Odchudzanie: co jeść, by przyspieszyć spalanie tłuszczu?

2012-08-01 10:13

Niektórzy szczęściarze jedzą, na co tylko mają ochotę i nie tyją. Dlaczego? Bo ich metabolizm działa sprawniej. Ty swój też możesz poprawić. Dowiedz się, jak przyspieszyć przemianę materii i zwiększyć spalanie tłuszczu.

Odchudzanie - jak przyspieszyć tempo przemiany materii?
Autor: archiwum poradnikzdrowie.pl Co zrobić, aby przyspieszyć odchudzanie?

Odchudzanie nie będzie efektywne, jeśli masz wolny metabolizm. Do jego spowolnienia przyczyniają się nierozsądne diety, zły styl życia (np. niejedzenie śniadań, brak ruchu). Są jednak sposoby na przyspieszenie przemiany materii. Istnieją pokarmy, witaminy i składniki odżywcze, które przyczyniają się do poprawy przemiany materii. Włącz je do swojej diety, a zaczniesz tracić na wadze.

  • Przyprawy: ostra musztarda, wszystkie odmiany ostrej papryczki, chrzan, pieprz, imbir świeży i suszony. Rozsmakuj się też w mieszance curry. Dosypuj ją do sosów i duszonych warzyw.
  • Ryby: optymalna ilość to 150 g filetów z ryby jadanych co 2–3 dni. Ale nie należy przesadzać: jedzenie ogromnych porcji śledzi w oliwie spowoduje przybranie na wadze, mimo że dostarczymy dobroczynnych kwasów omega-3 w wystarczającej ilości.
  • Białko: trzeba jeść ok. 1,5 g białka dziennie na każdy kilogram wagi ciała. W praktyce oznacza to, że kobieta o wadze 70 kg powinna codziennie zjeść 40 dag chudego mięsa (np. piersi z kurczaka, ale bez skórki), a do tego ok. 80 dag różnych warzyw (bez ziemniaków) oraz 50 dag owoców. Po takiej diecie można spodziewać się znacznego spadku wagi, większego niż wskazywałaby ilość zjedzonych kalorii.
  • Witamina B6: organizm potrzebuje jej dziennie ok. 2 mg, czyli należy zjeść 250 g łososia lub 2 szklanki gotowanej soi. Aby witamina zadziałała jako zapłon przy spalaniu tłuszczu, potrzeba jej minimum 3 mg. Dlatego czasami warto – oprócz jadania produktów bogatych w witaminę B6 – łykać jej syntetyczny odpowiednik.
  • Jod: używaj soli jodowanej, a dodatkowo w dni, kiedy nie jesz ryb morskich, do zup i sałatek dodawaj łyżkę siekanej rzeżuchy lub suszonych glonów.
  • Woda: każdego dnia wypijaj co najmniej 3 szklanki wody oziębionej kostkami lodu. Pij ją między posiłkami – wtedy, gdy żołądek jest pusty.