Czy można jeść sery i jogurty przy alergii na mleko krowie? [Porada eksperta]

2014-09-08 18:12
Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Miałam zrobiony test na alergię. Okazało się, że mój organizm nie przyswaja pszenicy, jaja, mleka krowiego i kukurydzy. Skoro nie mogę spożywać mleka, to czy powinnam wyeliminować z diety produkty mleczne, tj. jogurt, kefir ,ser?

Zwykle takie testy są opisane przez lekarza, albo dietetyka i on decyduje na podstawie wyniku czy wykluczyć i na jak długo produkt, który uczula. Wydaje się, że mleko i jego przetwory powinnaś wykluczyć z diety na jakiś czas. Nie na zawsze, bo to są bardzo dobre źródła łatwoprzyswajalnego wapnia i lekkostrawnego białka. Niestety w większości napojów fermentowanych, czyli w jogurtach, kefirach, maślankach często występuje dodatek mleka w proszku oraz glutenu z pszenicy. Warto zrobić przegląd produktów mlecznych i wybrać te bez dodatku mleka w proszku. Oczywiście jak już będziesz je mogła jeść i pić. Namawiam na wizytę u alergologa i konsultację wyników.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE