Cukrzyca II i niedobór żelaza. Jaka dieta? [Porada eksperta]

2013-11-29 12:09

Mam cukrzycę II, ważę 84 kg. Mam notoryczną niedokrwistość. Szykuję się do operacji wyjęcia cementowej endoprotezy i usunięcia guza miednicy. Jak powinnam się do tego zabiegu przygotować pod względem niedoboru żelaza?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Wszystko zależy od tego, kiedy planowany jest zabieg. Zwykle preparaty żelaza bierze się przez ok 3 miesięcy, aby uzyskać poprawę parametrów krwi. Preparaty żelaza powinien przepisać lekarz-hematolog. On nie tylko dobierze preparat, ale tez zbada czy niedobór żelaza nie jest efektem chorób, np. wrzodów lub zapalenia śluzówki żołądka.

Z mojego doświadczenia wynika, że często niedokrwistość, cukrzyca 2 stopnia są związane z nietolerancją glutenu i celiaklią. Zwiększysz przyswajanie żelaza jeśli: ograniczysz w diecie produkty mleczne, używki (kawa,kakao, herbata, napoje z fosforem). Powinnaś za to wprowadzić zielone części roślin, czerwone mięso, albo wątróbkę. Używaj natki pietruszki, np. do posypywania kaszy gryczanej. Witamina C z natki ułatwi przyswajanie żelaza z kaszy gryczanej czy jaglanej. Jeśli lubisz i możesz jeść, to nie oszczędzaj na cytrusach. Soki z nich to dużo witaminy C, która pomoże przyswoić więcej żelaza z posiłku.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta