PIELMIENI - przepis na smaczne pielmieni

2019-07-08 14:19 KK

Pielmieni to rodzaj pierogów z farszem z surowego mięsa, popularnych na Ukrainie i w Rosji. Pielmieni pochodzą z Syberii i do dziś są tam znaną, tradycyjną potrawą.

Pielmieni to małe pierożki nadziewane farszem z różnych gatunków surowego mięsa. Podaje się do nich śmietanę, topione masło, pieprz, ocet albo musztardę. Jak Rosja długa i szeroka, tyle można znaleźć przepisów na pielmieni.

W kuchni syberyjskiej, z której wywodzi się pielmieni, tradycyjnie serwuje się z solidną porcją śmietany. Podobno dawno temu lud narody wędrowne, zamieszkujące Syberię, wkładały do mięsa rąbany lód. To po schładzało farsz i było wygodniejsze w lepieniu, a po za tym lód ulegał rozpuszczeniu i nawilżał mięso. Po rozpuszczeniu lodu, wędrowcy otrzymywali też wodę, w której można było ugotować pierożki.

Nazwa „pielmieni” w języku Korni, mieszkańców okolic Uralu, oznacza „chlebowe ucho”.

Pielmieni - wartości odżywcze

Wartości odżywcze pielmieni zależą przede wszystkim od rodzaju mięsa, jakie zostanie użyte do farszu. Najczęściej jest to mieszanka wołowiny i wieprzowiny. Zarówno jedno, jak i drugie jest źródłem białka, witamin z grupy B, witaminy A i E, potasu, żelaza, cynku, ale też sporej ilości tłuszczu i kalorii, dlatego specjaliści zalecają je spożywać okazjonalnie.

Ilość, jaka jest zawarta w pielmieni z pewnością nie zaszkodzi. Wartość odżywcza pielmieni zależy też od dodatków, takich jak pieprz, czosnek musztarda czy śmietana, a także od rodzaju mąki, z jakiej zostały wykonane pierogi. Mąka pszenna jasna, z której najczęściej przygotowuje się pielmieni, traci w czasie produkcji część witamin i składników mineralnych (straty błonnika są dwu-, trzykrotne). Jeśli już decydujecie się na mąkę pszenną, wybierzcie tę ciemniejszą, bo im ciemniejsza mąka pszenna, tym zdrowsza.

Wartość energetyczna pielmieni to ok. 150 kcal w 100 g. Jeden pierożek pielmieni waży ok. 40 g.

Składniki na ciasto na pielmieni

  • 40 dag przesianej mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody

Wyjątkowość pielmieni polega na tym, że mają w środku - poza mięsnym farszem - aromatyczny rosół. Aby poczuć w całości ich smak, zwyczajowo powinno się je wkładać w całości do buzi, dlatego też są one niewielkie.

Składniki na farsz na pielmieni

  • 20 dag wołowiny
  • 20 dag chudej wieprzowiny
  • 2 cebule żółte
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki zimnej, przegotowanej wody

(do farszu można wykorzystać także mięso z dziczyzny lub inne rodzaje surowego mięsa)

Przygotowanie pielmieni

Mąkę przesiewamy. Wysypujemy na stolnicę. W mące robimy zagłębienie, w które wrzucamy sól, jajka i wlewamy wody. Zagniatamy porządnie ciasto. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy krążki - oryginalne pielmieni są malutkie i krążki powinny mieć średnicę ok. 4-5 centymetrów, ale możemy zrobić je takiej wielkości jak klasyczne pierogi wykrawając kółka szklanką.

Surowe mięso mielimy, dodajemy cebule i mielimy razem ponownie. Dodajemy sól, pieprz, wodę. Na każdy krążek ciasta kładziemy farsz. Brzegi ciasta zlepiamy i formujemy pierożek w kształt półksiężyca. Możemy ozdobić brzegi wyciskając je delikatnie czubkiem widelca. Tak przygotowane pielmieni wstawiamy do lodówki. Gotujemy je świeżo przed podaniem, w osolonym wrzątku, do wypłynięcia. Pielmieni nadają się doskonale do mrożenia lub odsmażania. Podawać można je z sosem musztardowym na ostro, albo ze śmietaną.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
Abrekator
|

Odsyłam Szczurka do wielu przepisów => kołduny litewskie,białoruskie ,gruzińskie

Jakuchnia
|

Szukalem przepisu bo moje kolezanki z ukrainy jak byly na zbiorach to zrobily pielmienie, ale jak czytam gessler to juz mi sie odechcialo. Sorki

karola
|

oczywiście, że dodaje sie czosnek ale nie surowy. Musi być podsmażony lub zaparzony.
Czy ktoś robił pielmieni zgodnie z tym przepisem? Podzielcie się opinią :)

Szczur
|

Nie daje się czosnku do mięsa , to podstawa