Naturalne barwienie jajek na Wielkanoc - jak naturalnie barwić jajka?

2019-04-17 9:44 KK

Naturalne barwniki do jajek na Wielkanoc są zdrowsze, nie zmieniają bowiem smaku jajka i pomagają uniknąć ewentualnej alergii. Jakie składniki wykorzystać aby naturalnie zabarwić wielkanocne jajka i zamienić je w śliczne pisanki, we wszystkich kolorach tęczy?

Oto naturalne barwniki do jajek, które można wykorzystać podczas wielkanocnych zabaw z dziećmi i kolorowania pisanek. Jajka należy gotować w roztworze z wymienionych składników. Niekiedy, dla wzmocnienia koloru można do wywaru dodać octu. Woda powinna być także lekko osolona.

Warto wybierać jajka o jasnych skorupkach, wtedy uzyskany kolor będzie intesywniejszy. Barwiąc naturalnie jajka pamiętajmy też, że odcień nie będzie jednolity. Jajko może zabarwić się w plamki lub poszczególne jajka mogą różnić się między sobą stopniem i kolorem zabarwienia. Jest to całkowicie naturalne. Można powiedzieć wręcz, że jest to jeden z uroków pisanek farbowanych naturalnie - każda jest inna, a nasza święconka nabiera wiosennych kolorów tęczy!

Aby naturalnie zabarwić jajka wybierz jeden z dowolnych składników:

  • brązowy - herbata, kawa mielona (mocne wywary)
  • czerwony, bordowy - łupiny z czerwonej cebuli, kwiaty hibiskusa
  • fioletowy - jagody, owoce czarnego bzu, borówka amerykańska, czerwona kapusta (każdy składnik da inny odcień - od ciemnego fioletu po błękit)
  • żółty - kurkuma, rumianek, żółta cebula, curry
  • pomarańczowy - dynia, marchew
  • czerwony, różowy - żurawina, sok z buraków
  • zielony - szpinak, pokrzywa, szczypior, trawa, kora brzozy
  • czarny - szyszki olchy

Jak zrobić pisanki decoupage?

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
pani domu
|

W tym roku pierwszy raz na Wielkanoc używałam naturalnych barwników i uzyskałam piękne kolory! Moi goście byli zachwyceni, że udało mi się zabarwić jajka na niebiesko, żółto i zielono. Dzięki temu stół wyglądał obłędnie, a wszystko to wyłącznie naturalnymi składnikami. Polecam! Mam tylko jedną radę – warto używać naprawdę dobrej jakości jajek. Ja kupiłam jajka brychcy (www.fermabrychcy.pl) i pisanki były piękne, niepopękane i przede wszystkim smaczne. Z kolei moja koleżanka użyła jajek z marketu i dużo jajek popękało i kolory wcale nie były takie żywe jak u mnie. Tak więc widać, jakie jajka warto kupować.

katuta
|

rumani