Przepisy na rozgrzewające herbaty

2014-10-31 7:03 Karolina Malecka, specjalistka ds. żywienia człowieka

Gorąca herbata uprzyjemni mroźny wieczór, zadziała rozgrzewająco i poprawi odporność. Samodzielnie zrobioną mieszankę herbaty, korzennych przypraw, ziół i suszonych owoców możesz dać bliskim w prezencie. Oto przepisy na rozgrzewające herbatki nie tylko z imbirem czy malinami.

Rozgrzewające herbaty to doskonały pomysł na przemarznięcie. Jeśli jesteś zwolenniczką czarnej herbaty, dopraw ją dodatkami aromatycznymi o działaniu rozgrzewającym. Jeżeli preferujesz napary ziołowe, wybierz te, które wzmacniają odporność. Zimą przydatne są też zioła działające napotnie i łagodzące kaszel lub katar. 
Czarna herbata świetnie komponuje się z cynamonem, goździkami i imbirem. Przyprawy te działają rozgrzewająco, a dodatkowo imbir łagodzi stany zapalne. Do naparów lepiej dodać świeży korzeń imbiru, gdyż ma znacznie silniejszy aromat od imbiru sproszkowanego.  Aby wzbogacić nuty smakowo - zapachowe, do naparu herbacianego dodaj wraz z przyprawami drobno pokrojone i wysuszone jabłko, maliny, żurawinylub porzeczki.

Wzbogać smak herbaty

Zimą lubimy sięgać po cytrusy, których niezwykle aromatyczna skórka wzbogaca smak herbaty. Pamiętaj, by owoce dokładnie oczyścić i wyparzyć przed spożyciem. Wtedy skórkę można pokroić w kostkę i wysuszyć. Dodatki smakowo-aromatyczne można dowolnie łączyć z herbatą – pojedynczo, po kilka, wszystkie razem w różnych proporcjach. Skórka cytrusów dobrze komponuje się również z zieloną herbatą. Dla zwolenników naparów ziołowych szczególnie godne polecenia zimą są mieszanki kwiatu lipy, suszonych owoców maliny i dzikiej róży oraz kwiatu czarnego bzu.

  • Dzika róża jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Zawiera również witaminy B1, B2, K oraz karotenoidy, flawonoidy i barwniki. Napary z owoców róży są stosowane jako środek wzmacniający.
  • Maliny działają napotnie i ściągająco. Podobnie jak dzika róża, są dobrym źródłem witaminy C.
  • Lipa oraz dziki bez mają działanie napotne. Bez pobudza także produkcję śluzu w oskrzelach, co ułatwia odkrztuszanie. Suszone maliny, kwiat bzu i lipy są stosowane do przygotowywania naparów pomocnych w łagodzeniu objawów przeziębienia.
  • Napary ziołowe, podobnie jak herbaciane, możesz dowolnie komponować. Pamiętaj jednak, że by wydobyć z ziół to co najlepsze, czas parzenia musi być dłuższy niż w przypadku herbaty czarnej lub zielonej i wynosi średnio 10 minut. Samodzielnie przygotowane mieszanki do zaparzania są nie tylko smaczne i pięknie pachną, ale też efektownie wyglądają. Możesz je zapakować i ozdobić, staną się miłym, aromatycznym upominkiem dla najbliższych.

    Rozgrzewająca herbata z imbirem - jak zrobić? [#TOWIDEO]

    Herbata zielona z cytryną i imbirem

    • łyżeczka zielonej herbaty,
    • skórka z cytryny ,
    • plaster świeżego imbiru.

    Składniki zalej wodą o temperaturze ok. 90°C (lekko przestudzona), parz pod przykryciem ok. 5 minut.

    Herbata czarna z jabłkiem i cynamonem

    • łyżeczka czarnej herbaty,
    • łyżeczka suszonego jabłka,
    • cynamon,
    • 2 goździki.

    Składniki zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem ok. 4 minut.

    Herbata z lipy, maliny i miodu

    • łyżka kwiatu lipy,
    • łyżka suszonych malin,
    • miód.

    Lipę i maliny zalej wrzątkiem, parz 10 minut, następnie dopraw łyżeczką miodu.

    miesięcznik "Zdrowie"
    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

    NOWY NUMER

    W numerze 9/2019 "Zdrowia": jak leczyć schorzenia stóp, fakty o chorobie Hashimoto, czerniak pokonany, miłość w jesieni życia, co mówią nasze sny, pomidory palce lizać. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

    Dowiedz się więcej
    Miesięcznik Zdrowie 9/2019
    KOMENTARZE
    Lusiaczek
    |

    dotychczas stosowałam herbaty z dodatkiem naszych rodzimych darów natury jak syrop z czarnego bzu, z malin, dzika roza. Minusem jest to, że zawieraja sporo cukru i musialam przy diecie odchudzajacej je odstawic. Teraz staranniej dobieram składniki do kompozycji "zimowej" herbaty i przywiozłam z podróży do Indii ekologiczna herbatke Tulsi Masala Organic India z przyprawami rozgrzewajacymi. Trudno dostepne w Polsce, ale znalazlam ja tutaj: http://www.magiczne-indie.p... Strzał w dziesiatke bo borykam sie od lat z zimnymi stopami i dlonmi. Po wypiciu tej herbaty caly dzien odczuwam komfort cieplny i nie jestem juz tak podatna na wyziebienia organizmu."

    Margaret
    |

    do takiej herbaty dobrze jest dodać sok z malin albo z aronii, zwłaszcza jesienią czy zimą. Bardzo lubię też czarną porzeczkę zawiera dużo witaminy C i podobnie jak malina czy aronia są nasze rodzime :)

    pysiaczek11
    |

    A ja uwielbiam wszelkie herbaty rozgrzewające :D Ostatnio próbowałam herbaty ze świeżą pomarańczą <3 Czasem w wersji z lipą, ewentualnie z sokiem z malin, albo prądem :)