Makarony bezglutenowe: propozycja nie tylko dla bezglutenowców

2020-01-21 9:10 Materiał sponsorowany

Popularność diety bezglutenowej rośnie. Na rynku pojawia się coraz więcej produktów niezawierających glutenu. Na sklepowych półkach oprócz powszechnie znanych makaronów ryżowych można znaleźć także makarony strączkowe o różnych grubościach i kształtach. Jakie są ich największe zalety i jakie dania można z nich przyrządzić?

Gluten to mieszanina białek roślinnych, gluteniny oraz gliadyny zawarta w niektórych zbożach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto czy orkisz. Występuje przede wszystkim w pieczywie, większości makaronów, niektórych kaszach, ciastach i płatkach śniadaniowych, ale także w produktach przetworzonych oraz tych, które – wydawać by się mogło – z glutenem nie mają nic wspólnego.

Produkty wytworzone ze zbóż glutenowych posiadają jednak swoje bezglutenowe odpowiedniki. Mowa tu przede wszystkim o naturalnych produktach bezglutenowych, czyli: ryżu, kukurydzy, prosie, gryce, kaszy quinoa czy roślinach strączkowych, ale również produktach, z których gluten usunięto na drodze technologicznej.

Osoby na diecie bezglutenowej nie muszą rezygnować z makaronu

Miłośników makaronu eliminujących gluten z jadłospisu na pewno ucieszy fakt, że nie trzeba usuwać tego produktu z bezglutenowej diety. Na rynku jest ogromny wybór makaronów w bezglutenowym wariancie. Są one dobrą alternatywą dla makaronów pszennych, po którą chętnie sięgają zresztą nie tylko bezglutenowcy. Niezawierające glutenu makarony urozmaicą bowiem każdą dietę. Pozwolą poznać zupełnie nowe smaki i zainspirują do eksperymentowania w kuchni. Dodatkowo ich zaletą jest lekkostrawność oraz łatwy i szybki sposób przygotowania.

Glutenu nie zawierają między innymi makarony kukurydziane, z ciecierzycy, ryżowe białe, ryżowe brązowe, ryżowe czerwone i gryczane czy makarony z fasoli mung. Dużym atutem makaronów ryżowych i strączkowych jest fakt, że nie wymagają długiego gotowania. Wystarczy je zalać wrzątkiem lub krótko gotować, podczas gdy większość makaronów bezglutenowych (kukurydzianych czy gryczanych) wymaga starannego przygotowania, łatwo się rozgotowuje i zlepia.

Makarony bezglutenowe House of Asia

Bezglutenowe makarony ryżowe i strączkowe stanowią podstawę kuchni azjatyckiej. Dobrze komponują się zarówno z mięsem, jak i warzywami. Idealnie nadają się do przygotowania typowych orientalnych dań, np. pad thai z kurczakiem czy polędwiczek wieprzowych z makaronem i warzywami. Oferowane przez markę House of Asia makarony dostępne są w wielu wariantach, różniących się nie tylko głównym składnikiem, ale też grubością (w ofercie znajdują się np. makarony ryżowe 5-, 7- i 10-milimetrowe) i kształtem (m.in. makaron vermicelli).

Wypróbuj
House of Asia

Autor: materiały prasowe

Makarony bezglutenowe

Makarony bezglutenowe są nie tylko lżejszą alternatywą dla makaronów glutenowych, ale też świetnie komponują się z mięsem, warzywami i sosami tworząc ciekawe i zdrowe posiłki.

