Czerymoja - co to za owoc? Właściwości i zastosowanie

2020-08-24 19:48 Magda Mazurek

Czerymoja brzmi egzotycznie i taka jest - to egzotyczny owoc. Jednak jego właściwości sprawiają, że warto go znać, bowiem bardzo korzystnie wpływa na organizm.

Czerymoja to owoc flaszowca peruwiańskiego, tak słodki w smaku, że po angielsku nazywany jest custard apple, czyli jabłkiem o smaku kremu budyniowego. Niestety czerymoja jest bardzo nietrwała - szybko dojrzewa i przejrzewa, a więc nie nadaje się do transportu. Jeśli znajdziemy czerymoję w sklepie, to mamy gwarancję, że pochodzi z Europy, najczęściej jest importowana z Hiszpanii.

Spis treści

  1. Czerymoja - jak wygląda?
  2. Czerymoja - właściwości
  3. Czerymoja - wartości odżywcze  w 100 g:
  4. Czerymoja - jaką kupić?
  5. Czerymoja - jak jeść?

Czerymoja - jak wygląda?

Owoc jest zielony z wypustkami. Rośnie na flaszowcu peruwiańskim, który naturalnie występuje na terenie Ameryki Południowej (Ekwador, Peru, Chile). Jednak obecnie uprawiany jest w ciepłych rejonach, chociażby w Afryce Zachodniej, Azji Południowo-Wschodniej, czy hiszpańskiej Andaluzji, w Izraelu, Kalifornii i na Florydzie.

Owoce czerymoi wyglądają jak zielone bulwy, lekko pofałdowane:

Czerymoja - owoc
Autor: Getty Images Czerymoja to zdrowy egzotyczny owoc!

Czerymoja - właściwości

Czerymoja wspomaga zwalczanie pasożytów z organizmu. Nazywana bywa przez to antymikrobiotykiem. Czerymoja zawiera dużo fruktozy o właściwościach probiotycznych, przez co owoc wpływa pozytywnie na pracę jelit

Czerymoja ma niską kaloryczność, usprawnia pracę układu pokarmowego, reguluje rytm wypróżnień, a także zapewnia uczucie sytości na długo. Działa antybakteryjnie i antyoksydacyjnie, a także pozytywnie na układ krążenia, dzięki wysokiej zawartości potasu.

Czerymoja zawiera witaminę C, E, B, w tym zwłaszcza spore ilości witaminy B6.

Czerymoja - wartości odżywcze  w 100 g:

  • wartość energetyczna – 75 kcal,
  • tłuszcz – 0,7 g,
  • węglowodany – 18 g, w tym cukry 13 g, błonnik 3 g,
  • białko – 1,6 g,
  • sód - 7 mg,
  • potas 287 mg,
  • magnez - 17 mg,
  • wapń - 10 mg,
  • żelazo 0,3 mg.

Czerymoja - jaką kupić?

Czerymoja kupowana w sklepie musi mieć zieloną skórkę, ewentualnie lekko brązową. Skórka w miarę dojrzewania zmienia kolor z zielonej na brązową (podobnie jak banany), jednak cała brązowa skóra świadczy o tym, że owoc jest przejrzały.

Ponadto owoc musi być twardy. Jeśli jest zbyt miękki - nie będzie dobry. 

Czerymoja - jak jeść?

Owoce czerymoi można poddawać obróbce termicznej oraz jeść je na surowo. Lepiej smakują po schłodzeniu. W owocach czerymoi znajdziemy spore czarne pestki, które należy usunąć. Są one szkodliwe - zawierają dużo toksyn. 

Z owocu należy także zdjąć skórkę lub przekroić go na pół i wydrążyć miąższ.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE