Tradycyjne potrawy wielkanocne w nowej odsłonie

2013-02-22 12:41
Wielkanoc tradycyjne potrawy
Autor: Photos.com Tradycyjne potrawy na Wielkanoc

Co w tym roku znajdzie się na wielkanocnym stole? Które dania przygotować? Oto kilka inspiracji dla tych, którym brak pomysłów na wielkanocne potrawy. Ważne jest, żeby tegoroczna Wielkanoc była lekkostrawna i wiosenna

Wielkanocny stół może stać się popisem kulinarnego kunsztu i wyobraźni – w przeciwieństwie do Wigilii ograniczeń jest niewiele. Nie obowiązuje post, więc przygotować możemy dowolne potrawy. Podstawą wielkanocnych potraw są jajka. Obowiązkowo muszą pojawić się w postaci ugotowanych na twardo połówek, ułożonych na talerzach. Tradycyjnie zdobione są majonezem lub szczypiorkiem. Chętnie jadamy też jajka faszerowane - z pieczarkami, łososiem lub szynka parmeńską. Skąd wzięły się na wielkanocnym stole? Jajka w tradycji chrześcijańskiej są symbolem odradzającego się życia i zwycięstwa nad śmiercią, dlatego nieodłącznie kojarzone są ze świętem Wielkiej Nocy.

Wielkanocne inspiracje kulinarne

Na początku na stole znajdą się przede wszystkim przysmaki z wielkanocnego koszyczka: wędliny, jajka, mazurek, chleb, sól. Polską tradycją jest biała, gotowana kiełbasa. Najchętniej widziana w żurku lub białym barszczu. Nie może zabraknąć też bigosu, wielu rodzajów pieczonych mięs i sałatki warzywnej. Do pieczonych mięs dodajemy ćwikłę – najlepiej, kiedy przygotowana jest własnoręcznie.

Dla tych tradycjonalistów, którzy chcieliby urozmaicić wielkanocne śniadanie mamy kilka pomysłów na zmianę menu. Jeśli znudził ci się już pieczony schab, możesz zamienić go np. na cielęcinę w sosie cytrynowym. Białą kiełbasę można upiec w majeranku albo w jasnym piwie. A sałatkę warzywną urozmaicić nowalijkami - rzodkiewką, selerem naciowym i kiełkami.

Pisanki decoupage - jak zrobić?

Wielkanoc na słodko

Tradycyjne wielkanocne słodycze to obowiązkowo mazurek, najlepiej z dużą ilością bakalii, skórki pomarańczowej, migdałów i lukru. Jeszcze niedawno na stole nie mogło zabraknąć baranka z cukru, czekolady lub marcepanu. Obowiązkowy w większości polskich domów jest sernik - w polewie czekoladowej, z brzoskwiniami lub wiedeński. Ważne, żeby był puszysty i kremowy.

Tradycja mówi, że makowiec na stole wróży obfitość i dostatek przez cały rok. Dlaczego? Dawniej pieczono go tylko z okazji wielkich świąt. Wynikało to z tego, że własnoręczne przygotowanie maku było praco- i czasochłonne. Obecnie w każdym sklepie możemy dostać dowolnie przygotowaną masę makową, więc upieczenie makowca przestało być już tak bardzo skomplikowane. Wciąż pozostaje on jednak jedną z tych słodkich potraw, które prawie zawsze pojawiają się na wielkanocnym stole.

Wielkanoc z dzieckiem – słodkie pisanki

W przygotowaniach wielkanocnych udział biorą też dzieci. Najchętniej angażują się w malowanie pisanek. W tym roku można lekko zmodyfikować tradycję i zamiast gotowanych jajek czy wydmuszek przygotować słodkie pisanki z marcepanu. Wystarczy kupić masę marcepanową i uformować z niej małe jajeczka (marcepan jest plastyczny, więc nie powinno być problemu z uzyskaniem pożądanego kształtu). Następnie trzeba obtoczyć je w cukrze pudrze i wykałaczką rysować wzorki. Dla utrwalenia efektu można pojedynczo zanurzać jajeczka w roztopionej czekoladzie i odkładać do zastygnięcia. Voila! Słodkie pisanki.

Wielkanocny stół w wersji wegetariańskiej

Wege Wielkanoc? Jak najbardziej! Ci, którzy nie jedzą mięsa na Wielkanoc mogą przygotować takie smakołyki jak żurek z kiełbaskami sojowymi, pasztet z soczewicy, wegańskie gołąbki, zapiekanki warzywne albo domowe tofu, a na deser pyszne ciasto marchewkowe. Jajka można przyozdobić własnoręcznie przygotowanym wegańskim majonezem z ziemniaków, soku z cytryny, musztardy i białego pieprzu.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.