Wigilia cukrzyka: przepisy dla diabetyków na Wigilię i święta

2021-12-07 9:19

Dla cukrzyka Wigilia i święta mogą być czasem przyjemności. Tradycyjne dania wigilijne można bowiem przygotować w taki sposób, aby nie przyczyniały się do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi i jednocześnie pozwoliły poczuć smak prawdziwie domowych świąt. Oto przepisy, które pozwolą przygotować dania na Wigilię i święta dla diabetyków.

Wigilia cukrzyka: przepisy dla diabetyków na Wigilię i święta
Autor: Getty Images

Dla cukrzyka Wigilia nie musi oznaczać rezygnacji z większości świątecznych potraw. Wystarczy jedynie zmodyfikować świąteczne przepisy i niektóre składniki zastąpić tymi, które mają niski indeks glikemiczny, a tym samym nie przyczyniają się do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Diabetycy powinni unikać ciast słodzonych tradycyjnym cukrem i tych wykonanych na bazie mąki pszennej (IG=85). Tę można zastąpić mąką żytnią, zwłaszcza razową, której IG jest o połowę mniejsze i wynosi 45. Z kolei cukier można zastąpić ksylitolem, czyli cukrem z kory brzozy, którego IG=8. Alternatywą jest także stewia - naturalny słodzik pozyskiwany z liści stewii.

Spis treści

  1. Wigilia cukrzyka - świąteczny sernik dla cukrzyków
  2. Wigilia cukrzyka - pierogi z kapustą dla cukrzyków
  3. Wigilia cukrzyków - barszcz czerwony dla cukrzyków
Poradnik Zdrowie: kiedy iść do diabetologa?

Wigilia cukrzyka - świąteczny sernik dla cukrzyków

Ilość porcji: 20

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego chudego twarogu (0,50 g tłuszczu/100 g)
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki stewii
  • budyń śmietankowy bez cukru (35 g)
  • aromat pomarańczowy lub sok z połowy pomarańczy

Masę serową najlepiej wyrobić w mikserze. W pierwszej kolejności należy utrzeć jaja, dopiero potem można dodać ser, stewię, budyń i aromat lub sok. Na końcu warto spróbować, czy masa jest wystarczająco słodka.

Ciasto:

  • pół kilo mąki żytniej (ok. 3 szklanek)
  • 4 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżki stewii
  • kostka masła (250 g)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Mąkę wymieszaj ze stewią, kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj masło, żółtka i wszystko dokładnie wyrób. Gotowe ciasto podziel na dwie części, owiń w folię spożywczą i włóż pod zamrażalnik na ok. 2 godziny.

Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na tarce o dużych oczkach zetrzyj jedną część ciasta na spód blachy. Na ciasto wylej masę serową. Na wierzch ponownie daj ciasto starte na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowany sernik piecz przez 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st. C.

Wigilia cukrzyka - pierogi z kapustą dla cukrzyków

Ilość porcji: ok 25 pierogów

Ciasto:

  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • duża szczypta soli

Mąkę przesiej do miski (lub na stolnicę) i dodaj do niej sól i oliwę. Po trochu dodając ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Gotowe ciasto odstaw na pół godziny, a potem podziel je na 2-3 części. Każdą z nich rozwałkowuj na grubość ok. 2 mm., podsypując od czasu do czasu mąką, by ciasto się nie przyklejało do stolnicy i wałka.

Za pomocą szklanki wytnij z ciasta krążki. Na środek każdego z nich nałóż łyżeczkę farszu, złóż na pół i zlep brzegi. Pierogi wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj ok. 3 min. (aż wypłyną na powierzchnię).

Farsz:

Do wysokiego garnka włóż kapustę z liściem laurowym, podlej ją wodą. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości (ok. 45 minut). Cebulę zeszklij na patelni z nieprzywierającą powłoką. Ostudzoną kapustę odcedź i posiekaj. Następnie dodaj do niej drobno pokrojoną cebulę, szczyptę pieprzu i soli do smaku i dokładnie wymieszaj.

Wigilia cukrzyków - barszcz czerwony dla cukrzyków

Ilość porcji: ok. 4-5

Warzywa umyj, obierz, a następnie pokrój w cienkie talarki. Przełóż je do garnka, zalej zimną wodą (tak, aby przykrywała warzywa) i gotuj pod przykryciem ok. godzinę. Barszcz przecedź, dodaj zakwas buraczany, przyprawy do smaku i ponownie zagotuj.

Przepis na zakwas:

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: listek bobkowy i ziele angielskie, sól
  • skórka chleba razowego na zakwasie

Buraki umyj, obierz ze skórki i pokrój w niegrube talarki. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Plastry buraków i czosnku układaj na przemian warstwami w słoiku. Na wierzch połóż listek bobkowy, ziele angielskie i posyp solą.

Całość zalej ciepłą wodą i połóż na wierzch skórkę od chleba. Słój przykryj gazą lub ściereczką, obwiąż sznurkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 4 dni.

Po tym czasie zdejmij z wierzchu szumowiny i pianę, wyjmij skórkę chleba i przelej kwas do czystej butelki. Zamknij szczelnie i przechowuj w lodówce.

Czytaj też: