GRZYBY MARYNOWANE - PRZEPISY na grzyby w marynacie

2017-09-20 12:52 Monika Majewska

Przepisy na grzyby marynowane powinny wykorzystać osoby, które chcą uatrakcyjnić smak potraw. Grzyby w marynacie dodają niepowtarzalnego smaku m.in. mięsom, wędlinom i sałatkom. Nie można się bez nich obejść przygotowując tatara. Są też niezastąpionym dodatkiem do świątecznych potraw. Sprawdź, jak zrobić grzyby w marynacie.

Przepisy na grzyby marynowane powinny wykorzystać osoby, które szukają dodatków zaostrzających smak potraw. Grzyby w marynacie są doskonałym dodatkiem do zimnych mięs, drobiu, ryb i sosów. Mogą być również elementem dekoracyjnym różnych potraw, np. sałatek, ryb na zimno itp.

Do marynowania można wykorzystać praktycznie wszystkie rodzaje grzybów - ale tylko te młode, drobne i świeże. Jednak najlepsze marynaty uzyskuje się z rydzów, borowików i opieńków. Należy zaznaczyć, że tego typu przetwory z grzybów nie powinny być często spożywane ze względu na zawartość szkodliwego dla zdrowia octu (małe dzieci w ogóle nie powinny ich jeść). Zamiast kwasu octowego można używać kwasu cytrynowego, mlekowego lub winnego.

Grzyby marynowane i ich właściwości zdrowotne

Grzyby marynowane są źródłem wartości odżywczych, takich jak witamina A w postaci beta-karotenu (najwięcej mają jej kurki - dlatego są pomarańczowe), a także znaczne ilości witamin B1 i B2. Pozostałe witaminy, w tym C, występują w śladowych ilościach.

Grzyby marynowane są także źródłem białka (pośredniego między białkiem zwierzęcym a roślinnym). Grzyby są niskokaloryczne, dobre dla odchudzających się - zwłaszcza te marynowane.

Dzięki takiej obróbce grzyby są smaczniejsze i bardziej urozmaicone, co sprawia, że rzadziej pojawiają się zachcianki żywieniowe. Należy pamiętać, że składniki zalewy również mają bardzo wiele cennych właściwości i choćby z tego powodu warto włączyć je do diety.

Grzyby marynowane - przepis na borowiki w marynacie

Składniki:

  • 1 kg drobnych i świeżo zebranych borowików,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 20 dag cebulek (drobniutkie szalotki),
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilkanaście ziarenek pieprzu,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3/4 szklanki octu owocowego.

Grzyby marynowane są smaczne, aromatyczne, posiadają składniki odżywcze, jednak z uwagi na zawartość kwasu nie zaleca się częstego ich spożywania.

Sposób przygotowania:

    1. Borowiki oczyść i sprawdź, odcinając od dołu pasek trzonu, czy nie są robaczywe. Następnie umyj je pod bieżącą wodą i osusz. Potem włóż do rondla, oprósz solą i cukrem, a na koniec lekko skrop gorącą wodą.

    2. Grzyby duś na małym ogniu przez około 30 minut. W tym czasie obierz szalotki (można je zastąpić pokrojoną w obręcze cebule). W połowie duszenia dodaj je do grzybów. Pod koniec duszenia dodaj listki laurowe, lekko zmiażdżony pieprz z zielem angielskim i ocet.

    3. Po zagotowaniu gorącą marynatą napełnij uprzednio wygotowane, gorące, małe słoiczki twist. Następnie je zamknij nakrętkami wyłożonymi podwójnymi krążkami pergaminu.

    4. Słoiczki wstaw do garnka z ogrzaną wodą, doprowadź do wrzenia i w takiej temperaturze utrzymuj 15 minut. Następnie wyjmij je z wody i ostudź. Marynowane grzyby należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

    Nie przegap:

    Grzyby marynowane - przepis na podgrzybki w ostrej marynacie

    • 1 kg podgrzybków,
    • 3 łyżeczki soli,
    • 10 dag cebuli,
    • 1 łyżka cukru,
    • 1 i 1/2 szklanki octu (6 proc.),
    • listek laurowy,
    • kilkanaście ziarenek pieprzu,
    • 3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego.

    Marynowane grzyby poleca się spożywać raczej jako dodatek do potraw wspomagającego wydzielanie soków żołądkowych i zwiększającego apetyt.

      Sposób przygotowania:

      1. Podgrzybki oczyść i sprawdź, odcinając od dołu pasek trzonu, czy nie są robaczywe. Następnie umyj je i osusz. Potem zagotuj w rondlu szklankę wody, osól i włóż do wrzątku grzyby. Obierz i pokrój cebulę.

      2. Grzyby gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Po paru minutach od rozpoczęcia gotowania dodaj pokrojoną cebulę.

      3. Oddzielnie zagotuj ocet z łyżeczką soli, cukrem, pieprzem i listkiem laurowym.

      4. Ugotowane, gorące grzyby włóż do gorących, wygotowanych słoików (typu wek), a następnie zalej je gorącym octem z przyprawami, a powierzchnię polej oliwą lub olejem. Następnie zamknij słoiki nakrywkami, uszczelniając je gumką i umocowując sprężynką. Tak przygotowane grzyby należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

      Grzyby marynowane - przepis na kurki w słodkiej marynacie

      Składniki:

      • 1 kg drobnych kurek,
      • 1 i 1/2 łyżki soli,
      • 10 dag cukru,
      • 8 goździków,
      • kawałek cynamonu,
      • 1/2 łyżki zmiażdżonych ziaren pieprzu,
      • 2-3 listki laurowe,
      • 3/4 szklanki octu owocowego.

      Sposób przygotowania:

      1. Kurki oczyść, przytnij dolną część trzonu i umyj możliwie szybko (ale nie mocz).

      2. Osączone grzyby włóż do rondla posól i duś we własnym soku przez około 30 minut. Pod koniec duszenia oprósz grzyby wszystkimi przyprawami, dodaj ocet, zagotuj i od razu przełóż do gorących, wygotowanych małych słoików.

      3. Słoiki zamknij nakrętkami wyłożonymi podwójnym krążkiem pergaminu. Włóż je do garnka z podgrzaną wodą, doprowadź do wrzenia i w takim stanie utrzymuj je przez 15 minut. Następnie wyjmij z wody i pozostaw do przestudzenia. Grzyby w marynacie przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

      Grzyby marynowane - przepis na rydze marynowane w miodzie

      Składniki:

      • 1 kg małych rydzów,
      • 20 dag cebuli,
      • łyżeczka ziarenek pieprzu,
      • 2-3 listki laurowe,
      • 2 łyżeczki soli,
      • szklanka octu winnego,
      • 5 łyżek miodu,
      • 2 łyżki cukru.

      Sposób przygotowania:

      1. Rydze przebierz, odrzuć te uszkodzone i przytnij nieco trzony. Następnie je umyj i dokładnie osącz. Potem włóż do rondla i posól.

      2. Cebulę obierz, opłucz i pokrój w plasterki podziel na obręcze i dodaj do rydzów. Całość duś na małym ogniu, często mieszając. Gdy odparuje połowa wydzielonego płynu, dodaj pieprz, ocet i miód, a następnie gotuj 1-2 minuty.

      3. Napełniaj słoiki gorącą marynatą. Następnie zamknij je nakrętkami wyłożonymi podwójnym krążkiem pergaminu. Włóż je do garnka z podgrzaną wodą, doprowadź do wrzenia i w takim stanie utrzymuj je przez 15 minut. Następnie wyjmij z wody i pozostaw do przestudzenia. Marynowane grzyby należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

      Czy artykuł był przydatny?
      Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
      KOMENTARZE