Dieta przy raku wątroby [Porada eksperta]

Bardzo proszę o informacje na temat diety w przypadku raka wątroby oraz jakie produkty należy kategorycznie wykluczyć. Chory to mój mąż, wiek 55 lat, uszkodzony prawy płat wątroby, wielkość 9 cm.

Mąż powinien realizować założenia diety lekkostrawnej z ograniczeniem spożycia tłuszczy i błonnika. Posiłki powinny być niewielkie, ale częste: gotowane na parze, duszone, parowane. Chude mięso - drobiowe, ryby (raczej słodkowodne), warzywa miksowane i nie zdrewniałe. Drobne kasze (nie razowe), drobne makarony, pieczywo białe. Warto dietę wspomóc kalorycznie i odżywczo produktami aptecznymi, czyli Nutridrinkami. Należy jednak uzgodnić to wcześniej z lekarzem, podobnie jak założenia diety.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE