Co można jeść przy chorobie Leśniewskiego-Crohna? [Porada eksperta]

2018-04-03 10:48

Mam bardzo poważną alergię na wołowinę, drób, cielęcinę, baraninę, jagnięcinę, ryby, owoce morza, jajka, mleko, cukinię. Ale to tylko kilka z produktów, na jakie jestem uczulony. Nie wiem już, co jeść, codziennie jem wieprzowinę. Dodatkowo mam chorobę Leśniewskiego-Crohna. Co mogę jeść?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Czy piszesz o nietolerancjach pokarmowych, czy o stwierdzonych alergiach wynikających z chorego układu odpornościowego? Tego nie napisałeś. W twojej sytuacji przy chorobie Leśniowskiego-Crohna musisz jeść te produkty, które nie wywołają zaostrzenia objawów choroby - prowadzących do uporczywych biegunek.

Powinny być to warzywa gotowane: marchew, dynia, korzeń - pietruszka, ziemniaki, batat, kasze: jaglana, gryczana (niepalona), owsiana, pieczywo np. z amaratusa albo gryczano-ryżowe, ryż, a z mięs - wieprzowina chuda, np. w postaci polędwiczki, w małej ilości. Wieprzowina jest ciężkostrawna i niewskazana przy Leśniowskim-Crohnie, podobnie jak wędzone wędliny, tłuste ryby.

W zaostrzeniu objawów choroby przechodzisz na głodówkę, pijąc odpowiednie ilości płynów, albo korzystasz z żywności medycznej zaleconej ci przez lekarza prowadzącego. Warto też skorzystać z pomocy dietetyka, który jest na oddziale (albo powinien być) gastroenterologicznym. Tak jak jest to na pododdziale "jelitowym" szpitala na Szaserów. Kluczowe w przypadku ułożenia jadłospisu dla ciebie jest zapoznanie się z wynikami badań i wyeliminowanie z diety produktów alergizujących. Czy to są nietolerancje czy alergie. W przypadku nietolerancji pokarmowej eliminujemy produkty z diety na określony czas, aby układ odpornościowy, wzmocnił się. W alergiach, niestety tak nie jest.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta