Alergia na kobalt i chrom - jaką dietę stosować? [Porada eksperta]

2018-12-25 9:58

Mam 8-letnią córkę. W tym roku zrobiłam jej testy płatkowe i okazało się, że jest uczulona na kobalt i chrom. Wyprysk ten występuje na stopach. Proszę mi powiedzieć, jakich potraw nie powinnam podawać córce? Czego powinna unikać? Czy w witaminie B12 jest na tyle dużo kobaltu, że nie powinnam jej podawać? Za odpowiedź i porady serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

Chrom jest pierwiastkiem śladowym, występującym w glebie, wodzie, w powietrzu. Jest to czwarty najbardziej powszechny element w skorupie ziemskiej, stosowany głównie do produkcji stali nierdzewnej i innych stopów.

Alergia na chrom nie jest niczym niezwykłym, stale rośnie populacja alergików. Produkty bogate w chrom to:

  • mięso
  • produkty pełnoziarniste
  • rośliny strączkowe
  • orzechy
  • drożdże piwne
  • czarny pieprz i inne przyprawy
  • cukier
  • zboża i otręby
  • fasola szparagowa
  • brokuły
  • winogrona
  • sok pomarańczowy i jabłkowy
  • banan
  • ziemniak
  • czosnek
  • czerwone wino
  • herbata i kawa, itp.

Również niektóre naczynia pokryte są stopami chromu i nie można ich używać do gotowania.

Jeśli chodzi o kobalt, to jest on metalem występującym naturalnie w glebie, kurzu i wodzie morskiej. Zwykle znajduje się w połączeniu z niklem. Kobalt i jego sole mają wiele zastosowań. Do barwienia porcelany, jako kredki czy farby, jako metalizowane elementy: guziki, klamry, suwaki. Mogą też uczulać.

Kobalt jest dostępny przede wszystkim w witaminie B12. Jego źródłao to:

  • mięso
  • wątroba
  • nerki
  • małże
  • ostrygi
  • ryby morskie
  • mleko

Podwyższona ilość kobaltu jest w:

  • roślinach strączkowych
  • szpinaku
  • kapuście
  • sałacie
  • burakach i figach

Ilości zależą od poziomu kobaltu w glebie.

Kobalt jest integralną częścią części witaminy B12, kobalaminy, który wspiera produkcję erytrocytów i powstawanie mieliny. O podawaniu witaminy B12, w przypadku alergii na kobalt powinien zadecydować lekarz. Pozdrawiam.

Czytaj też: Alergia na kobalt: objawy i leczenie

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE