Czy można jeść sery i jogurty przy alergii na mleko krowie? [Porada eksperta]

Miałam zrobiony test na alergię. Okazało się, że mój organizm nie przyswaja pszenicy, jaja, mleka krowiego i kukurydzy. Skoro nie mogę spożywać mleka, to czy powinnam wyeliminować z diety produkty mleczne, tj. jogurt, kefir ,ser?

Zwykle takie testy są opisane przez lekarza, albo dietetyka i on decyduje na podstawie wyniku czy wykluczyć i na jak długo produkt, który uczula. Wydaje się, że mleko i jego przetwory powinnaś wykluczyć z diety na jakiś czas. Nie na zawsze, bo to są bardzo dobre źródła łatwoprzyswajalnego wapnia i lekkostrawnego białka. Niestety w większości napojów fermentowanych, czyli w jogurtach, kefirach, maślankach często występuje dodatek mleka w proszku oraz glutenu z pszenicy. Warto zrobić przegląd produktów mlecznych i wybrać te bez dodatku mleka w proszku. Oczywiście jak już będziesz je mogła jeść i pić. Namawiam na wizytę u alergologa i konsultację wyników.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE