Czas trawienia pokarmów [Porada eksperta]

2013-04-08 14:58 Iza Czajka

Ile czasu potrzebuje żołądek, aby dokładnie przetrawić podstawowe produkty żywnościowe, np. chleb, ziemniaki, sztuka chudego mięsa, marchewka, makaron itp. Mam wrażenie, że im więcej jem, tym jestem bardziej głodna. Przecież muszą być jakieś granice jedzenia? Co zrobić z uczuciem tzw. ssania w żołądku?

Czas trawienia zależy od rodzaju pokarmu. Woda przebywa tam ok. 1 h, kawa z mlekiem ok. 1,5 godziny, jajko ok. 2h, kotlet schabowy nawet 4h. Żołądek ma za zadanie wstępne trawienie białek (czyli mięsa, nabiału, ryb). Pozostałe pokarmy są w żołądku mieszane, dzięki ruchom robaczkowym przewodu pokarmowego. Uczucie sytości, jakie odczuwasz po posiłku, nie zależy od wypełnienia żołądka. Decydują o nim poziom cukru, tłuszczu i niektórych aminokwasów (cegiełki, z których są zbudowane białka) we krwi, a także aminokwasów produkowanych w niektórych odcinkach przewodu pokarmowego. Niski poziom tych związków wywołuje uczucie głodu, wysoki sytości (oczywiście w dużym uproszczeniu). W Twoim przypadku ssanie może oznaczać niski poziom cukru we krwi wywołany zaburzeniami pracy trzustki. Może również wynikać z tego, że zbyt szybko pochłaniasz pokarmy. Im wolniej nauczysz się jeść, tym więcej enzymów trawiennych wydzieli się w przewodzie pokarmowym i więcej odżywczych związków trafi do organizmu, a Ty nie będziesz głodna.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE