Dieta zgodna z grupą krwi A. Jakie są zalecenia dietetyczne dla osób z grupą krwi A?

2013-03-27 12:34 ap

Dieta zgodna z grupą krwi A całkowicie wyklucza mięso i produkty mleczne. Jest to więc dieta typowo wegetariańska. Jakie jeszcze są zalecenia dietetyczne dla osób z grupą krwi A?

Dieta zgodna z grupą krwi A całkowicie wyklucza mięso i jego produkty, bo pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia u nich metabolizm i w organizmie gromadzą się zapasy tłuszczu. Nabiał również jest słabo trawiony i prowokuje niekorzystne reakcje insulinowe, które też osłabiają tempo przemiany materii. Oprócz tego produkty mleczne zawierają nasycone tłuszcze, które szczególnie w przypadku osób z tą grupą krwi upośledzają serce, prowadzą do otyłości i cukrzycy. Dla tych typowych wegetarian ważne jest, by pożywienie było w jak najbardziej naturalnej postaci: świeże, czyste i organiczne. Taka dieta ma zapewnić szybki spadek masy ciała, wzmocnić system odpornościowy i zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorób.

Dieta zgodna z grupą krwi A: produkty zalecane

W diecie osób z grupą krwi A powinny się znaleźć:

  • oliwa,
  • większość warzyw (łącznie ze strączkowymi),
  • ananasy,
  • śliwki,
  • wiśnie

Dieta zgodna z grupą krwi A: produkty, których należy unikać

W diecie osób z grupą krwi A nie powinny się znaleźć:

  • mięso,
  • nabiał,
  • krewetki,
  • niektóre ryby,
  • papryka czerwona,
  • ziemniaki,
  • napoje gazowane,
  • piwo

Dieta zgodna z grupą krwi A: zalety

Dieta jest bogata w warzywa strączkowe (np. soja), które mogą być alternatywą dla niskiego spożycia mięsa. Może to być dobra dieta, pod warunkiem że będzie skonsultowana ze specjalistą. Chodzi bowiem o to, by nie przyczyniała się do powstania chorób na skutek niedoboru żelaza (anemia), wapnia (w późniejszym wieku osteoporoza), białka (osłabienie, częste przeziębienia), witamin z grupy B (zaburzenia ze strony układu nerwowego, zmiany skórne itp.).

Dieta zgodna z grupą krwi A: wady

Wykluczenie mięsa naraża organizm na niedobory białka, żelaza i witaminy B12. Będzie to skutkowało czym innym, niż zakładali autorzy diety. Dlaczego? Bo komórki odpornościowe organizmu to białko! Jeżeli go zabraknie, nie ma szans na wzmocnienie odporności. Ponadto wykluczamy z diety żelazo hemowe (zwierzęce), co może spowodować anemię. Wprawdzie w produktach roślinnych występuje żelazo tzw. niehemowe, jednak jest ono znacznie gorzej przyswajane przez organizm. Kolejną niekorzystną rzeczą jest wykluczenie produktów mlecznych, które są źródłem m.in. dobroczynnych szczepów bakterii wzmacniających odporność.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019
KOMENTARZE
Ewa
|

No i racja, bzdura, to co zalecane zgodnie z grupą nie cierpię, a co lubię nie wolno, jedź wszystko tylko z umiarem

Maciek
|

Zauwazylem ze jedzac codziennie stejki, jajka, ziemniaki, awokado, pomidory, czereona kapuste i platki owsine po okolo 2 tygodniach znika uczucie zmeczenia po pracy, wszelkie s kurcze, mam rowny poziom energii i wieksze libido

Joanna
|

Mam to samo:)

Sławek
|

Mam grupę A i staram się unikać mięsa, ale po tygodniu diety bezmięsnej mam bardzo dużą ochotę na wysmażony kawał mięcha albo dobrą chudą wędlinę. Nie mogę tego przeskoczyć.

Li
|

Zawsze uważałam, że w żywieniu należy zachować zdrowy rozsądek, czasem mi go brakowało poniważ lubię ciasta. Nigdy nie byłam na diecie i jakoś dawałam radę wsłuchując się w swój organizm. Teraz kiedy mam problemy ze skórą i dowiedziałam się, że złe nawyki żywieniowe mogą mieć znaczenie, zaczełam szukać informacji. W moim przypadku chyba coś jest na rzecz i tzw dieta gr. krwi może mieć wpływ. Spróbuję jednak naa pewno nie tak rygorystycznie poniewż uwarzam iż naszemu organizmowi potrzebne są różne produkty do prawidłowego funkcjonowania.Skupię się raczej na tym co może mi szkodzić i jak to działa.

ww
|

Co, jeśli ktoś jest np, na diecie wątrobowej? Ma jeść strączkowe?

ja
|

wystarczy wszystko robić z rozumem - jeść też, a nie patrzeć na gr.krwi, moja A je nabiał-bez niego bym umarła, je b.pieczywo i też nie umiałabym inaczej, nie wspominając o tłuszczu z masła, ziemniaczkach i papryce czerwonej surowej - czuję się dobrze jak na +40

Gość
|

Witam Was. Najgorsze jest to, że ślinka nadal cieknie na samą myśl o dobrym mięsku. Jakby mnie przypiliło, albo zachorowałabym poważnie to łatwiej byłoby przestrzegać zasad dla A. Gorsze od niejedzenia mięsa jest dla mnie eliminacja sera żółtego. Najbardziej cieszę się, że wino czerwone nadal mogę ; )

julka
|

nie ma to znaczenia ja tez mam a rh- mam tendencje to szybkiego chudniecia kiedy mam wzmozony wysilek fizyczny. ale nie wyobrazam sobie zycia bez miesa.

mariola
|

Od zawsze jestem na jakiejś tam diecie i niestety ze złym skutkiem.Jestem mięsożercą więc mięso było na pierwszym planie.Przy wielu wysiłkach fizycznych i jakiejś tam znowu diecie chudłam,ale z mizernymi wynikami.Przy odchudzaniu nawet paru miesięcy wyniki były fatalne,Wiedziałam,że jak przejdę na dietę wg grupy krwi, to spadek wagi będzie od razu widoczny,I tak się stało od mięsa przeszłam do soi,warzyw,ryb.Owoce i warzywa zawsze kochałam więc je dalej konsumuję i nieograniczonych ilościach.I to jest dieta na której chudnę.Co prawda bardzo braku mi mięsa.Idzie wytrzymać.Pozdrawiam.