Co jeść, żeby wzmocnić odporność organizmu? [Porada eksperta]

2018-03-12 9:04 Iza Czajka

Od półtora roku przynajmniej raz w miesiącu jestem przeziębiona. Robiłam badanie witaminy D3 i jest ok, podstawowe badania również wszystko w porządku. Wcześniej nie miałam żadnych przeziębień. Jak sobie z tym poradzić?

Warto byłoby zmodyfikować twoja dietę, aby dostarczała mnóstwo przeciwutleniaczy i związków biologicznie aktywnych. Jednym słowem dużo warzyw i owoców, też oczywiście z mrożonek, kiełki. Im bardziej kolorowy talerz, tym lepiej dla układu odpornościowego. Zadbaj też o swoje jelita. Wesprzyj je dobrą florą bakteryjną, jedząc przynajmniej jeden jogurt dziennie. Twoja dieta powinna być lekka, a jednocześnie zasobna w minerały i witaminy oraz lekkostrawne białko - ryby, chudy drób. Produkty pełnoziarniste i 0 cukru. Dużo spacerów na świeżym powietrzu.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE