Tygodniowa dieta odchudzająca - zbilansowana i skuteczna

2020-01-21 13:56 miesięcznik Zdrowie

Nawet jeżeli masz mało czasu, możesz co nieco zrobić dla swojej figury. Oto dieta odchudzająca, która trwa tylko tydzień. Dzięki niej możesz schudnąć nawet do półtora kilograma. Jest to dieta zbilansowana, a więc zapewnia odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Oto jadłospis, dzięki któremu tygodniowa dieta odchudzająca będzie prosta.

Posłuchaj, jak zdrowo przeprowadzić tygodniową dietę odchudzającą. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami

Od czasu do czasu warto zastosować małą, krótkoterminową dietę. Poniżej prezentujemy siedmiodniowy urozmaicony jadłospis, który w kolejnych tygodniach można powtarzać. Przy niewielkiej ilości tłuszczu i kalorii zapewnia on niezbędne witaminy i składniki odżywcze.

Tygodniowa dieta odchudzająca - jadłospis:

Poniedziałek

(1134 kcal, 27 g tłuszczu)

I śniadanie:

  • pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
  • 2 kromki grahama z 2 łyżkami twarożku kanapkowego z kawałek świeżego ogórka
  • 2 liście sałaty

II śniadanie:

  • duże jabłko
  • opakowanie jogurtu naturalnego (125 g)
  • kromka chleba chrupkiego

obiad:

  • pierś kurczaka (100 g) podsmażona na łyżeczce oliwy i duszona z łyżeczką cząbru
  • 2 gotowane ziemniaki z sałatka z 3 pomidorów, małej czerwonej papryki i plasterka chudego białego sera z szklanka soku pomarańczowego

kolacja:

  • sałatka ze 120 g świeżej lub mrożonej gotowanej włoszczyzny, połowy szklanki ugotowanego ryżu i cienkiego plastra odtłuszczonego sera żółtego.
    Polecamy
    jesz co lubisz odchudzanie

    Autor: Time S.A

    Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci z łatwością schudnąć, a przy tym jeść zdrowo, smacznie i bez wyrzeczeń. Skorzystaj z Jeszcolubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się świetnie dobranym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!

    Wtorek

    (1100 kcal, 26 g tłuszczu)

    I śniadanie:

    • pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
    • 2 kromki grahama z 2 łyżkami twarożku kanapkowego z łyżka natki pietruszki z średni pomidor

    II śniadanie:

    • gruszka
    • opakowanie jogurtu owocowego (175 g)
    • kromka chleba chrupkiego

    obiad:

    • 2 kostki morszczuka usmażone na łyżce oliwy
    • 2 średnie ziemniaki
    • surówka ze szklanki białej kapusty, małej cebuli, średniej marchewki, połowy selera oraz łyżki natki, przyprawiona sokiem z cytryny, szczyptą cukru, soli i łyżeczką bazylii z szklanka soku jabłkowego

    kolacja:

    • sałatka z ugotowanego brokuła, plastra chudej szynki, polana sosem z 3 łyżek jogurtu naturalnego i łyżeczki musztardy
    • 2 kromki chleba chrupkiego z średnie jabłko

    Środa

    (1240 kcal, 28 g tłuszczu)

    I śniadanie:

    • pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
    • 2 kromki grahama z 2 plasterkami odtłuszczonego żółtego sera
    • 2 plasterki ananasa

    II śniadanie:

    pół grejpfruta

    • opakowanie jogurtu naturalnego (125 g)
    • kromka chleba chrupkiego

    obiad:

    • pręga wołowa (130 g) podsmażona na łyżeczce oliwy i uduszona z cebulą, marchewką i oregano
    • 2 ziemniaki
    • 2 gotowane pory z szklanką soku z czarnej porzeczki

    kolacja:

    • sałatka z tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżek groszku, 2 łyżek kukurydzy, połowy szklanki ryżu,
      pomidora, łyżki pokrojonej cebuli, doprawiona cząbrem i cytryną

      Czwartek

        (1215 kcal, 25 g tłuszczu)

        I śniadanie:

        • pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc.tł.
        • 2 kromki grahama z 2 plasterkami wędliny drobiowej
        • nieduża pomarańcza albo jabłko

        II śniadanie:

        • sałatka owocowa z jabłka, nektarynki, 10 winogron

        obiad:

        • 200 g kurczaka (bez skórki) ugotowanego lub z rusztu
        • mizeria z 1 ogórka z 1 łyżeczką jogurtu 0 proc. tłuszczu
        • 1 średni ziemniak

        kolacja:

        • 100 g ryby w jarzynach na zimno (dorsz, mintaj, morszczuk)
        • 3 liście zielonej sałaty z natką pietruszki
        • szklanka soku pomidorowego rozcieńczonego pół na pół z wodą mineralną.

        Piątek

        (1210 kcal, 30 g tłuszczu)

        I śniadanie:

        • pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc.tł.
        • 2 kromki grahama z 2 łyżkami twarożku kanapkowego
        • pomidor
        • 2 liście sałaty

        II śniadanie:

        • pomarańcza z opakowanie jogurtu naturalnego (125 g)
        • 2 kromki chleba chrupkiego

        obiad:

        • 2 jajka sadzone na łyżce oliwy
        • 2 średnie ziemniaki
        • surówka ze szklanki startej marchwi i niecałej szklanki groszku
        • szklanka soku pomarańczowego

        kolacja:

        • sałatka z połowy wędzonej lub pieczonej piersi kurczaka, połowy szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej, 2 łyżek kukurydzy i czerwonej papryki, przyprawiona sokiem cytrynowym i imbirem

        Zobacz też, na czym polega dieta dr Dąbrowskiej:

        Sobota

          (1210 kcal, 30 g tłuszczu)

          I śniadanie:

          • szklanka jogurtu naturalnego z 4 łyżkami płatków kukurydzianych, łyżką rodzynek i łyżeczką pestek słonecznika 
            pół szklanki kawy i pół szklanki mleka 1,5 proc.tł.

          II śniadanie:

          • szklanka mleka 1,5 proc. tł. zmiksowana ze szklanką truskawek, porzeczek lub malin
          • 2 kromki chrupkiego chleba

          obiad:

          • filet z dorsza (150 g) skropiony sokiem z cytryny, przyprawiony cząbrem i pieczony w folii
          • 2 ziemniaki z surówka ze szklanki białej kapusty, połowy pomarańczy i plasterka ananasa

          kolacja:

          • 5 pieczarek uduszonych z cebulą, wymieszanych z 2 łyżkami groszku, jajkiem na twardo, łyżką majonezu light i łyżką posiekanej natki
          • szklanka wody mineralnej

            Niedziela

              (1130 kcal, 26 g tłuszczu)

              I śniadanie:

              • pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
              • 2 kromki grahama z 2 plasterkami białego chudego sera i 2 łyżeczkami dżemu niskosłodzonego
              • brzoskwinia lub gruszka

              II śniadanie:

              • szklanka jogurtu naturalnego zmiksowanego ze szklanką soku wielowarzywnego lub pomidorowego, łyżką natki i łyżeczką bazylii
              • 2 kromki chleba chrupkiego

              obiad:

              • bitka wołowa (120 g) z oregano, usmażona na łyżeczce oliwy
              • 2 ziemniaki
              • 3 łyżki buraczków bez zasmażki
              • 6 brukselek
              • szklanka soku jabłkowego

              kolacja:

              • sałatka z połowy surowego lub blanszowanego kalafiora, 2 plasterków ananasa, plastra chudej szynki i łyżki majonezu light, przyprawiona curry.
              Czy artykuł był przydatny?
              Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

              NOWY NUMER

              Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

              Dowiedz się więcej
              Miesięcznik Zdrowie 4/2020
              KOMENTARZE
              mario7
              |

              Dieta musi zawierać wszystkie potrzebne wartości dla naszego organizmu, nie można sobie jej tworzyć samodzielnie, dla mnie świetną dieta jest dieta cambridge, polecam zawiera wszystko potrzebne dla organizmu

              Agnieszka
              |

              1200 kcal - chyba nie dla każdego jest to dobre rozwiązanie, przy dużej nadwadze jedyne czego możemy się spodziewać po zakończeniu diety do efekt jojo. Ważne żeby dobrać indywidualnie do siebie kaloryczność diety

              Maja
              |

              tygodniowa? jak dla mnie to wymysl. dieta powinna być dłuższa to pewne. no i moim zdaniem oprócz diety warto ćwiczyć, stosowac iqacai i wtedy waga na pewno spadnie. ale no dłużej niz tydzeń...

              Ja1
              |

              Nie każdego stać na catering tak dla jasności.

              Montezuma
              |

              Wszystkim, którzy borykają się z otyłością polecam 2 rzeczy - aktywność i jeżeli macie napięty harmonogram dnia catering dietetyczny. U mnie to połączenie dało ogromną zmianę - a jeszcze lepiej może być:)

              aanna
              |

              Drogie, owszem, ale warte swojej ceny - lepiej zjeść o połowe mniejszą porcje dobrej jakościowo, niż jakieś mielone ścierwo

              ZuzaS
              |

              Od zawsze z każdej strony słyszę o tym jak ważna jest dieta i że jestem tym co jem. Oczywiście do tej pory miałam to w nosie, bo przecież jak może wpływać negatywnie na mnie coś, co wszyscy jedzą od zawsze - np mleko, pieczywo, cukier itd. Ostatnio jednak postanowiłam zwrócić większą uwagę na moją dietę i jestem w szoku, bo 99% dolegliwości (senność, bóle brzucha, brak koncentracji itp) wyeliminowałam wyłącznie dietą. Ważne jest przede wszystkim żeby słuchać swojego organizmu, on naprawdę podpowiada co jest dla nas dobre, a co szkodzi.
              A jeśli chodzi o równie skuteczne doradzanie zawsze warto słuchać ekspertów :)

              Halina
              |

              Jak moze byc dieta gdzie je sie białka czyli mieso i skrobie czyli ziemniaki Taka dieta powoduje choroby i to w szybkim tepie.Najdoskonalsza jest DR.EWY DĄBROWSKIEJ zdrowa i skuteczna je sie duzo i chudnie Sprawdziłąm

              Fisio
              |

              Kobieto..ty jestes dietetykiem i o swoich pacjentach mowisz swinie ?bron Panie Boze przed takim specjalista.

              Mariola
              |

              W tej tyg diecie ile mozna schudnac