Wielkanoc na diecie. Lekkostrawne potrawy wielkanocne

2014-04-14 11:54 Anna Jakimiuk

Co zrobić, żeby wielkanocne potrawy były lekkostrawne? Wystarczy zamienić wieprzowinę na indyka, a majonez na jogurt z koperkiem i odrobiną musztardy. Dietetycy przestrzegają, że problem z zachowaniem diety w czasie Świąt wynika nie z ilości potraw, ale z wielkości porcji. Lepiej pozostawić lekki niedosyt. Uczucie przesycenia odbiera radość Wielkanocy.

Jak sprawić, żeby tegoroczna Wielkanoc była bardziej lekkostrawna od poprzedniej? Polska kuchnia często nie sprzyja zdrowemu odżywianiu - na świątecznym stole jest dużo, tłusto i ciężko. Wszystkie składniki odżywcze zawarte w mięsach, bigosach, majonezach i mazurkach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale warto kontrolować ich ilość, bo dostarczane muszą być w odpowiednich ilościach.

Nie objadaj się przed Wielkanocą

Twojej diecie może pomóc tradycja - w piątek, dzień postny, jedz mało. Sobota, to jeszcze nie Wielkanoc - nawet jeśli większość dań jest już gotowa, wytrzymaj do niedzieli. Wyraźna granica rozpoczęcia Świąt przyniesie też pozytywne skutki dla twojej wagi. Wielkanoc do okres, kiedy można sobie odrobinę pofolgować, pod warunkiem, że szybko wrócimy do ustalonych wcześniej zasad i przyzwyczajeń. Dwa dni bez ścisłego przestrzegania diety nie sprawią, że waga gwałtownie podskoczy w górę.

Wielkanocny sposób na kontrolę ilości jedzenia

Na wielkanocnym stole mamy w czym wybierać. Duży wybór potraw pomaga łatwiej kontrolować ilość zjadanych kalorii. Dobrym pomysłem jest nałożenie na talerz wszystkiego, co planujemy zjeść - pozwoli to oszacować ilość pokarmu na dany posiłek. Smakołyki, na które mamy ochotę nakładamy w niewielkich porcjach - to sposób na uchronienie się przed niekontrolowaną ilością spożytego jedzenia. Zrezygnujmy także z dodatków (pieczywa, kasz, ziemniaków) - dzięki temu zaoszczędzimy setki zbędnych kalorii.

Jedzmy powoli. Skoro nie musimy się spieszyć, to delektujmy się smakiem. Konieczne jest też robienie odstępów między posiłkami. Przed jedzeniem warto napić się ziołowej herbaty lub wody z cytryną - płyn wypełni żołądek i zmniejszy apetyt.

Przygotowuj potrawy własnoręcznie - będziesz wiedział, co jesz

Potrawy wielkanocne przygotowywane własnoręcznie mają ważną lekkostrawną właściwość. Kontrola nad składnikami przygotowywanych potraw umożliwia zastosowanie kilku prostych trików, eliminujących zbędny tłuszcz i kalorie, np.:

  • Smażąc na teflonowej patelni nie musisz używać oleju, dzięki temu kotlety nie będą nasączone tłuszczem
  • Wybieraj pieczenie zamiast smażenia;
  • Zamieniaj mięso wieprzowe na pierś indyka - jest bardziej lekkostrawna;
  • Zamiast sosów majonezowych i śmietanowych do jajek serwuj jogurty z koperkiem, chrzany i musztardę;
  • Kupowane napoje i soki zastąp wodą i herbatami ziołowymi w dowolnych ilościach, mają kilka razy mniej kalorii niż gazowane i słodzone napoje.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE