Ciasta na Wielkanoc - 7 najlepszych przepisów na wielkanocne wypieki

2013-03-22 14:56 Anna Jakimiuk | Anna Sierant

Ciasta na Wielkanoc - wybór jest tak duży, że trudno podjąć decyzję. Mazurek czy babka wielkanocna? A może ciasto wiśniowe i sernik na zimno? Zapewne zastanawiasz się, jakie ciasta upiec na tegoroczną Wielkanoc. Zapoznaj się z naszymi przepisami na 7 najpopularniejszych ciast wielkanocnych w nie zawsze tradycyjnej odsłonie!

Ciasta wielkanocne po prostu muszą znaleźć się na polskim świątecznym stole. Wybór jest ogromny, bo swoich ulubionych wypieków mamy wiele, a każdy z nich można przygotować na różne sposoby. Przedstawiamy 5 wybranych propozycji, które na pewno zasmakują tobie i domownikom. Znajdziesz tu przepis na makowiec, babkę wielkanocną, mazurek, paschę i oczywiście sernik, ciasto którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

Babka wielkanocna

Królowa wielkanocnego stołu – baba! Na deser proponujemy babkę piaskową, choć wiele osób uważa, że prawdziwa baba wielkanocna musi być drożdżowa, a najlepiej drożdżowa parzona. Baba piaskowa jest wynalazkiem angielskim, w wersji amerykańskiej natomiast zamiast części masła dodaje się do wypieku kwaśną śmietanę, Meksykanie przygotowują ją podobnie do swoich sąsiadów z północy, dodając orzechy włoskie i rodzynki. W Polsce popularna jest baba piaskowa przygotowywana na oleju, polewana lukrem lub czekoladą z migdałami, cytrusami, rumem.

Dodatkowo, dla miłośników tradycji, dodajemy przepis na babkę drożdżową typu panettone.

To ci się przyda

1. Przepis na tradycyjną babkę piaskową

Składniki:

  • Margaryna lub masło - 250 g
  • Cukier - 200 g
  • Mąka pszenna - 150 g
  • Mąka ziemniaczana - 150 g
  • Jajko - 4 szt.
  • Sól - szczypta
  • Cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Oddziel białka jajek od żółtek, a masło zmiksuj na puszystą masę, dodając do niego sól. Następnie powoli dosypuj cukier i żółtka po kolei - miksuj każde z nich przez minutę. Osobno mieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodając je do utartej już masy. Białka jajek ubij na sztywno i wmieszaj je do przygotowanej masy za pomocą drewnianej łyżki. Następnie przełóż ciasto do posypanej mąką i wysmarowanej margaryną formy na babkę lub keksowej. Piekarnik nagrzej do temp. 160 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę. Ciasto powinno pozostać w formie do wystygnięcia, następnie posyp je cukrem pudrem.

2. Przepis na babkę typu panettone

Składniki:

  • Mąka - 1/2 kg
  • Drożdże - 5 dag
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Mleko - 1/4 l
  • Masło - pół kostki
  • Żółtka - 5 szt.
  • Skórka starta z cytryny
  • Kandyzowana skórka cytrynowa - 5 dag
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa - 5 dag
  • Rodzynki - 10 dag
  • Sól - szczypta
  • Masło do formy

Sposób przygotowania:

Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie. Cukier zmiksuj z żółtkami. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wymieszaj, dodaj stopione masło. Ciasto wyrabiaj ręcznie, aż pojawią się pęcherzyki. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodaj bakalie, ponownie zagnieć. Boki małej tortownicy wyłóż arkuszem pergaminu (ma mocno wystawać), dno posmaruj masłem, wyłóż ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Wierzch natnij na krzyż, piecz w temp. 200 stopni Celsjusza około godziny.

Więcej przepisów na babkę wielkanocną znajdziesz na beszamel.se.pl

Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny, choć od dawna zakorzeniony w polskiej tradycji, wywodzi się, według różnych źródeł, albo z krajów arabskich, albo z Turcji. Nazwę "mazurek" tłumaczy się z kolei popularnością ciasta na Mazowszu, a Mazurami właśnie dzisiejszych Mazowszan kiedyś nazywano. Bez wątpienia jednak mazurek zadomowił się na dobre w całej Polsce, występując w przeróżnych odmianach: spody najczęściej wykonywane są z wafli, ciasta kruchego lub drożdżowego. Mazurki nierzadko pokrywa się marmoladą (choć badacze historii mazurków wskazują, że to mocne pogwałcenie tradycji przyrządzania tego ciasta), czekoladą czy kajmakiem.

W dawnej Polsce mazurek był symbolem dopuszczalnej rozpusty po Wielkim Poście, kiedy w końcu można było sobie pozwolić na spożycie smakołyków. Dlatego też ozdobom ciasta nie było końca, dekorowano je podobiznami symboli związanych z Wielkanocą. Jednym z najbardziej wykwintnych przepisów na mazurka wielkanocnego jest mazurek królewski na kruchym cieście. Zapoznajcie się z nim!

To ci się przyda

3. Przepis na mazurek makowo-kajmakowy

Składniki:

  • Mąka - 450 g
  • Masło lub margaryna - 300 g
  • Cukier puder - 10 łyżek
  • Żółtka - 3 szt.
  • Cukier waniliowy - 2 opak.

Składniki na masę makową:

  • Mak - 200 g
  • Cukier - 100 g
  • Jajko - 3 szt.
  • Miód wielokwiatowy - 100 ml
  • Tarta bułka - 1 łyżka
  • Mleko - 1/4 szklanki
  • Soda - 1/4 łyżeczki
  • Olejek migdałowy

Kajmak

  • Skondensowane mleko słodzone - 2 puszki

    Sposób przygotowania:

    Aby uzyskać kruche ciasto zmieszaj mąkę, masło, cukier waniliowy, żółtka, cukier puder. Wyrobione ciasto wstaw do lodówki, by się ochłodziło. Piecz je przez około 8 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Aby uzyskać masę makową sparz 200 g maku, odsącz go, a następnie 3 razy przepuść przez maszynkę. Utrzyj 3 żółtka ze 100 g cukru do białości, dodaj 100 ml miodu wielokwiatowego, mak, łyżkę bułki tartej, olejek migdałowy, 1/4 łyżeczki sody, 1/4 szklanki mleka, pianę z białek. Całość wymieszaj i wlej na upieczone już kruche ciasto. Zapiecz wszystko w temp. 150 stopni Celsjusza, a gdy ostygnie - ozdób kajmakiem. Kajmak uzyskasz, gotując 2 puszki skondensowanego mleka w garnku przez 4 godziny - puszki muszą być w całości pod wodą.

    Więcej przepisów na mazurek wielkanocny znajdziesz na beszamel.se.pl

    Pascha

    Pascha to deser pochodzący z Ukrainy i Rosji, tradycyjnie spożywany tylko raz w roku - właśnie w Wielkanoc. Jej piramidalny kształt ma przypominać grób Chrystusa. W Polsce podobny obyczaj znany jest na Kresach Wschodnich, natomiast na pozostałych terenach kraju pascha jest spożywana po prostu jako deser, na co dzień, bez odniesienia do tradycji.

    Paschę przygotowuje się z ucieranego twarogu, a do ciasta dodaje masło, żółtko, cukier, śmietanę, orzechy, rodzynki, migdały. Użyty do przygotowania paschy twaróg powinien być świeży i całkowicie odciśnięty z serwatki.

    Przeczytaj więc, jak przygotować paschę!

    To ci się przyda

    4. Przepis na paschę wielkanocną wg Magdy Gessler

    Składniki:

    • Twaróg - 1 kg
    • Rodzynki - 250 g
    • Orzechy włoskie - 100 g
    • Masło - 250 g
    • Cukier puder z wanilią - 250 g
    • Żółtko - 10 szt.
    • Skórka pomarańczowa
    • Skórka z cytryny
    • Herbata z rumem (potrzebna do ugotowania rodzynek)

    Sposób przygotowania:

    Pierwszy etap polega na trzykrotnym zmieleniu twarogu. Następnie należy posiekać orzechy i ugotować w herbacie z rumem rodzynki. Dodaj te składniki do twarogu, a do całości dołóż jeszcze skórkę z cytryny i pomarańczową. Utrzyj żółtka i masło z cukrem pudrem z wanilią. Dodaj ser z bakaliami, wymieszaj i wyłóż na lnianą serwetę. Następnie zawiń, przyciśnij i odsącz. Całość chłodź w lodówce i podawaj dopiero następnego dnia.

    Więcej przepisów na paschę wielkanocną znajdziesz na beszamel.se.pl

    Sernik

    Sernik to z kolei ciasto, można by rzec, uniwersalne. Spożywamy go zarówno w okresie świąt, jak i na co dzień. Najpopularniejsze wersje sernika to te z lukrem, czekoladą lub na zimno. Warto dodać, że ciasto to ma długą tradycję - było spożywane już w starożytnej Grecji, a filozof Aegimus napisał jedną z pierwszych książek kucharskich świata, poświęconą właśnie wypiekowi sernika. Sernik znany był również w starożytnym Rzymie i to właśnie za jego pośrednictwem stał się popularny w całej Europie. Do Polski sprowadził sernik król Jan III Sobieski, wracając z bitwy pod Wiedniem - stąd wziął się sernik wiedeński.

    Jeśli natomiast zawsze na twoim wielkanocnym stole króluje tradycyjny sernik, tym razem możesz zaskoczyć gości sernikiem pod bezą lub deserem na zimno! Puszysty sernik z owocami na zimno jest lekkostrawny i pyszny. Poznaj nasze 2 przepisy!

    To ci się przyda

    5. Przepis na sernik pod bezą

    Składniki:

    • Mąka pełnoziarnista - 250 g
    • Żółtko - 2 szt.
    • Masło - 170 g
    • Cukier - 80 g
    • Ser biały trzykrotnie mielony - 1 kg
    • Jajko - 6 szt.
    • Budyń śmietankowy bez cukru - 1 opak.
    • Otarta skórka z cytryny
    • Cukier drobny - 400 g

    Sposób przygotowania:

    Mąkę zagnieć energicznie z 2 żółtkami, masłem i 80 g cukru. Ciastem wyłóż spód formy do pieczenia i wstaw blachę do lodówki. Ser zmiksuj z budyniem, 6 żółtkami, 250 g cukru drobnego i skórką z cytryny na gładką masę. W innej misce ubij pianę z 3 białek i delikatnie domieszaj do masy serowej. Wyłóż ją na kruchy spód. Resztę białek ubij z pozostałym cukrem. Gdy piana będzie sztywna, wyłóż ją na masę serową. Piecz ok. godziny
    w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

    6. Przepis na sernik na zimno

    Składniki:

    • Mleko 2% - 2 butelki
    • Jajko - 4 szt.
    • Cukier - 3/4 szklanki
    • Masło - 200 g
    • Śmietana 12% - 200 g
    • Ekstrakt z wanilii - łyżeczka
    • Galaretka owocowa (wybrana)
    • Owoce (wybrane, np. brzoskwinie, truskawki)
    • Herbatniki
    • Dodatki (np. orzechy)

    Sposób przygotowania:

    Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu i odłóż na bok. Podgrzej mleko w garnku i w tym samym czasie wymieszaj jajka i śmietanę, dodając je do ciepłego, ale nie gotującego się jeszcze mleka. Uważaj, aby całość nie zaczęła kipieć. Gdy ser zacznie oddzielać się od serwatki, przestań podgrzewać i przelej ser do durszlaka. Następnie umieść ser w malakserze i dodaj do niego (kiedy już ostygnie) wanilię, cukier, masło pokrojone w kostkę. Wylej masę serową na herbatniki i poczekaj aż ostygnie. Teraz pora na udekorowanie dzieła wybranymi dodatkami: orzechami i/lub owocami. Wstaw sernik do lodówki, by stężał, a potem zalej go przystygniętą galaretką. Całość odstaw do lodówki na kilka godzin - by galaretka stężała. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia.

    Więcej przepisów na sernik znajdziesz na beszamel.se.pl

    Makowiec

    Kolejnym ciastem kojarzącym się ze świętami wielkanocnymi jest makowiec. Warto jednak dodać, że geneza wykorzystywania maku przez Słowian jest pogańska - nasi przodkowie traktowali mak jako roślinę umożliwiającą kontakt z zaświatami. Mak związany był również z kultem przodków, a związane z nim obrzędy odbywały się w okresie przesilenia zimowego, czyli w czasie Bożego Narodzenia. Makowiec najpierw więc kojarzono z Bożym Narodzeniem, później stał się uniwersalnym ciastem świątecznym.

    Tradycyjny makowiec smakuje najlepiej, kiedy drożdżowe ciasto jest dobrze wyrośnięte i delikatne. Warto też samodzielnie przygotować mak - zajmuje to nieco więcej czasu, niż wyłożenie gotowego maku z puszki, ale naprawdę warto.

    To ci się przyda

    7. Przepis na wielkanocny makowiec bezklutenowy

    Składniki:

    • Jajko - 5 szt.
    • Jabłko - 4 szt.
    • Mak - 600 g
    • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    • Masło - 200 g
    • Cukier trzcinowy - 1 szklanka
    • Rodzynki - 1 szklanka
    • Rozdrobnione suszone śliwki - 1 szklanka
    • Migdały lub orzechy laskowe - pół szklanki
    • Skórka pomarańczowa - 100 g
    • Miód - 4 łyżki
    • Aromat migdałowy

    Sposób przygotowania:

    Zalej mak wrzącą wodą, a następnie ją odlej. Powtórz tę czynność i pozostaw mak na noc. Kolejnego dnia odsącz mak na sicie, i zmiel go trzy razy. Zmieleniu, np. za pomocą młynka do kawy, poddaj również orzechy i migdały. Następnie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, a śliwki pokrój na małe kawałki. Masło zmiksuj z cukrem i dodawaj powoli żółtka jaj. Do ubijanej masy dodaj jabłka, migdały, orzechy, rodzynki, miód, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Zmiksuj wszystkie te składniki, by uzyskać jednolitą masę. Kolejny krok to ubicie na sztywno jajek i wymieszanie ich z masą makową. Masę wlej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 70 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Schłodź ciasto, a następnie zajadaj ze smakiem.

    Więcej przepisów na makowiec znajdziesz na beszamel.se.pl

    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

    NOWY NUMER

    Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

    Dowiedz się więcej
    Miesięcznik Zdrowie 4/2020
    KOMENTARZE