Tygodniowa dieta odchudzająca - zbilansowana i skuteczna

2020-01-21 13:56

Nawet jeżeli masz mało czasu, możesz co nieco zrobić dla swojej figury. Oto dieta odchudzająca, która trwa tylko tydzień. Dzięki niej możesz schudnąć nawet do półtora kilograma. Jest to dieta zbilansowana, a więc zapewnia odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Oto jadłospis, dzięki któremu tygodniowa dieta odchudzająca będzie prosta.

Tygodniowa dieta odchudzająca - zbilansowana i skuteczna
Autor: Photos.com Tygodniowa dieta odchudzająca - zbilansowana i skuteczna

Spis treści

  1. Tygodniowa dieta odchudzająca - jadłospis:
  2. Poniedziałek
  3. Wtorek
  4. Środa
  5. Czwartek
  6. Piątek
  7. Sobota
  8. Niedziela

Od czasu do czasu warto zastosować małą, krótkoterminową dietę. Poniżej prezentujemy siedmiodniowy urozmaicony jadłospis, który w kolejnych tygodniach można powtarzać. Przy niewielkiej ilości tłuszczu i kalorii zapewnia on niezbędne witaminy i składniki odżywcze.

Tygodniowa dieta odchudzająca - jadłospis:

Poniedziałek

(1134 kcal, 27 g tłuszczu)

I śniadanie:

  • pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
  • 2 kromki grahama z 2 łyżkami twarożku kanapkowego z kawałek świeżego ogórka
  • 2 liście sałaty

II śniadanie:

  • duże jabłko
  • opakowanie jogurtu naturalnego (125 g)
  • kromka chleba chrupkiego

obiad:

  • pierś kurczaka (100 g) podsmażona na łyżeczce oliwy i duszona z łyżeczką cząbru
  • 2 gotowane ziemniaki z sałatka z 3 pomidorów, małej czerwonej papryki i plasterka chudego białego sera z szklanka soku pomarańczowego

kolacja:

  • sałatka ze 120 g świeżej lub mrożonej gotowanej włoszczyzny, połowy szklanki ugotowanego ryżu i cienkiego plastra odtłuszczonego sera żółtego.
    Dieta kopenhaska

    Wtorek

    (1100 kcal, 26 g tłuszczu)

    I śniadanie:

    • pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
    • 2 kromki grahama z 2 łyżkami twarożku kanapkowego z łyżka natki pietruszki z średni pomidor

    II śniadanie:

    • gruszka
    • opakowanie jogurtu owocowego (175 g)
    • kromka chleba chrupkiego

    obiad:

    • 2 kostki morszczuka usmażone na łyżce oliwy
    • 2 średnie ziemniaki
    • surówka ze szklanki białej kapusty, małej cebuli, średniej marchewki, połowy selera oraz łyżki natki, przyprawiona sokiem z cytryny, szczyptą cukru, soli i łyżeczką bazylii z szklanka soku jabłkowego

    kolacja:

    • sałatka z ugotowanego brokuła, plastra chudej szynki, polana sosem z 3 łyżek jogurtu naturalnego i łyżeczki musztardy
    • 2 kromki chleba chrupkiego z średnie jabłko

    Środa

    (1240 kcal, 28 g tłuszczu)

    I śniadanie:

    • pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
    • 2 kromki grahama z 2 plasterkami odtłuszczonego żółtego sera
    • 2 plasterki ananasa

    II śniadanie:

    pół grejpfruta

    • opakowanie jogurtu naturalnego (125 g)
    • kromka chleba chrupkiego

    obiad:

    • pręga wołowa (130 g) podsmażona na łyżeczce oliwy i uduszona z cebulą, marchewką i oregano
    • 2 ziemniaki
    • 2 gotowane pory z szklanką soku z czarnej porzeczki

    kolacja:

    • sałatka z tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżek groszku, 2 łyżek kukurydzy, połowy szklanki ryżu, pomidora, łyżki pokrojonej cebuli, doprawiona cząbrem i cytryną

    Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie

      Czwartek

        (1215 kcal, 25 g tłuszczu)

        I śniadanie:

        • pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc.tł.
        • 2 kromki grahama z 2 plasterkami wędliny drobiowej
        • nieduża pomarańcza albo jabłko

        II śniadanie:

        • sałatka owocowa z jabłka, nektarynki, 10 winogron

        obiad:

        • 200 g kurczaka (bez skórki) ugotowanego lub z rusztu
        • mizeria z 1 ogórka z 1 łyżeczką jogurtu 0 proc. tłuszczu
        • 1 średni ziemniak

        kolacja:

        • 100 g ryby w jarzynach na zimno (dorsz, mintaj, morszczuk)
        • 3 liście zielonej sałaty z natką pietruszki
        • szklanka soku pomidorowego rozcieńczonego pół na pół z wodą mineralną.

        Piątek

        (1210 kcal, 30 g tłuszczu)

        I śniadanie:

        • pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc.tł.
        • 2 kromki grahama z 2 łyżkami twarożku kanapkowego
        • pomidor
        • 2 liście sałaty

        II śniadanie:

        • pomarańcza z opakowanie jogurtu naturalnego (125 g)
        • 2 kromki chleba chrupkiego

        obiad:

        • 2 jajka sadzone na łyżce oliwy
        • 2 średnie ziemniaki
        • surówka ze szklanki startej marchwi i niecałej szklanki groszku
        • szklanka soku pomarańczowego

        kolacja:

        • sałatka z połowy wędzonej lub pieczonej piersi kurczaka, połowy szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej, 2 łyżek kukurydzy i czerwonej papryki, przyprawiona sokiem cytrynowym i imbirem

        Sobota

          (1210 kcal, 30 g tłuszczu)

          I śniadanie:

          • szklanka jogurtu naturalnego z 4 łyżkami płatków kukurydzianych, łyżką rodzynek i łyżeczką pestek słonecznika pół szklanki kawy i pół szklanki mleka 1,5 proc.tł.

          II śniadanie:

          • szklanka mleka 1,5 proc. tł. zmiksowana ze szklanką truskawek, porzeczek lub malin
          • 2 kromki chrupkiego chleba

          obiad:

          • filet z dorsza (150 g) skropiony sokiem z cytryny, przyprawiony cząbrem i pieczony w folii
          • 2 ziemniaki z surówka ze szklanki białej kapusty, połowy pomarańczy i plasterka ananasa

          kolacja:

          • 5 pieczarek uduszonych z cebulą, wymieszanych z 2 łyżkami groszku, jajkiem na twardo, łyżką majonezu light i łyżką posiekanej natki
          • szklanka wody mineralnej

            Niedziela

              (1130 kcal, 26 g tłuszczu)

              I śniadanie:

              • pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
              • 2 kromki grahama z 2 plasterkami białego chudego sera i 2 łyżeczkami dżemu niskosłodzonego
              • brzoskwinia lub gruszka

              II śniadanie:

              • szklanka jogurtu naturalnego zmiksowanego ze szklanką soku wielowarzywnego lub pomidorowego, łyżką natki i łyżeczką bazylii
              • 2 kromki chleba chrupkiego

              obiad:

              • bitka wołowa (120 g) z oregano, usmażona na łyżeczce oliwy
              • 2 ziemniaki
              • 3 łyżki buraczków bez zasmażki
              • 6 brukselek
              • szklanka soku jabłkowego

              kolacja:

              • sałatka z połowy surowego lub blanszowanego kalafiora, 2 plasterków ananasa, plastra chudej szynki i łyżki majonezu light, przyprawiona curry.

              Dlaczego nie chudnę?

              Pytanie 1 z 10
              Jak często się ważysz lub mierzysz?
              odchudzanie