Czy tłuszcz gęsi jest dobry na trawienie? [Porada eksperta]

Czym pani wytłumaczy mi fakt, iż smażenie wszelkich potraw na tłuszczu gęsim nie wywołuje u mnie tak przykrych dolegliwości trawiennych jak w przypadku tłuszczu wieprzowego? Dodam tylko, że mam kamienie na woreczku żółciowym.

Tłuszcz gęsi, ze względu na skład przypomina właściwości oliwy z oliwek i być może dlatego nie wywołuje przykrych dolegliwości u ciebie, chociaż tłuszcz ten nie nadaje się do smażenia ze względu na niską temperaturę topnienia (25-40 stopni). Zresztą, przy twojej dolegliwości ze smażenia raczej powinnaś zrezygnować albo zamienić na gotowanie na parze, duszenie. Najlepiej właściwości smalcu gęsiego oraz kaczego opisuje dr. inż Makarewicz-Wujec.

Czy TŁUSZCZ GĘSI i KACZY obniża cholesterol?


Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE