Dieta w chorobie Wilsona [Porada eksperta]

2013-04-07 22:47

Niedawno dowiedziałam się, że moje dzieci mają chorobę Wilsona. Są po biopsji wątroby i badaniach genetycznych. W chwili obecnej czekam na te wyniki wyniki. Jaką zastosować dietę w chorobie Wilsona dla dzieci?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj Marzeno
Zalecenia dietetyczne dostaniesz od lekarza, będą one dotyczyły ograniczenia spożycia miedzi. Oczywiście dzieci otrzymają też leki chelatujące (czyli wiążące) miedź, które uniemożliwią jej odkładanie w wątrobie i innych narządach. Choroba wcześniej zdiagnozowana pozwala na normalne życie. Miedź jest metalem występującym powszechnie w glebie. W roślinach występuje w stężeniu zależnym od obecności tego pierwiastka w glebie. W produktach pochodzenia zwierzęcego ilość miedzi wynosi od 50-350 mikrogramów na 100 g produktu, w warzywach i owocach od 30-230 mikrogramów. Duża ilość jest też w podrobach (wątrobie), niektórych rybach (w mintaju nie jest dużo), drożdżach, sałacie, pełnych ziarnach zbóż (również w płatkach), pieczywie razowym, kakale i czekoladzie. Mało miedzi jest w mleku, jabłkach, pomidorach, pomarańczach jajkach, wędlinach, mięsie wołowym.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta