Kuchnie świata

Pielmieni to rodzaj pierogów z farszem z surowego mięsa, popularnych na Ukrainie i w Rosji. Pielmieni pochodzą z Syberii i do dziś są tam znaną, tradycyjną potrawą.
Kutia to potrawa wigilijna, którą najczęściej przygotowuje się na bazie pszenicy, choć niektórzy przygotowują ją bez pszenicy, np. na bazie kaszy jaglanej. Kutia jest godna polecenia nie tylko jako tradycyjna polska potrawa, ale też dlatego, że zawiera niezwykle korzystną dla zdrowia kompozycję witamin i minerałów. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma kutia i ile ma kalorii.
Piernik zajmuje niekwestionowane pierwsze miejsce wśród słodkości na Wigilię i Boże Narodzenie. Prawdziwy staropolski piernik przygotowuje się na miesiąc przed świętami, jednak jeśli zabierasz się do wypieków w ostatniej chwili, nic straconego - zobacz przepis na szybki piernik oraz przepisy na pierniki z dodatkami: z kawą, owocami, piernik marchewkowy i na piwie miodowym.
Wigilia to w polskiej tradycji najbardziej wzruszający wieczór w roku. Kiedy pojawia się pierwsza gwiazdka na zimowym nieboskłonie - symboliczna bliźniaczka Gwiazdy Betlejemskiej, zasiadamy w uroczystym nastroju do pięknie zastawionego stołu, na którym królują potrawy przyrządzone według przepisów ze sztambuchów poprzednich pokoleń. Jak kiedyś wyglądała Wigilia? Historia wigilijnych tradycji.
Wigilia to karp, śledzie, pierogi. Przyrządzasz je zgodnie z domowym zwyczajem. U Kingi Błaszczyk-Wójcickiej (wegetarianki, łączącej różne tradycje) na wigilijnym stole królują potrawy wywodzące się z kuchni kresowej.
W wielu krajach Boże Narodzenie jest najważniejszym wydarzeniem roku. To okres radości, szczodrości i... niebywałego obżarstwa. Na okres świąt pieczołowicie przygotowujemy bardzo kaloryczne, odświętne potrawy. Zjadamy dużo i syto, a potem często chorujemy. Jak przygotować zdrowe święta i ustrzec się od przytycia kilku kilogramów?
Szukasz ciekawych przepisów na dania z jabłek? Wypróbuj jabłka po azersku lub po szkocku. Jeśli lubisz zaskakujące połączenia smaków zrób jabłka po staropolsku z chrzanem i goździkami, albo migdałowo-jabłkowe ciasto z jabłek po żydowsku. Smacznego!
Powszechnie wiadomo, że produkty stosowane w kuchniach krajów śródziemnomorskich wpływają dobrze na zdrowie, wygląd i samopoczucie. Wyniki ostatnich badań potwierdziły, że dieta śródziemnomorska, wzbogacona oliwą oraz migdałami, orzechami laskowymi i włoskimi, nawet o 30% zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych chorób sercowo-naczyniowych, np. wylewu czy zawału.
Ciasta na Wielkanoc - wybór jest tak duży, że trudno podjąć decyzję. Mazurek czy babka wielkanocna? A może ciasto wiśniowe i sernik na zimno? Zapewne zastanawiasz się, jakie ciasta upiec na tegoroczną Wielkanoc. Zapoznaj się z naszymi przepisami na 7 najpopularniejszych ciast wielkanocnych w nie zawsze tradycyjnej odsłonie!
Regionalne potrawy wielkanocne wyglądają zupełnie inaczej niż, uchodzące za tradycyjne, jajka czy biała kiełbasa. Co na Wielkanoc przygotowują Górale i czym są buchty? Sprawdzamy, jak inspirująca może być kuchnia regionalna na Wielkanoc!
Fasola stanowi podstawę codziennego menu mieszkańców Kostaryki, Salwadoru, Gwatemali, Hondurasu, Nikaragui czy Panamy. Najpopularniejsza jest oczywiście kuchnia meksykańska, w której fasola pojawia się w większości przepisów. Czy znasz przepisy na popularne południowoamerykańskie potrawy z fasoli?
Co w tym roku znajdzie się na wielkanocnym stole? Które dania przygotować? Oto kilka inspiracji dla tych, którym brak pomysłów na wielkanocne potrawy. Ważne jest, żeby tegoroczna Wielkanoc była lekkostrawna i wiosenna

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019