Wielkanoc w wersji light. Jak odchudzić potrawy wielkanocne?

2013-03-22 11:01

Wielkanoc to święta, w czasie których trudno jest powstrzymać się od jedzenia dań, kuszących nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Jednak jest i na to sposób - można odchudzić potrawy, aby były mniej kaloryczne, a potem śmiało je próbować! Jak odchudzić świąteczne menu?

Święta wielkanocne to nie jest najlepszy czas na odchudzanie - jaja w majonezowych sosach, półmiski wędlin i kiełbas, tłusty żurek czy ciężkie i kaloryczne mazurki z dietą nie mają nic wspólnego. Jednak wystarczy pogłówkować na etapie wybierania przepisów, a potem gotowania i pieczenia, aby stół prezentował się świątecznie, a jednak inaczej... Inaczej, bo mniej tłusto i kalorycznie, ale równie smacznie.

Wielkanocna dieta: majonez na cenzurowanym

Pierwszym winowajcą, odpowiedzialnym za nadwyżkę kalorii w czasie śniadania wielkanocnego, jest majonez. Hojnie dodajemy go do jaj i sałatkowych sosów. Jednak nie musisz rezygnować z majonezu, który nadaje charakterystyczny smak potrawom z jajek, wystarczy, że wymieszasz go z jogurtem naturalnym w proporcjach pół na pół.

Odchudzamy sałatki wielkanocne

Podobnie jak w przypadku jajek postępujemy z sałatkami. Sos, jeśli już musi być na bazie majonezu - zawsze majonez mieszaj z chudym jogurtem. Smak nie ucierpi, a nam będzie na żołądku trochę lżej. Jednak jeśli masz wybór - wybieraj sosy lekkie na bazie oliwy (np. winegret).

Szykując wielkanocne sałatki wybieraj te, gdzie nie ma żółtego sera, dużej ilości jajek czy kalorycznych orzeszków albo tłustego boczku. Zapomnij  o sałatkach z makaronem, ziemniakami czy ryżem! Do wyboru mamy tyle warzyw jak sałaty, kapustę pekińską, brokuły czy kalafiora, które można jeść w dowolnych ilościach bez szkody dla wagi.

Wędliny na wielkanoc - tak, byle chude

W święta wielkanocne stoły uginają się pod półmiskami z wędlin, które podobnie jak jajka czy żurek wpisane są w tradycję świąteczną. Wybieraj te o niskiej zawartości kalorii i tłuszczu - wędliny drobiowe są chudsze od tradycyjnych. Z klasycznych mięs wybieraj polędwicę, chudą szynkę cielęca czy schab - unikaj pasztetu, baleronów boczku, salami - bo to prawdziwe bomby kaloryczne.

Do żurku jeśli naprawdę musisz - możesz zjeść kiełbasę, ale jak najchudszą i długo gotowaną (ale osobno!), tak, aby wytopiło się z niej jak najwięcej tłuszczu.

Wielkanocne wypieki w wersji light

W święta wielkanocne nie brakuje wspaniałych ciast - baby, mazurki, makowce łamią najtwardsze charaktery! Niestety, są i bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Jednak jeśli chcesz trzymać linię to omijaj je z daleka, a na to konto przygotuj lżejsze ciasto, które zaspokoi twoją ochotę na słodkie np. biszkopt z owocami, dobrym pomysłem jest też deser z galaretki.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE