Czy beta karoten szkodzi palaczom? [Porada eksperta]

Witam, trafiłam niedawno na wyniki badań nad beta karotenem, mianowicie nad jego szkodliwością dla palaczy. Podobno wchodzi on w reakcję z dymem papierosowym, tworząc mutacje w genach, dlatego palacze powinni przestać jeść pomarańczowe owoce i warzywa. Problem w tym, że ten przeciwutleniacz jest obecny w większości owoców i warzyw. Ja nie chcę narobić więcej szkody, niż pożytku i nie wiem, czy te badania dotyczą tylko syntetycznego beta karotenu czy naturalnego też.

Witaj Ewo! Nie potrafię się odnieść do tego badania, bez jego przeczytania. Badania genetyczne dopiero raczkują i na przykład: mogło chodzić o poliformizmy genów, dających prawdopodobieństwo zachorowania. Zresztą w pomarańczowych owocach i warzywach nie występują tylko beta karoten, ale również chlorofile, antocjany, likopen. Mogło też chodzić o jeden rodzaj jakiegoś beta karotenu. Do tej pory w badaniach oceniano beta karoten jako związek neutralizujący wolne rodniki powstające pod wpływem dymu papierosowego. Myślę też, że najlepiej rzucić palenie papierosów. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
KOMENTARZE