Dieta przy zapaleniu jelita grubego [Porada eksperta]

2013-04-08 15:16

Od 11 lat choruję na wrzodzejące zapalenie jelita grubego. Obecnie przyjmuje m.in. leki sterydowe. Niedawno miałam robioną kolonoskopię, w czasie której usunięto dwa polipy. Objawy, jakie mam to wodniste biegunki, często z domieszką krwi. Dodatkowo mam wysoki cholesterol(250 całkowity). Nie wiem, jaką dietę stosować, bo po owocach i warzywach mam biegunkę.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Wysoki poziom cholesterolu we krwi niekoniecznie może być wywołany ubogą w błonnik dietą, ale wynikać z predyspozycji genetycznych. Oczywiście dieta też wtedy pomaga, ale większy pożytek jest z leków. Jeśli chodzi o dietę dla ciebie, która miałby obniżyć poziom cholesterolu, to należałoby prawdopodobnie oprzeć ja na młodych warzywach, gotowanych, tych które nie drażnią jelit, kaszach i pieczywie mieszanym. Może zastosowanie znalazłby jakiś preparat błonnikowy. Należałoby też przeprowadzić szczegółowy wywiad żywieniowy, postudiować dzienniczki produktów (które z pewnością prowadzisz) i zaproponować dietę, którą powinien zaaprobować proktolog. Warto również rozważyć suplementację kwasami omega-3 i "dobrymi bakteriami", ale to wszystko musi się odbywać pod okiem lekarza. Może skontaktujesz się z dietetykiem, bo tak będzie najlepiej i najbezpieczniej dla ciebie.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta