Dieta po usunięciu woreczka żółciowego [Porada eksperta]

2016-03-07 15:31
Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Cztery miesiące temu miałam usunięty woreczek żółciowy. Czy mogę już zacząć jeść wszystko? Dwa tygodnie temu upiekłam sernik, trochę spróbowałam i zaczęła mnie boleć trzustka.

Obawiam się, że bez woreczka żółciowego nie będziesz mogła jeść wszystkiego. Bigos, tłuste zabielane mąką zasmażaną zupy, kapusta z grzybami czy pierogi, jajecznica mogą powodować bóle brzucha. Powinnaś zrezygnować z jedzenia tłustych, smażonych mięsiw, sera białego i żółtego, śmietany, kremówki czy mascarpone, unikać potraw wzdymających, a więc potraw z kapusty oraz z roślin strączkowych. Również możesz odczuwać dyskomfort jedząc surowe warzywa, takie jak: papryka, ogórek zielony, cebula, szczypior, awokado, czosnek. Nie dziwi mnie, że i po serniku mogłaś źle się poczuć. Nie można wykluczyć problemu z trzustką, dlatego koniecznie wykonaj odpowiednie badania.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE