Tabletki odchudzające: jaki skład mają tabletki hamujące apetyt?

2009-05-11 16:16

Skład tabletek odchudzających, których zadaniem jest hamowanie apetytu jest inny niż tabletek odchudzających spalających tłuszcze czy przyspieszających przemianę materii. Które składniki tabletek odchudzających skutecznie hamują apetyt, ułatwiając odchudzanie?

Tabletki odchudzające
Autor: thinkstockphotos.com Jaki skład mają tabletki hamujące apetyt?

Tabletki odchudzające mają wspomagać odchudzanie tradycyjnymi metodami. Skład tabletek odchudzających może być bardzo różny. W wśród tabletek odchudzających jest duża grupa takich, których zadaniem jest hamowanie apetytu. Jakie składniki tabletek odchudzających hamują apetyt? Wśród związków hamujących apetyt czołowe miejsce zajmuje popularny błonnik. Ale takie same właściwości mają również inne, mniej znane, substancje.

Skład tabletek odchudzających: inulina

Inulina jest węglowodanem złożonym (pochodną błonnika) opornym na trawienie. Naturalnie występuje m.in. w karczochach, szparagach, czosnku, bananach. Odnajdziesz ją też w suplementach wspomagających odchudzanie, gdzie pełni funkcję balastową, tzn. pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, daje szybciej i na dłużej uczucie sytości.

Skład tabletek odchudzających: pektyny roślinne

Pektyny roślinne są składnikami preparatów opartych np. na wyciągu z ananasa czy octu jabłkowego. Ich działanie, podobnie jak w przypadku inuliny, sprowadza się do wypełniania (przez pęcznienie) przewodu pokarmowego. W czasie stosowania suplementów z pektynami, błonnikiem albo inuliną trzeba koniecznie pamiętać o zwiększeniu ilości wypijanych płynów, ponieważ substancje te silnie wiążą wodę i mogą prowadzić do odwodnienia.
Witaminy i minerały wspomagają działanie pektyn zawartych w wyciągu z octu jabłkowego i regulują perystaltykę jelit. Na szczególne wyróżnienie zasługuje witamina E, której dobrym źródłem jest właśnie ocet jabłkowy.

Skład tabletek odchudzających: chrom organiczny

Chrom organiczny występuje w dwóch postaciach. Chrom sześciowartościowy (6+), uznawany za silnie toksyczny, stosowany jest w przemyśle. W preparatach odchudzających odnajdziesz nieszkodliwy chrom trójwartościowy (3+). Po spożyciu ulega przemianom, których skutkiem jest nie tylko zahamowanie apetytu na słodycze, ale także wyrównanie poziomu glukozy we krwi u osób z cukrzycą bądź nietolerancją glukozy (choroby te często współistnieją z otyłością).

Skład tabletek odchudzających: Calotropis gigantea

Calotropis gigantea to inaczej madar. Jest to krzew występujący w południowych Chinach, Indiach oraz na Archipelagu Malajskim. Wyciąg z tej rośliny zwiększa wydzielanie hormonów oddziałujących na ośrodek głodu i sytości w mózgu. To z kolei daje sygnał o tym, że jesteś najedzona i możesz skończyć posiłek.

Skład tabletek odchudzających: bromelina

Bromelina jest enzymem występującym w owocach ananasa i wspomaga działanie zawartych w nim pektyn. Zaliczana jest do enzymów proteolitycznych, tj. trawiących spożyte białko. Największą aktywność wykazuje w jelicie cienkim, dlatego też najlepiej stosować ją w kapsułkach dojelitowych.

Skład tabletek odchudzających: polifenole

Polifenole są silnymi antyoksydantami zawartymi w liściach zielonej herbaty oraz w jej wyciągach. Związkom tym przypisuje się właściwości antynowotworowe, a także wspomagające odchudzanie. Efekt redukcji masy ciała wiąże się z nasileniem przez polifenole procesu termogenezy (tj. spalania spożytych kalorii; działanie to jest prawdopodobnie spowodowane podniesieniem poziomu noradrenaliny - hormonu regulującego termogenezę) oraz obniżeniem poziomu leptyny (jest to hormon wydzielany przez tkankę tłuszczową, hamuje apetyt). Działanie polifenoli jest potęgowane poprzez zawarte w zielonej herbacie katechiny i kofeinę.

Skład tabletek odchudzających: flawonoidy

Flawonoidy są antyoksydantami, które w dużych ilościach znajdziesz w czerwonej herbacie Pu-Erh. Powstaje ona z tego samego krzewu herbacianego co herbata zielona i czarna, różni się tym, że w procesie produkcji ulega częściowej fermentacji, dzięki czemu staje się cennym źródłem flawonoidów. Związki te wykazują działanie bardzo zbliżone do polifenoli zawartych w zielonej herbacie i podobnie jak one skutkują obniżeniem masy ciała.

miesięcznik "Zdrowie"