Dieta przy raku wątroby [Porada eksperta]

2015-01-19 17:11
Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Bardzo proszę o informacje na temat diety w przypadku raka wątroby oraz jakie produkty należy kategorycznie wykluczyć. Chory to mój mąż, wiek 55 lat, uszkodzony prawy płat wątroby, wielkość 9 cm.

Mąż powinien realizować założenia diety lekkostrawnej z ograniczeniem spożycia tłuszczy i błonnika. Posiłki powinny być niewielkie, ale częste: gotowane na parze, duszone, parowane. Chude mięso - drobiowe, ryby (raczej słodkowodne), warzywa miksowane i nie zdrewniałe. Drobne kasze (nie razowe), drobne makarony, pieczywo białe. Warto dietę wspomóc kalorycznie i odżywczo produktami aptecznymi, czyli Nutridrinkami. Należy jednak uzgodnić to wcześniej z lekarzem, podobnie jak założenia diety.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE