Zielony jęczmień: właściwości i zastosowanie. Czy zielony jęczmień pomaga schudnąć?

2016-03-30 10:16 Marzena Masna, dietetyk

Zielony jęczmień staje się coraz bardziej popularny jako suplement dla osób odchudzających się i dbających o zdrową dietę. Faktycznie młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew. Ponadto zielony jęczmień to bogactwo egzogennych aminokwasów i błonnika pokarmowego. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że młody jęczmień ma właściwości odchudzające.

Zielony jęczmień działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Jest pomocny w leczeniu zmian skórnych, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Coraz częściej jest stosowany jako środek wspomagający odchudzanie. Zielony jęczmień ze względu na swe właściwości znajduje zastosowanie jako preparat do odświeżania oddechu i płukania gardła.

Zielony jęczmień – właściwości prozdrowotne

Zielony jęczmień stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil. W porównaniu z innymi roślinami zielony jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować.

Młody jęczmień ma więc silne właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Zielony jęczmień pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń. Ponadto łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Zielony jęczmień oprócz bogactwa witamin i składników mineralnych jest także źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto w zielonym jęczmieniu występują frakcje błonnika nierozpuszczalnego warunkujące korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające ryzyko nowotworu jelita grubego.

Dodatkowo zielony jęczmień może być pomocny w prewencji i leczeniu cukrzycy, chorób, serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności czy nadwagi i otyłości.

To ci się przyda

W jakiej formie jeść zielony jęczmień?

Zielonego jęczmienia nie jada się w formie sałatek czy surówek. Jest on dostępny w formie sproszkowanego soku oraz rozdrobnionej trawy jęczmiennej. Te dwie formy różnią się sposobem otrzymywania, który wpływa na wartość odżywczą otrzymanego preparatu. Proszek z zielonego jęczmienia uzyskuje się przez wyciśnięcie soku, który następnie suszy się za pomocą odparowania wody pod ciśnieniem w niskiej temperaturze. Taki sposób produkcji pozwala zachować właściwości zielonego jęczmienia. Natomiast proszek z trawy otrzymuje się w wyniku suszenia w wyższej temperaturze i przez dłuższy czas, co prowadzi do utlenienia składników odżywczych i zmniejszenia walorów odżywczych. Składniki zawarte w proszku z soku są lepiej przyswajalne niemalże w 100% ze względu na brak zawartości błonnika, natomiast w preparacie z rozdrobnionej trawy jęczmiennej znajdziemy dużo błonnika, ale jego obecność zmniejsza przyswajalność składników odżywczych.

Czy zielony jęczmień pomaga schudnąć?

Preparaty z zielonego jęczmienia są polecane osobom pragnącym schudnąć ze względu na wysoką zawartość błonnika, jak również witamin i składników mineralnych. Rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego zawarte w młodym jęczmieniu zwiększają uczucie sytości i opóźniają opróżnianie żołądka. Natomiast błonnik nierozpuszczalny pobudza perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom, które często pojawiają się u osób w trakcie odchudzania. Według ekspertów z Rural Development Administration (RDA) spożywanie wyciągu z pędów jęczmienia przez mężczyzn powoduje zmniejszenie masy ciała o 8% w porównaniu z osobami niespożywającymi wyciągu. Ponadto w grupie osób stosujących wyciąg zmniejszyła się zawartość tłuszczowej masy ciała.

Jednak preparaty z zielonego jęczmienia to środki wspomagające odchudzanie, nie zastąpią odpowiednio zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.

Zielony jęczmień – cena

Cena preparatów z zielonego jęczmienia nie jest niska - cena proszku z soku jęczmienia waha się od 70 do nawet 180 złotych za 300 gramów proszku. Preparaty w postaci tabletek, zawierające sproszkowane liście, są nieco tańsze - opakowanie 60 kapsułek kupimy już za 20 złotych. Różnica wynika z zastosowanych sposobów produkcji. Do uzyskania proszku z soku jęczmienia stosowane są droższe technologie oraz zużywana jest większa ilość młodego jęczmienia w porównaniu z produkcją proszku z jęczmienia rozdrobnionego.

To ci się przyda

Przygotowanie soku z zielonego jęczmienia

Proszek z zielonego jęczmienia rozpuść w szklance chłodnej wody, soku owocowego lub soku ze świeżo wyciśniętych owoców. Pamiętaj, woda nie może być gorąca, bo spowoduje straty witamin i inaktywuje enzymy zawarte w zielonym jęczmieniu. Sok należy pić 20 do 30 minut przed jedzeniem, najlepiej 2 razy dziennie. Proszek możesz również dodać do jogurtu, płatków owsianych, zupy czy surówki.

Zdaniem eksperta
Katarzyna Pryzmont, dietetyk

Katarzyna Pryzmont - dietetyk, psychodietetyk, właściciel gabinetu dietetycznego ATP. Specjalizuje się w odchudzaniu dorosłych, prowadzi warsztaty i wykłady dotyczące motywacji podczas zmiany nawyków żywieniowych mi.in. " Jak radzić sobie z pokusami podczas odchudzania". Więcej na www.atpgabinetdietetyczny.pl

Jęczmień zielony nie jest nowością w świecie dietetyki, natomiast jego cena może zniechęcać. Czy warto go stosować?
Tak. Warto stosować wszystko, co w swoim składzie zawiera wszystkie składniki odżywcze, a tym bardziej tak dużo antyoksydantów, które mają bardzo ważne zadanie, jakim jest walka z wolnymi rodnikami. Jęczmień może być dobrym rozwiązaniem w okresie zimowym, kiedy na polskim rynku ciężko jest zdobyć pełnowartościowe produkty roślinne.
Nie jest to jednak produkt niezastąpiony, czyli ci, którzy nie mogą go kupić, spokojnie mogą tak ułożyć dietę, aby była ona pełnowartościowa. Oprócz 5 porcji różnych warzyw i 2 różnych owoców, można dołożyć do swojego menu kiełki. Zawartość minerałów i witamin w kiełkach jest porównywalna z młodym jęczmieniem. Kiełki nie zawierają tyle witaminy C, ale wystarczy spożyć połowę (ok. 80 g) czerwonej papryki i dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę mamy pokryte.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019
KOMENTARZE
jago
|

Stosuje młody jęczmień w proszku. Może smak i konsystencja nie są zachęcające do dalszego spożywania, ale ja schudłam od lutego 7 kg i kończę już trzecią paczkę (kupuję po 1 kg w sklepie internetowym ).

jdz
|

Proponuję dietę MŻ...

Michał
|

Ja osobiście przyjmuję zielony jęczmień w pakiecie z chlorofilem. Lepsza krew=lepsze samopoczucie polecam

Kleopatra30
|

Wiele osób nie docenia młodego jęczmienia, gdyż nie są świadomi do końca jego wielu właściwości zdrowotnych. Młody jęczmień jak czytałam niedawno, posiada znacznie więcej właściwości i korzyści zdrowotnych, niż niektórym się wydaje, że wiedzą. Młody jęczmień cieszy się ostatnio dużą popularnością w Stanach Zjednoczonych. Osobiście hoduję młody jęczmień sama i wyciskam z niego sok, który ma cenne wartości odżywcze.

U
|

Przyjmowałam 60 dni po 1 tabletce dziennie, nie nastawiałam się na żadne cuda wianki. No i słusznie, bo nic się nie działo. Może odrobinę więcej energii, na pewno więcej zmian skórnych na twarzy (zazwyczaj nic nie mam, a tu się pojawiały krosty, więc powiedzmy że to oczyszczanie). I tyle. Szkoda kasy.

Ggg
|

Czytanie ze zrozumieniem. Różnica między sokiem a proszkiem.

Kasia
|

gdyby ktoś wymyślił lekarstwo na otyłość byłby bardzo bogaty. Problem z nadwagą dotyczy wielu milionów ludzi na całym świecie. Nawyki żywieniowe, chemia którą spożywamy czy siedzący tryb życia. To główne powody nadwagi.Chemii spożywanej nie unikniemy ale dwie pozostałe to już na pewno. Kupując wynalazki odchudzające łudzimy się że pomogą a gdy już się uda to przypisujemy to suplementom a nie zastanawiamy się że to dzięki ograniczeniom żywieniowym i wysiłkowi fizycznemu zawdzięczamy sukces. Stosowałam wiele diet, piłam koktajle z zielonym jęczmieniem i nic dokładnie nic. NIE MA CUDOWNEGO LEKARSTWA NA ODCHUDZANIE. SZKODA WYDAWAĆ PIENIĄDZE I ŻYĆ ZŁUDZENIAMI.

eko
|

Wystarczy robić soki z 1 kg czerwonych buraków, 1 kg marchwi i 1 szt cytryny. Po miesiącu picia żonie i mi poprawia się skóra , zaczęły szybciej rosnąć włosy i są mocniejsze i ogólna poprawa samopoczucia. Na dzień dzisiejszy łączny koszt przygotowania soku dla dwóch osób na jeden dzień to ok 2,4 zł.
Polecam

Luśka
|

A czy po ziel.jeczm. poprawiają sie włosy? Mnie bardzo wypadaja od pół roku-nie wiem dlaczego - i zastanawiam sie nad braniem go.

Pitupitu
|

3 lata temu wzialem sie za jezdzenie rowerem do pracy i z pracy razem jakies 40km waga jakies 98kg po 3 latach bez zmiany diety waze dokladnie tyle samo co wczesniej.