Pad Thai z kurczakiem [PRZEPIS]

Pad Thai z kurczakiem
Autor: materiały prasowe

Składniki:
1 opakowanie makaronu ryżowego 5mm House of Asia
6 łyżek pasty Pad Thai House of Asia
3 łyżki sosu rybnego House of Asia
1 łyżka cukru kokosowego House of Asia lub cukru brązowego
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
150 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
150 g kiełków fasoli mung
2 jajka
½ pęczek dymki – zielona część
1 łyżka orzeszków ziemnych, pokruszonych
1 limonka

Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron według przepisu.
2. Podsmaż czosnek i czerwoną cebulę, dodaj kurczaka, a następnie makaron. Smaż 2 min.
3. Dodaj sos rybny, cukier i pastę Pad Thai. Smaż, mieszając przez 1 min.
4. Odsuń wszystkie składniki na jedną stronę patelni, a na drugą rozbij 2 jajka. Delikatnie mieszaj jajka, tak, aby ścięły się jak omlet.
5. Dodaj kiełki fasoli mung oraz dymkę i energicznie wymieszaj wszystkie składniki.
6. Serwuj z limonką i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
7. Nie pozwól, żeby makaron stał się papką. Aby zatrzymać proces gotowania, przelej ugotowany makaron zimną bieżącą wodą.

Polędwiczki wieprzowe z makaronem Vermicelli i warzywami [PRZEPIS]

Polędwiczki wieprzowe z makaronem Vermicelli i warzywami
Autor: materiały prasowe

Składniki:
½ opakowania bezglutenowego makaronu Vermicelli House of Asia
1 słoik warzyw z woka House of Asia
3 łyżki sosu sojowego ciemnego lub bezglutenowego House of Asia
2 łyżki oleju
100 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie plastry
1 duży ząbek czosnku, drobno pokrojony
kilka gałązek dymki, pokrojonej na małe kawałki

Sposób przygotowania:
1. Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2. Warzywa wypłucz w zimnej wodzie.
3. Na średnim ogniu rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek. Zwiększ ogień, dodaj mięso i smaż 3 min. Dodaj warzywa i krótko podsmaż.
4. Dodaj makaron oraz sos sojowy. Wymieszaj i smaż przez 2 min.
5. Przed podaniem posyp dymką.

Danie możesz polać kilkoma kroplami oleju z prażonego sezamu.

Ekspert radzi
Monika Wodyczko, dietetyk kliniczny

Autor: materiały prasowe

– Dieta bezglutenowa jest szczególnie zalecana osobom z celiakią, alergią na gluten oraz nietolerancją glutenu. Należy przy tym pamiętać, że, jak każdą dietę eliminacyjną, trzeba wprowadzać ją umiejętnie. Ważne jest odpowiednie zróżnicowanie składników diety, a co za tym idzie - jej zbilansowanie. Nie należy całkowicie rezygnować z produktów zbożowych, takich jak pieczywo, makaron, płatki, a zamienić je na wartościowe dla nich bezglutenowe alternatywy. Polecam wprowadzić produkty na bazie quinoa, amarnantusa, bezglutenowego owsa, warzyw strączkowych, ryżu oraz gryki, gdyż dostarczą one do diety niezbędnego dla zdrowia: błonnika, węglowodanów złożonych, a także cennych witamin i składników mineralnychwyjaśnia Monika Wodyczko, dietetyk kliniczny w firmie De Care będącej właścicielem marki House of Asia. –  Decydując się na produkty bezglutenowe, trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze, każda dieta powinna być skonsultowana z dietetykiem. Po drugie, wybierając produkty bezglutenowe, czytajmy ich składy. Im czystszy skład na etykiecie, tym lepiej. Po trzecie, urozmaicajmy naszą kuchnię o nowe smaki i składniki, tak, aby dieta była pełnowartościowa.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 3/2020 "Zdrowia": odchudzanie według typu sylwetki, chorobę poznasz po zapachu, ból można leczyć, życie ze schizofrenią, siarka w pielęgnacji urody, jak przechowywać żywność. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 3/2020
KOMENTARZE
Tinka
|

Szkoda tylko, ze cala ta moda na bio, bezglutenowe i wege to jest straszne cenowe koszenie naiwnych. Co z tego, ze zjadlabym sobie wege burgera albo makaron bezglutenowy skoro jeso cena jest o ponad 200% wyzsza niz normalnych produktów co nie jest uzasadnione doslownie niczym poza checia zarobku na modzie.