Przepis na marchewkowe kofty z książki "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem"

2016-11-07 14:23

W książce Karoliny i Macieja Szaciłłów "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem" znajdziesz szybkie i proste przepisy na zdrowe posiłki, które zabierzesz ze sobą do pracy. Proponowane dania inspirowane są kuchnią z różnych stron świata, a dzięki wykorzystaniu bogactwa orientalnych przypraw i składników mają niebanalny smak. Publikujemy przepis na wegetariańskie kofty marchewkowe z cytrynowym ryżem i sałatką, który znajdziesz w książce Karoliny i Maćka. Patronat nad publikacją objął Poradnikzdrowie.pl.

Nawet jeśli nie jesteś stałym klientem „panów z kanapką” krążących po biurowcach i starasz się samodzielnie przygotowywać posiłki do pracy, do twojego menu może wkraść się nuda. Nowe inspirujące przepisy znajdziesz w książce „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłłów.

Przepisy w rytmie slow

Autorom książki podczas jej tworzenia przyświecała idea slow food. Czerpie ona m.in. z makrobiotyki, której propagatorzy przekonują, że nie ma jednej idealnej diety dla każdego. Najlepszym, zdaniem makrobiotyki, sposobem na znalezienie swojego sposobu odżywiania jest tzw. odżywianie wolne, które, cytując „Potrawy makrobiotyczne” Loli Curto, „polega na umiejętności właściwego i dowolnego doboru odpowiedniej żywności. (…) Ten sposób odżywiania oznacza wolność od zewnętrznych wpływów i zdolność do właściwego wyboru tego, czego – dla zachowania zdrowia – potrzebują nasze ciało, dusza i umysł (…)”.

Jak to osiągnąć, jak odnaleźć najwłaściwszy dla siebie sposób odżywiania? Na początek trzeba odejść od systemu nagród i kar poprzez jedzenie. Obserwowanie własnego organizmu to zdaniem Karoliny i Maciej Szaciłłów klucz do sukcesu i zdrowej diety. Nie pomogą nam najlepsze produkty, jeśli nie będą smacznie przygotowane i podane.

Więcej wskazówek (m.in. jak uniknąć pułapki popadania z diety w dietę, czym zastąpić cukier i białą pszenną mąkę, jak mądrze robić zakupy) oraz mnóstwo przepisów można znaleźć w ich książce „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem”.

Poniżej publikujemy przykładowy przepis na marchewkowe kofty z ryżem cytrynowym i prostą sałatką z oregano.

To ci się przyda

Kofty z marchewki z cytrynowym ryżem i sałatką

Przepis na porcję dla 2–3 osób. Trudność: średnia. Czas przygotowania masy: 10 do 15 minut. Czas przygotowania pozostałej części: 20 minut.

Niedawno widzieliśmy odcinek programu kulinarnego z Yotamem Ottolenghi (autorem kultowych: „Jerozolimy” i „Obfitości”) poświęconego greckim wyspom. Kucharz dociera do korzeni, gotuje z pasterzami i rybakami. Poznaje od podstaw tamtejszą kuchnię i jej składniki. Później na ich bazie przyrządza własną wersję wyspiarskich dań. Jego motto: „Polewaj, wyciskaj, zgniataj” dotyczące 3 składników (oliwy, cytryny, czosnku) idealnie pasuje do filozofii naszej kuchni. Kochamy tak gotować – czerpać z tradycji, tworząc nowe przepisy. Efektem naszej greckiej inspiracji są marchewkowe Kofty z cytrynowym ryżem i prostą sałatką z oregano.

Składniki na kofty:

  • 2 łyżki oliwy,
  • 200 g marchewki startej na tarce o grubych oczkach,
  • 2 liście laurowe,
  • 130 g rozkruszonej fety lub rozkruszonego naturalnego tofu,
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek,
  • 1/2 poszatkowanego pęczka koperku,
  • poszatkowana garść listków mięty,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli,
  • poszatkowany ząbek czosnku lub 1/3 łyżeczki asafetydy,
  • świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 1 i 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej.

Marchewkę i liście laurowe dusimy na oliwie ok. 5–7 minut. Mieszamy marchewkę z resztą składników. Masę dzielimy na kulki wielkości małej śliwki. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy tak, aby powstały małe placuszki. Wkładamy je na noc do lodówki. Przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia lub pokrywką od naczynia żaroodpornego.

Uwaga od autorów: zachęcamy do spróbowania naszego oryginalnego przepisu. Jeśli jednak na przykład twoje dzieciaki uwielbiają mięso, kofty tradycyjnie przyrządza się również z mielonego mięsa. Możesz więc zrobić eksperyment i dodać je zamiast startej marchewki.

Cytrynowy ryż z groszkiem:

  • 1 łyżka oliwy,
  • 150 g krótkoziarnistego ryżu (może być jaśminowy),
  • 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli,
  • 1/2 szklanki zielonego groszku,
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Sałatka:

  • ogórek pokrojony w kostkę,
  • pomidor pokrojony w kostkę,
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek,
  • 1/3 łyżeczki oregano,
  • 1/2 poszatkowanego pęczka koperku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sok z cytryny do smaku.

Przygotowujemy cytrynowy ryż: na łyżce oliwy prażymy ryż przez 3–4 minuty, aż część ziarenek będzie lekko brązowa. Cały czas mieszamy i uważamy, aby go nie spalić. Dodajemy plus minus dwukrotną ilość wody w stosunku do objętości ryżu (ok. 300 ml). Dodajemy sól, doprowadzamy do wrzenia. Gaz zmniejszamy do minimum i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy, nie mieszając, groszek i gotujemy, aż ryż i groszek będą miękkie – ok. 5 do 10 minut. Nie mieszamy ryżu w czasie gotowania. (Przed podaniem dodajemy sok i skórkę z cytryny.) Potem z obu stron smażymy na oliwie kofty. Następnie przygotowujemy sałatkę: wszystkie składniki mieszamy. Jeśli nie użyjesz fety, potrawa nie będzie zawierać glutenu.

Przepis na marchewkowe kofty z książki Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem
Autor: Materiały prasowe Marchewkowe kofty według przepisu z książki "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE