Dieta przy zrostach jelita cienkiego [Porada eksperta]

2013-04-12 16:59

Witam. Miesiąc temu miałam operację na zrostową niedrożność jelita cienkiego. Jak powiedział lekarz, istnieje duże prawdopodobieństwo, że zrosty zrobią się ponownie lub już są. Chciałabym dowiedzieć się jak powinnam się odżywiać i jak długo stosować dietę. Bardzo interesuje mnie również, jakich przypraw mogę używać. Z góry dziękuję za odpowiedź

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj, Dieta dla ciebie powinna być lekkostrawna z ograniczona ilością "twardego błonnika", łatwo przyswajalna a jednocześnie bogata w składniki odżywcze. Chodzi o to, żeby nie przeciążać jelit, nie doprowadzać do zaparć, wzdęć, ani ich przekrwienia. Dieta lekkostrawna oznacza małe formy makaronów, drobne kasze, pieczywo mieszane, ale nie razowe. Warzywa młode duszone lub gotowane. Mięso łatwo przyswajalne, najlepiej duszone, parowane w małych kawałkach. Idealne dla ciebie są: drób i ryby. Wszystko co zjesz musisz dobrze gryźć i długo przeżuwać. Z przypraw dopuszczone są: wanilia, zioła i sok z cytryny. Tłuszcze lekkostrawne typu masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy do 6 łyżek dziennie. Przykładowy jadłospis: śniadanie: tosty, twarożek z owocami i dżemem. II śniadanie: owoce z jogurtem. Obiad: potrawka z kurczaka, ryż, sałata z sosem winegret. Podwieczorek: naleśnik z dżemem, sok. Kolacja:zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym lub pieczywem. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta