Dieta po usunięciu narządów rodnych [Porada eksperta]

2009-02-10 10:39
Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Jestem tydzień po operacji. Mam wycięte narządy rodne. Jaką dietę mam teraz stosować? Czego nie mogę jeść?

Ogólne zalecenia w diecie lekkostrawnej

Wskazana dla ciebie jest dieta lekkostrawna, która jest modyfikacją żywienia podstawowego. Powinna dostarczać ci taką samą ilość energii i wszystkich składników odżywczych jak zwykła dieta. Różnica polega na tym, że z żywienia lekkostrawnego wykluczasz produkty i potrawy trudno strawne, zawierające stosunkowo dużo błonnika, wzdymające, przesiąknięte tłuszczem, które pozostają długo w żołądku, a także ostre przyprawy.

Przygotowywanie potraw

Poza tym do sporządzania potraw dobierasz odpowiednie techniki kulinarne pozwalające uzyskać potrawy łatwiej strawne, co nie jest konieczne w żywieniu podstawowym. Pewna ilość błonnika w omawianej diecie jest potrzebna, tylko że składnik ten powinien pochodzić w miarę możliwości z młodych, delikatnych warzyw, dojrzałych owoców, pieczywa pszenno-razowego typu graham.

W kuchni lekkostrawnej stosujesz gotowanie w wodzie lub parze. Możesz również stosować pieczenie w folii lub pergaminie. Smażenie na tłuszczu w tradycyjny sposób jest całkowicie wykluczone. Możesz natomiast „smażyć" np. jaja na parze. Do smażenia na parze możesz jedynie używać masło. W kuchni lekkostrawnej duże zastosowanie mają tzw. budynie z mięsa, ryby, z ryżu lub makaronu i mięsa, z sera, warzyw i inne. Delikatność budyniów osiąga się poprzez dokładne rozdrobnienie produktów , spulchnienie przez dodanie namoczonej bułki lub kaszy manny i zawsze ubitej piany z białka jaja. Budynie umieszcza się w specjalnych zamykanych formach, wstawia do naczynia z wrzącą wodą i gotuje. Do zaprawiania zup i sosów nie stosujesz zasmażek z tłuszczu i mąki, a zagęszczasz je zawiesiną mąki w wodzie, mąki w mleku lub słodką śmietanką. Warzywa przygotowujesz również bez zasmażek, tylko „z wody", oprószane mąką, z dodatkiem świeżego masła.

Propozycje potraw na poszczególne posiłki

Śniadanie: zupy mleczne z dodatkiem dozwolonego produktu mącznego, mleko, kawa lub herbata z mlekiem, słabe kakao. Jeśli podawana jest zupa mleczna, napój może stanowić herbata, herbata z cytryną. Pieczywo mieszane (dozwolone rodzaje pieczywa), masło, świeżo przygotowany majonez z oleju sojowego, słonecznikowego lub oliwy z dodatkiem soku z cytryny (bez musztardy). Produkt białkowy do pieczywa może stanowić biały ser, twarożek homogenizowany, jajko gotowane na miękko, wędlina (z dozwolonych), upieczona w folii cielęcina na zimno lub klops. Może być dodany dżem lub miód. Do tego posiłku wskazane jest podanie sezonowego warzywa lub soku owocowego.

Śniadanie II: napój - jeden z wymienionych w I śniadaniu lub sok owocowy, warzywny, zsiadłe mleko, kanapka z serem lub wędliną lub napój i kawałek ciasta drożdżowego albo innego dozwolonego w tej diecie (biszkopt, babka drożdżowa), budyń mleczny, galaretka owocowa, twaróg z jabłkiem.

Obiad: zupa z dozwolonych produktów (krupnik, jarzynowa, barszcz, pomidorowa, owocowa, odtłuszczony rosół, ziemniaczana). Dania mięsne, rybne, półmięsne lub z sera - dostarczające białka zwierzęcego. Jako dodatek - ziemniaki całe, puree, ryż lub kasza gotowana na sypko, drobny delikatny makaron. Warzywa gotowane, surowa (utarta) marchewka, pomidor bez skórki, sałata zielona z olejem lub słodką śmietanką. Na deser może być surowy owoc (z dozwolonych), kompot, kisiel mleczny lub z owoców, napój owocowy.

Podwieczorek: napój z kanapką, napój i ciasto, owoc lub jeden z innych wymienionych w obiedzie deserów.

Kolacja: możliwie często potrawa gotowana - leniwe pierogi, budyń z mięsa lub sera, kurczak lub ryba w galarecie, ryba lub mięso w jarzynach, risotto z mięsem i warzywami, zsiadłe mleko z kaszą lub ziemniakami. Napój jak w I śniadaniu, pieczywo, masło. Jeśli potrawa jest gotowana i zawiera białko zwierzęce, może być podany dodatek dżemu lub miodu, jeśli jest np. ryż z jabłkami musi być do pieczywa dodatek sera, wędliny lub ryby. Wskazany jest również dodatek warzyw, owoców lub soku z owoców.

Przykładowy jadłospis dla diety lekkostrawnej

Śniadanie: bułka, masło, parówki drobiowe na gorąco , sałata , dżem, kawa zbożowa z mlekiem.

Śniadanie II: kisiel z owocami.

Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami, sztuka mięsa , ziemniaki, marchewka gotowana.

Podwieczorek: ciastko drożdżowe, kompot z truskawek.

Kolacja: leniwe pierogi, bułka, kiełbasa szynkowa, masło, herbata z cytryną, banan.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE