Przyspieszają metabolizm, spalają tłuszcz. 6 przypraw, które pomogą ci schudnąć

2020-07-28 10:20

Dieta i aktywność fizyczna to w odchudzaniu podstawa - ale poza tym warto stosować różne sprytne przyspieszacze metabolizmu. A niektóre z nich z pewnością masz w swojej kuchni. Poznaj 6 przypraw, które najskuteczniej pomagają spalić tłuszcz i przyspieszają odchudzanie.

przyprawy
Autor: Getty Images

Przyprawy, przede wszystkim te o ostrym smaku, to cenne wsparcie dla osób, które chcą szybko zrzucić kilka zbędnych kilogramów. W większości przypadków to zasługa kapsaicyny: substancji, obecnej w ostrych, wyrazistych przyprawach, która wpływa na proces termogenezy i przyspiesza przemianę materii.

Kapsaicyna zwiększa także tempo spalania kalorii nawet o 10 proc. Dzięki temu podczas diety można pozwolić sobie na nieco więcej, lub po prostu szybciej osiągnąć zamierzony efekt.

Ale pomocne w odchudzani są nie tylko przyprawy bogate w kapsaicynę, lecz również te, które regulują procesy trawienia, zmniejszają apetyt, usprawniają pracę jelit czy zapobiegają magazynowaniu cukrów.

Oto przyprawy, które najlepiej pomagają schudnąć.

Spis treści

  1. Chili
  2. Cynamon
  3. Imbir
  4. Czarny pieprz
  5. Kurkuma
  6. Bazylia

Chili

Sproszkowana papryczka chili jest bogatym źródłem kapsaicyny Już mała szczypta tej przyprawy dodana do posiłku dodaje energii i działa rozgrzewająco, wpływa na metabolizm spoczynkowy (zwiększa proces termogenezy czyli przekształcania energii w ciepło), zwiększa również - i przedłuża - uczucie sytości po nawet niewielkim posiłku.

Jest bardzo pikantna, dlatego najlepiej zacząć od naprawdę niewielkich jej ilości, a gdy kubki smakowe przyzwyczają się do niej, stopniowo zwiększać dawkę.

Dieta 3D chili.
Autor: Photos.com Dieta 3D chili.

Cynamon

Cynamonem możesz posypywać kawę, musli, owsiankę, dodawać do kompotu, czy potraw z ryb. Można też na jego bazie przygotować odchudzający napój (zmieszać łyżeczkę cynamonu z łyżką miodu i rozpuścić w 125 ml ciepłej wody o temperaturze do 39 stopni C - cieplejsza niszczy zawarte w miodzie cenne enzymy) i pić codziennie przed śniadaniem.

Dlaczego warto? Cynamon reguluje gospodarkę węglowodanową i poziom cukru we krwi, zwiększa też wrażliwość komórek na insulinę, pobudza również enzymy biorące udział w procesach metabolicznych. By pozbyć się nadmiaru kilogramów, wystarczy już pół łyżeczki cynamonu dziennie, stosowanego w dowolny sposób.

Cynamon
Autor: getty images Za najcenniejsze substancje prozdrowotne cynamonu uważa się aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe, oraz epikatechinę, która razem z aldehydem może zapobiec rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona, oraz wspomóc ich leczenie. Wyciąg z kory cynamonu oraz olejek cynamonowy stosowane są w zatruciach pokarmowych oraz biegunkach. Olejek cynamonowy dodatkowo pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega zaburzeniom jelitowym, a wyciąg z kory cynamonowca cejlońskiego zapobiega wrzodom żołądka.

Imbir

On również może pomóc w odchudzaniu, gdyż ułatwia trawienie - zawarty w kłączu imbiru olejek pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa również żółciopędnie. Ma także działanie rozgrzewające,  poprawia przemianę materii.

Jak sugerują niektóre badania naukowe, jeden z jego składników - gingerol - przyspiesza spalanie tłuszczu odłożonego na brzuchu i w narządach wewnętrznych.

Przyprawę tę można dodawać do sałatek, ryżu, potraw rybnych i mięsnych, a ze świeżego korzenia imbiru można też przygotować odchudzający napój: wystarczy niewielki kawałek korzenia (ok. 5 cm.) obrać, pokroić, następnie zagotować pół litra wody, wrzucić do niego imbir, gotować przez 15 minut pod przykryciem - a potem schłodzić, odcedzić, dodać 2 łyżki miodu (do smaku można dolać również odrobinę mleka) i pić dwa razy dziennie.

Imbir
Autor: getty images Stosowany jest zwykle jako przyprawa, ale napar także wpływa pozytywnie na pobudzenie wydzielania śliny oraz soków żołądkowych, usprawniając procesy trawienne. Napar z kłącza imbiru pomaga także w łagodzeniu nudności.

Czarny pieprz

To jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Do celów kulinarnych wykorzystuje się przede wszystkim pieprz czarny, ale są również inne jego rodzaje - w tym pieprz biały, czerwony, zielony. Za ostry smak pieprzu - i zarazem za jego właściwości odchudzające - odpowiada alkaloid piperyna.

Piperyna zwiększa procesy lipolizy (spalania tłuszczu), nasila wydzielanie soków trawiennych, lekko zwiększa temperaturę ciała, przyspieszając metabolizm, wspiera też procesy przyswajania białek i budowy tkanki mięśniowej. By nie tracić tych cennych właściwości na skutek wysokiej temperatury, pieprzem najlepiej jest posypywać potrawy na sam koniec gotowania lub pieczenia.  

Pieprz
Autor: getty images Właściwości zdrowotne pieprzu wynikają z zawartości piperyny - alkaloidu, który powoduje wzmożoną emisję energii cieplnej przez organizm, skutkiem czego jest intensywniejsze spalanie i zwiększone zużycie zapasów tłuszczowych. Wykazano także działanie przeciwbiegunkowe i immunostymulujące piperyny. Działa również moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Piperyna jest także bardzo silnym antyoksydantem, toteż ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Ponadto piperyna zwiększa poziom melanocytów w organizmie, dlatego wskazana jest szczególnie osobom cierpiącym na bielactwo.

Kurkuma

Ma charakterystyczny, podobny do imbiru zapach i silny smak, odpowiada również za żółty kolor niektórych potraw - np. ryżu - i nadaje żółty odcień mieszance przypraw curry. Kurkuma poprawia i przyspiesza trawienie, gdyż pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych i soku żołądkowego,  hamuje apetyt, korzystnie wpływa na pracę wątroby, ma również właściwości żółciopędne, pobudzając wydzielanie żółci uczestniczącej w procesach trawienia tłuszczów.

Czytaj też: 7 najzdrowszych przypraw świata

Bazylia

Ta aromatyczna przyprawa znakomicie poprawia trawienie - zawarte w pachnących listkach bazylii olejki eteryczne pobudzają perystaltykę jelit, ułatwiają przyswajanie składników odżywczych z pokarmu, pobudzają również wydzielanie soku żołądkowego. Nie należy jej jednak stosować w nadmiarze, gdyż ziele bazylii skuteczne jest również w przypadku braku apetytu.

Bazylię warto dodawać do sałatek (np. caprese) i zup, a także do lemoniady. Ze względu na to, że bazylia łagodzi skurcze jelit i pomaga zmniejszyć wzdęcia, warto ją dodawać również do potraw wzdymających, takich jak dania z dodatkiem bobu i fasoli, tłustych serów czy potraw mięsnych

Bazylia
Autor: Getty Images Bazylia
Jak pobudzić metabolizm? [RADY DIETETYKA]

Prawda czy fałsz? Sprawdź, co wiesz o odchudzaniu

Pytanie 1 z 15
Odchudzanie polega na drastycznym ograniczeniu liczby kalorii.
odchudzanie