Dieta w chorobie Wilsona [Porada eksperta]

2013-04-07 22:47
Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Niedawno dowiedziałam się, że moje dzieci mają chorobę Wilsona. Są po biopsji wątroby i badaniach genetycznych. W chwili obecnej czekam na te wyniki wyniki. Jaką zastosować dietę w chorobie Wilsona dla dzieci?

Witaj Marzeno
Zalecenia dietetyczne dostaniesz od lekarza, będą one dotyczyły ograniczenia spożycia miedzi. Oczywiście dzieci otrzymają też leki chelatujące (czyli wiążące) miedź, które uniemożliwią jej odkładanie w wątrobie i innych narządach. Choroba wcześniej zdiagnozowana pozwala na normalne życie. Miedź jest metalem występującym powszechnie w glebie. W roślinach występuje w stężeniu zależnym od obecności tego pierwiastka w glebie. W produktach pochodzenia zwierzęcego ilość miedzi wynosi od 50-350 mikrogramów na 100 g produktu, w warzywach i owocach od 30-230 mikrogramów. Duża ilość jest też w podrobach (wątrobie), niektórych rybach (w mintaju nie jest dużo), drożdżach, sałacie, pełnych ziarnach zbóż (również w płatkach), pieczywie razowym, kakale i czekoladzie. Mało miedzi jest w mleku, jabłkach, pomidorach, pomarańczach jajkach, wędlinach, mięsie wołowym.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE