Lekkostrawna Wigilia czyli odchudzanie potraw wigilijnych

2013-12-20 8:59
Lekkostrawna Wigilia czyli odchudzanie potraw wigilijnych
Autor: Photos.com Dania wigilijne, choć postne, wcale nie są niskokaloryczne, co więcej - ryby i bigosy są ciężkostrawne. Jeśli przedobrzysz z ich ilością odczujesz efekty przejedzenia. Lekarze alarmują: na skutek braku umiarkowania w jedzeniu i piciu, podczas świąt rośnie liczba zawałów, zapaleń woreczka żółciowego i udarów mózgu. Jak przygotować lekkostrawne dania wigilijne?

Dania wigilijne, choć postne, wcale nie są niskokaloryczne, co więcej - ryby i bigosy są ciężkostrawne. Jeśli przedobrzysz z ich ilością odczujesz efekty przejedzenia. Lekarze alarmują: na skutek braku umiarkowania w jedzeniu i piciu, podczas świąt rośnie liczba zawałów, zapaleń woreczka żółciowego i udarów mózgu. Jak przygotować lekkostrawne dania wigilijne?

Czy wigilia Jest na to sposób, można pokusić się o odchudzenie dań wigilijnych i uczynienie ich bardziej lekkostrawnymi dla naszego żołądka. Wigilia light będzie zdrowa i smaczna!

Lekkostrawna Wigilia light: odchudzanie dań

Zacznij od ryb. Niezwykle ważny jest już pierwszy krok - dobór gatunku ryby. Zamiast ryb tłustych: łososia, karpia lub śledzia, możesz sięgnąć po ryby chude i mniej kaloryczne: tuńczyka, dorsza, szczupaka, amura. Kolejny to sposób przygotowania. Zamiast ciężkiej ryby smażonej w panierce podaj na stół rybę gotowaną na parze, pieczoną w ziołach w piekarniku lub przygotowaną w galarecie. Także podczas przygotowywania tradycyjnej ryby po grecku kawałki smażone możesz zastąpić rybą gotowaną lub parowaną. Takie danie jest delikatniejsze dla żołądka i zdecydowanie mniej kaloryczne. Komponując sałatki sięgaj po ryby zawierające mało tłuszczu. Chudy tuńczyk doskonale zastąpi tłustego łososia, czy makrelę. Do przygotowania sałatek śledziowych wcale nie trzeba używać śmietany i majonezu, wystarczy jogurt naturalny i przyprawy.

  • Aby oszczędzić na kaloriach raz przygotowanych pierogów czy krokietów nie odsmażaj ich, odgrzej je w kuchence mikrofalowej lub na chwilę wrzuć do wrzątku.
  • W celu odchudzenia sosów nie zaciągaj ich mąką lub zasmażką, tylko żółtkiem jaja lub zmiksowanymi warzywami.
  • Przygotowując kluski z makiem zrezygnuj z masła, sam miód i bakalie już wystarczająco zadbają o smak potrawy.
  • Bezpiecznymi i lekkimi potrawami są też barszcz czerwony, fasola – ale bez zawiesistego sosu, łazanki lub postny bigos.
  • Mimo, że wszystkie potrawy wigilijne są postne, można z tej wieczerzy uczynić rozkosz dla podniebienia. Choć zgodnie z tradycją należy spróbować każdej z potraw (to jest gwarancją wszelkiej pomyślności zdrowia w nadchodzącym roku), to jednak porcje powinny być symboliczne.

Wigilia light: ruch to zdrowie

Nie rezygnuj w święta z ruchu. Po kolacji wigilijnej wybierz się na spacer lub pasterkę. Po biesiadach za stołem koniecznie trzeba przezwyciężyć ociężałość i spróbować rozrywek na świeżym powietrzu. Najlepiej zacznij od powolnego marszu. Chodząc, staraj się wyprostować sylwetkę, wciągnąć brzuch, napiąć uda i pośladki. Koniecznie oddychaj głęboko, gdyż hausty rześkiego powietrza poprawią krążenie, dodadzą energii.

Ważne

Tradycyjna wigilijna wieczerza, złożona z 12 dań (każdego po ok. 100 g) z dodatkiem pieczywa i słodkich napojów dostarcza około 3000 kcal. Jeśli wszystkie "odłożą się"  przybędzie ci ok. 300 gramów tkanki tłuszczowej. Taką dawkę kalorii spalisz w czasie ok. 15 godzinnego spaceru.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.