MROŻONKI: zalety potraw z mrożonych warzyw i owoców

2007-05-15 11:37

Mrożone warzywa i owoce nie dość, że mają wartość odżywczą porównywalną do świeżych, to zimą i wiosną mogą je nawet pod tym względem przewyższać. Lekarze i dietetycy przekonują do jedzenia mrożonek, bo można z nich przygotować naprawdę smaczne i pożywne dania.

MROŻONKI: zalety potraw z mrożonych warzyw i owoców
Autor: Getty Images

Pyszna sola na warzywach duszonych z kolendrą, pomidorami oraz cząstkami ziemniaków? A może koktajl z mrożonych jagód lub pierogi ze szpinakiem w sosie z sera pleśniowego i suszonych pomidorów? Z mrożonych warzyw i owoców można przygotować smaczne dania. Niestety wie o tym niewielu Polaków. Według badań OBOP zdecydowanie preferujemy świeże warzywa i owoce.

Polacy nie lubią mrożonek

Według badań OBOP zdecydowanie preferujemy świeże warzywa i owoce. Aż 57% naszego społeczeństwa uważa, że potrawy przygotowane z mrożonych warzyw i owoców są mniej smaczne niż dania  ze świeżych surowców. Zdaniem 50% Polaków z mrożonych warzyw i owoców nie da się też przygotować urozmaiconych potraw. Według kulinarnych ekspertów i specjalistów ds. żywienia prawda jest jednak zupełnie inna. Mrożonki nie dość, że mają wartość odżywczą porównywalną do świeżych warzyw i owoców, to zimą i wiosną mogą je nawet pod tym względem przewyższać. To doskonały sposób na przygotowanie pożywnego obiadu dla wszystkich zabieganych, zwłaszcza, że świeże warzywa i owoce, te z najlepszych tradycyjnych upraw, występują jedynie przez 4 miesiące w roku.

Zalety mrożonek

- Warzywa i owoce mrożone mają naprawdę wysoką wartość odżywczą, stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych. Największą ich zaletą jest to, że możemy z nich przygotować szybkie, wartościowe a jednocześnie urozmaicone danie. Mam nadzieję, że Polacy zrozumieją, że warzywa i owoce mrożone mają wartość porównywalną do tych świeżych. Namawiam do ich spożywania zwłaszcza w okresie jesiennym i wiosennym, gdy nasze potrawy stają się uboższe w składniki odżywcze - tłumaczy dr n med. Małgorzata Kozłowska - Wojciechowska. Jej zdaniem postępy w technologii mrożenia gwarantują, że produkt po rozmrożeniu ma prawie taką samą konsystencję jak owoce i warzywa świeże. Mają również podobny smak.