Czy warto pić wodę z cytryną?

2019-09-25 7:57

Picie wody z cytryną na czczo to sposób wielu osób na rozpoczęcie dnia. Wodzie z cytryną przypisuje się liczne zdrowotne właściwości. Weryfikujemy, które z nich znajdują uzasadnienie w badaniach naukowych, a które są jedynie powtarzanymi często mitami. Czy warto pić wodę z cytryną?

Rozpoczynanie dnia od szklanki wody z cytryną to zawsze aktualny trend w dziedzinie zdrowia i żywienia. Zimą zwracamy większą uwagę na zawartość witaminy C i ochronę przed przeziębieniami, latem na nawadnianie i odświeżanie organizmu. Picie wody z cytryną ma wiele zalet. Część z nich potwierdzają doniesienia naukowe, inne – doświadczenie wielu osób stosujących ten napój o poranku. Wokół picia wody z cytryną narosło też wiele mitów. Weryfikujemy popularne informacje i sprawdzamy, czy warto pić wodę z cytryną.

Poradnik zdrowie: Witamina C

Woda z cytryną – jak przygotować?

Przygotowanie wody z cytryną jest banalnie proste. Do szklanki wody wystarczy wcisnąć sok z połówki cytryny i zamieszać. Amatorzy kwaśnego smaku mogą wyciskać więcej. Dozwolone są różnego rodzaju dodatki, np. miód, mięta, cynamon czy imbir. Spór dotyczący idealnej temperatury wody z cytryną nie został rozstrzygnięty. Są zarówno zwolennicy picia zimnego, jak i ciepłego napoju. Prawdopodobnie temperatura wody nie ma jednak żadnego zauważalnego wpływu na właściwości napoju.

Sprawdź też: Czy woda w twoim kranie jest zdrowa?

Woda z cytryną – kiedy pić?

Wodę z cytryną zaleca się pić rano, najlepiej tuż po przebudzeniu, ok. pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Aby zauważyć korzystny wpływ na organizm, należy po nią sięgać regularnie przez co najmniej dwa tygodnie. Szklanka wody z cytryną dostarcza jedynie 9 kcal i pokrywa zapotrzebowanie organizmu na witaminę C w 25%. To smaczny napój i alternatywa dla czystej wody.

Czytaj też: Czy wodę można przedawkować?

Czy warto pić wodę z cytryną? Korzyści zdrowotne potwierdzone naukowo

  1. Woda z cytryną zawiera przeciwutleniacze. Sok z cytryny jest źródłem flawonoidów – związków o charakterze przeciwutleniaczy, które chronią DNA i białka komórek ciała przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Dzięki temu mogą zmniejszać ryzyko nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych i chorób układu krążenia. Flawonoidy z cytryny wpływają na obniżenie ciśnienia krwi i zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę, dzięki czemu uczestniczą w prewencji cukrzycy. Redukowanie stresu oksydacyjnego i wywołanych przez nie uszkodzeń potwierdzono w badaniach na zwierzętach.
  2. Woda z cytryną pomaga pozbyć się kamieni nerkowych. Sok z cytryny obfituje w kwas cytrynowy – związek, który zapobiega wiązaniu się wapnia i powstawaniu nierozpuszczalnych kamieni nerkowych. Liczne badania na ludziach potwierdziły, że estry kwasu cytrynowego pomagają w rozpuszczeniu istniejących kamieni nerkowych i zapobiegają tworzeniu się nowych.
  3. Woda z cytryną pita na czczo doskonale nawadnia. Woda z cytryną wykazuje wiele cech czystej wody. Jedną z nich jest nawadnianie organizmu. Napój może być nawet nieco skuteczniejszy, ponieważ zawiera więcej elektrolitów niż sama woda. Aby uzupełnić niedobór płynów w organizmie po nocy, warto sięgać rano po wodę z cytryną.
  4. Woda z cytryną pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Woda z cytryną jest pomocna podczas odchudzania, ponieważ jej picie powoduje uczucie sytości i pełności. Gdy żołądek jest zapełniony, mniej dotkliwie odczuwamy głód.
  5. Woda z cytryną wspomaga trawienie. Duża ilość wypitych płynów wspomaga przesuwanie się pożywienia wzdłuż przewodu pokarmowego. Sok z cytryny może przyspieszać wydzielanie żółci, dzięki czemu tłuszcz z pokarmu jest wydajniej emulgowany i szybciej trawiony.
  6. Woda z cytryną wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Analogicznie do czystej wody wypijanie dużej ilości wody z cytryną powoduje zwiększoną moczopędność, szybsze usuwanie toksyn z organizmu i ich większe rozcieńczenie.
  7. Woda z cytryną poprawia pamięć i koncentrację. Lepsza zdolność skupienia uwagi i szybsze procesy myślowe to ponownie zasługa odpowiedniego nawodnienia organizmu.
  8. Woda z cytryną pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Cytryna, mimo kwaśnego smaku, po spożyciu wywiera na organizm alkalizujący wpływ. Wraz ze spożyciem dużej ilości warzyw i owoców uczestniczy w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej płynów ustrojowych.

Czytaj też:

To ci się przyda

Zalety picia wody z cytryną w odczuciu stosujących ją osób

  • O poranku pobudza lepiej niż kawa – orzeźwiający smak cytryny może działać pobudzająco. Więcej energii życiowej wynika również z prawidłowego nawodnienia organizmu.
  • Pomaga zachować skórze młody wygląd – witamina C obecna w soku z cytryny to jedna z witamin młodości. Uczestniczy w produkcji kolagenu, poprawia jędrność i napięcie skóry.
  • Chroni przed przeziębieniem – badania pokazują, że dodatkowe dawki witaminy C są skuteczne w ochronie przed infekcjami jedynie w wypadku jej niedoborów w organizmie, co obecnie występuje rzadko. Może jednak działać efekt placebo.
  • Odświeża oddech – wypicie szklanki wody z cytryną pozwala pozbyć się zapachu wyrazistego dania lub alkoholu.
  • Łagodzi zgagę – kwaśny napój może wpływać korzystnie na czynność mięśni zwieracza przełyku i poprawiać ich zamykanie.
  • Pomaga w walce z zaparciami – wypicie na czczo szklanki wody z cytryną pomaga wielu osobom wyregulować rytm wypróżnień.

Mity dotyczące picia wody z cytryną

Wodzie z cytryną przypisuje się wiele zdrowotnych właściwości. Jednak część z nich to mity, które nie znajdują żadnego potwierdzenia.

MIT 1. Woda z cytryną pomaga schudnąć dzięki obecności błonnika rozpuszczalnego (pektyn), który zapewnia uczucie sytości.

Błonnik rzeczywiście ma takie działanie, ale w soku z cytryny są jego śladowe ilości. Najwięcej błonnika znajduje się w skórce i białych błonkach cytryny.

MIT 2. Picie wody z cytryną podnosi IQ

Lepsza pamięć i skupienie są wynikiem prawidłowego nawodnienia mózgu za sprawa picia wody, niekoniecznie z cytryną. Sam napój nie ma właściwości poprawiania inteligencji.

MIT 3. Dzięki alkalizującemu działaniu woda z cytryną wspomaga walkę z rakiem

Mit ten wynika ze stwierdzenia, że komórki nowotworowe nie mogą rozwijać się w zasadowym środowisku. Okazuje się jednak, że mimo tego, iż nowotwór preferuje środowisko kwaśne, może również wzrastać w zasadowym. Wykazuje również zdolność do zakwaszania przestrzeni wokół siebie.

Źródła:

1. Joe Leech, Lemon Water 101: What Are The Benefits of Drinking it?, https://authoritynutrition.com/lemon-water-benefits/.

2. Joe Leech, 7 Science-Based Health Benefits of Drinking Enough Water, https://authoritynutrition.com/7-health-benefits-of-water/.

Polecamy: Mikstura z sody oczyszczonej i soku cytryny - właściwości zdrowotne

Kwarantanna domowa: zasady zdrowego żywienia
Autor: Materiały Poradnikzdrowie.pl
O autorze
Aleksandra Żyłowska-Mazgaj dietetyk
Aleksandra Żyłowska-Mazgaj, dietetyk
Technolog żywności, dietetyk, edukator. Absolwentka Biotechnologii na Politechnice Gdańskiej i Usług żywieniowych na Akademii Morskiej. Zwolenniczka prostej, zdrowej kuchni i świadomych wyborów w codziennym odżywianiu. Do moich głównych zainteresowań należy budowanie trwałych zmian nawyków żywieniowych oraz indywidualne komponowanie diety zgodnie z potrzebami organizmu. Bo nie dla każdego to samo jest zdrowe! Uważam, że edukacja żywieniowa jest bardzo istotna, zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Koncentruję swoje działania na szerzeniu wiedzy o żywieniu, analizuję nowe wyniki badań, samodzielnie wnioskuję. Wyznaję zasadę, że dieta to styl życia, a nie ścisłe przestrzeganie posiłków z kartki. W zdrowym i świadomym odżywianiu zawsze jest miejsce na pyszne przyjemności.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE