Dieta po usunięciu macicy [Porada eksperta]

2014-05-06 14:38

Siedem dni temu moja mama miała usuniętą macicę. Jest na diecie, ale nie wiem jakie może jeść pieczywo. Czy może jeść bułki, np. kajzerki?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Mama po diecie kleikowej, pooperacyjnej powinna przejść na dietę lekkostrawną. Jest to dieta, której celem jest dostarczenie 2200 kcal w postaci łatwo przyswajalnych produktów. Jeśli kasze to drobne, podobnie jak makaron. Z pieczywa białe pieczywo, obsuszane, ewentualnie grzanki. Do tego łatwo przyswajalny, odtłuszczony nabiał, gotowane mięso, zupy.

Należy unikać roślin nasion strączkowych, smażonych, tłustych mięs, ale też tłustych, wędzonych wędlin. Warzywa należy podawać młode, najlepiej gotowane, a owoce pod postacią przecierów, kompotów. Surowe mogą wywoływać wzdęcia. Zero słodyczy, ciast, ciastek. Dopuszczalne jest ciasto drożdżowe, lekko podsuszane. Do picia lekka herbata, złamana odrobiną miodu, woda, kompoty.

Jednym słowem, bułka biała jak najbardziej jest dla mamy wskazana z dobrze przyswajalnym tłuszczem, jak np. masło. Do zup nadaje się oliwa z oliwek albo olej rzepakowy.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta