Naturalne barwienie jajek na Wielkanoc - jak naturalnie barwić jajka?

2020-04-07 17:25 KK

Naturalne barwniki do jajek na Wielkanoc są zdrowsze, nie zmieniają bowiem smaku jajka i pomagają uniknąć ewentualnej alergii. Jakie składniki wykorzystać, aby naturalnie zabarwić wielkanocne jajka i zamienić je w śliczne pisanki, we wszystkich kolorach tęczy?

Przedstawiamy naturalne, na bazie warzyw, owoców i ziół barwniki do jajek, które można wykorzystać do kolorowania wielkanocnych pisanek. Aby zabarwić skorupkę jajka na dany kolor, należy gotować je w roztworze z wybranych składników. Niekiedy, dla wzmocnienia koloru można do wywaru dodać octu. Woda powinna być także lekko osolona.

Jak dokładnie zabarwić jajko?

Warto wybierać jajka o jasnych skorupkach, wtedy uzyskany kolor będzie intensywniejszy. Barwiąc naturalnie jajka pamiętajmy też, że odcień nie będzie jednolity. Jajko może zabarwić się w plamki lub poszczególne jajka mogą różnić się między sobą stopniem i kolorem zabarwienia. Jest to całkowicie naturalne. Można powiedzieć wręcz, że jest to jeden z uroków pisanek farbowanych naturalnie - każda jest inna, a nasza święconka nabiera wiosennych kolorów tęczy!

Aby naturalnie zabarwić jajka wybierz jeden z dowolnych składników:

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

#RazemPrzeciwKoronawirusowi!
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE
pani domu
|

W tym roku pierwszy raz na Wielkanoc używałam naturalnych barwników i uzyskałam piękne kolory! Moi goście byli zachwyceni, że udało mi się zabarwić jajka na niebiesko, żółto i zielono. Dzięki temu stół wyglądał obłędnie, a wszystko to wyłącznie naturalnymi składnikami. Polecam! Mam tylko jedną radę – warto używać naprawdę dobrej jakości jajek. Ja kupiłam jajka brychcy (www.fermabrychcy.pl) i pisanki były piękne, niepopękane i przede wszystkim smaczne. Z kolei moja koleżanka użyła jajek z marketu i dużo jajek popękało i kolory wcale nie były takie żywe jak u mnie. Tak więc widać, jakie jajka warto kupować.

katuta
|

rumani