Dieta przy raku wątroby [Porada eksperta]

2015-01-19 17:11 Iza Czajka

Bardzo proszę o informacje na temat diety w przypadku raka wątroby oraz jakie produkty należy kategorycznie wykluczyć. Chory to mój mąż, wiek 55 lat, uszkodzony prawy płat wątroby, wielkość 9 cm.

Mąż powinien realizować założenia diety lekkostrawnej z ograniczeniem spożycia tłuszczy i błonnika. Posiłki powinny być niewielkie, ale częste: gotowane na parze, duszone, parowane. Chude mięso - drobiowe, ryby (raczej słodkowodne), warzywa miksowane i nie zdrewniałe. Drobne kasze (nie razowe), drobne makarony, pieczywo białe. Warto dietę wspomóc kalorycznie i odżywczo produktami aptecznymi, czyli Nutridrinkami. Należy jednak uzgodnić to wcześniej z lekarzem, podobnie jak założenia diety.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE