
Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Czy przy chorobie zakrzepowej żył są jakieś wskazania dietetyczne?

W chorobie zakrzepowej powinno się stosować dietę niskotłuszczową, bogatą w naturalne przeciwutleniacze i błonnik. Mogłaby Pani wzbogacić swoje menu o dania kuchni śródziemnomorskiej. Badania naukowe potwierdziły, że dieta ta chroni układ krwionośny przed chorobami.
Oto przykładowy jadłospis
I śniadanie: 2 kromki chleba żytniego razowego, cienko posmarowane margaryną, pół jajka na twardo, 2 plasterki chudej szynki, 100g sałatki z pomidora i czosnku z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, sok z pomarańczy lub grejpfruta
II śniadanie: kubeczek jogurtu naturalnego, dwie mandarynki
Obiad: szaszłyk z piersi kurczaka, cebuli i czerwonej papryki, cukinii pokropionego odrobiną oleju, 30 brązowego ryżu, 200g surówki z sałaty, ogórka, szprosy z kapusty koperek
Podwieczorek: pieczone jabłko
Kolacja: kromka grahama z 2 plastrami szynki, 200 g sałatki z pomidora i papryki, plaster sera feta ze szczypiorkiem, herbata lub herbatka

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE