Dieta antycholesterolowa a dobre tłuszcze [Porada eksperta]

2016-09-29 11:20

W Państwa serwisie znajduje się następujący zapis: "Z diety obniżającej cholesterol, niestety, powinnaś usunąć śledzia, łososia, makrelę, tuńczyka". Czy to jest prawidłowa porada? www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-antycholesterolowa-dla-osob-z-podwyzszonym-poziomem-cholesterolu_37080.html

Hipercholesterolemia, oporna w leczeniu, np. statynami, jest chorobą dziedziczną i wielogenową (np. bada się polimorfizmy APOE, PPARg i MTHFR), dosyć powszechnie występującą w naszej populacji. Standardy leczenia dietetycznego są od wielu lat takie same, mimo że nauka poszła już znacznie dalej, wzbogacając diagnostykę i leczenie o ww. badania genetyczne, dlatego w niektórych przypadkach klinicznych zalecane jest znaczne ograniczenie spożycia tłuszczu (i tu można przywołać cytat), również tego tzw. dobrego.

Badanie genetyczne sprawiają, że możemy spersonifikować dietę i precyzyjnie określić dawkę "dobrych" kwasów tłuszczowych, w dobrych proporcjach, z suplementów, aby uniknąć spożycia nadmiaru kalorii pochodzących z tłuszczu. Nutrigenetyka i nutrigenomika to najnowszy kierunek dietetyki, którego zadaniem będzie dopasowanie diety do genotypu pacjenta. Takie badania, na razie dostępne komercyjnie, być może znajdą się w badaniach przesiewowych dzieci, aby zahamować epidemię otyłości i chorób, które ona wywołuje. Jak widać, nie ma w nauce prawd absolutnych.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE