Dieta pudełkowa - zasady, cena, opinie

2018-06-04 7:00

Dieta pudełkowa to obecnie jedna z najpopularniejszych diet. Mimo że cena diety pudełkowej nie należy do najniższych, codziennie korzysta z niej wiele osób. Zasady tego modelu odżywiania są bardzo proste, a sama dieta pudełkowa jest bardzo wygodna, co potwierdzają opinie osób, które ją stosują. Sprawdź, na czym polega dieta pudełkowa, czy można na niej schudnąć, jakie są jej wady i zalety.

Dieta pudełkowa to bardzo popularne określenie cateringu dietetycznego, czyli posiłków na cały dzień, dowożonych pod wskazany adres. Nazwa „dieta pudełkowa” utarła się dlatego, że dania pakowane są w wygodne pudełka.

Czasem w ofercie dietetyków również można spotkać się z propozycją diety pudełkowej, jednak w takim wypadku polega ona na tym, że posiłki proponowane w jadłospisie przez dietetyka można łatwo zapakować w pudełka i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię.

Spis treści:

  1. Dieta pudełkowa - zasady
  2. Dieta pudełkowa - cena, ile kosztuje?
  3. Dieta pudełkowa - dla kogo?
  4. Dieta pudełkowa - czy można schudnąć?
  5. Dieta pudełkowa - jak wybrać?
  6. Dieta pudełkowa - wady i zalety

Dieta pudełkowa - zasady

Dieta pudełkowa to określenie bardzo ogólne. Nie dotyczy konkretnego typu jadłospisu, a sposobu jego dostarczania – właśnie w pudełkach. Pomaga ona realizować różne cele. Nie tylko redukować masę ciała, ale też oczyszczać organizm, dożywić go przed ciążą czy wspomóc wyniki w sporcie.

Obecnie na rynku cateringu dietetycznego funkcjonuje bardzo wiele firm. Im większe miasto, tym większa dostępność tego typu usług. Firmy cateringowe oferują zwykle kilka wariantów diety w różnych kalorycznościach.

Najczęściej w ofercie znajduje się dieta podstawowa, czyli oparta na klasycznych wytycznych i wartościowych produktach, nazywana optymalną, standardową, zróżnicowaną, urozmaiconą itp.

Inne popularne rodzaje diet oferowane przez firmy cateringowe to:

Kaloryczność proponowanych diet jest zróżnicowana. Najczęściej do wyboru są warianty: 1000 kcal, 1200 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2500 kcal i 3000 kcal. Nie we wszystkich proponowanych rodzajach diety dostępne są wszystkie kaloryczności. Najwyższe dotyczą jedynie diet dla aktywnych, a najniższe – odchudzających.

Za wybór kaloryczności i rodzaju diety odpowiedzialny jest sam klient. Niektóre firmy oferują konsultację z dietetykiem w celu doboru najlepszego wariantu jadłospisu i kaloryczności.

Do wyboru mamy opcje z 5 lub 4 posiłkami, czasem bez śniadania bądź bez kolacji, które przywożone są codziennie pod wskazany adres w umówionym przedziale czasowym. Menu można zamówić na cały tydzień, na 6 dni bez niedziel lub na 5 dni od poniedziałku do piątku.

Na rynku istnieją również bardzo wąsko wyspecjalizowane firmy cateringowe, które oferują jedynie jadłospisy wegańskie lub bezglutenowe.

To dobry wybór dla osób, które chcą mieć pewność, że w ich menu na pewno nie znajdzie się jajko bądź gluten, który jest szkodliwy w najmniejszych ilościach dla chorych na celiakię.

Dieta pudełkowa – cena, ile kosztuje?

Dieta pudełkowa nie należy do tanich. Koszt jednego zestawu zmienia się zależnie od wariantu diety i jej kaloryczności. Uogólniając, za jeden dzień diety złożonej z pięciu posiłków zapłacimy od ok. 50 zł do ok. 70 zł.

Przeliczając na pełny miesiąc (posiłki codziennie przez 30 dni) trzeba liczyć się z kosztem w przedziale 1500 – 2100 zł. Wybierając wariant na 4 tygodnie od poniedziałku do piątku, zapłacimy od ok. 1000 zł do ok. 1400 zł za posiłki dla jednej osoby.

Dieta pudełkowa – dla kogo?

Dieta pudełkowa jest skierowana przede wszystkim do osób, które chcą odżywiać się zdrowo, ale nie mają wystarczająco dużo czasu na gotowanie, nie lubią samodzielnie przygotowywać posiłków lub nie wiedzą, jak je komponować, żeby rzeczywiście były zdrowe.

Trzeba zwrócić uwagę na koszty takiej diety, bo zwykle dwukrotnie przekraczają miesięczne koszty odżywiania się zdrowymi i wartościowymi produktami, ale przygotowywanymi samodzielnie. Zatem z diety pudełkowej skorzystają częściej osoby nieco bardziej zamożne.

W początkach rozwoju rynku usług cateringu dietetycznego w Polsce jego głównymi odbiorcami były osoby odchudzające się.

Obecnie z diety pudełkowej korzystają nie tylko walczący z nadmiarem kilogramów, ale bardzo często osoby nastawione na zdrowy tryb życia, uprawiające sporty, zmagające się z nietolerancją laktozy, glutenu lub niektórymi chorobami – zwykle niedoczynnością tarczycy i insulinoopornością.

W przypadku występowania chorób, wybór diety pudełkowej powinien być poprzedzony konsultacją z dietetykiem, który pomoże dopasować odpowiedni wariant jadłospisu.

Gdy kilka chorób współistnieje ze sobą, może okazać się, że żadna z propozycji firmy cateringowej nie spełnia wymagań naszego organizmu.

Dieta pudełkowa – czy można schudnąć?

Jeśli będąc na diecie pudełkowej klient zastosuje warianty diety odchudzającej z kalorycznością odpowiednią do redukcji masy ciała, to może schudnąć.

Jedząc tylko dania z cateringu, dostarczamy odpowiedniej ilości energii i makroskładników. Jednak – tak jak przy każdej diecie – nie ma stuprocentowej gwarancji. Być może kaloryczność będzie źle dobrana, typ diety nie będzie dla klienta odpowiedni lub dodatkowo w ciągu dnia pojawią się nieplanowane przekąski.

Trzeba pamiętać, że dobra dieta uczy zdrowych nawyków i właściwego myślenia o jedzeniu. Niestety, w przypadku diety pudełkowej ciężko o aspekt edukacyjny.

Osoby, które decydują się na takie rozwiązanie, zwykle nie zastanawiają się, dlaczego makroskładniki pojawiają się w takiej konfiguracji, nie uczą się racjonalnego wymieniania produktów w diecie i nie pracują nad aspektem psychologicznym i motywacyjnym. W przypadku problemów z wagą bardzo często wszystko zaczyna się w głowie.

Podsumowując, na diecie pudełkowej można schudnąć, gdy jest prawidłowo dobrana. Jednocześnie można też łatwo przytyć, jeśli po zakończeniu stosowania posiłków z pudełek nie wyciągnie się odpowiednich wniosków i powróci do dawnego stylu jedzenia.

Ponowne tycie po diecie dotyczy również współpracy z dietetykami, którzy zbyt mało uwagi poświęcają na budowanie nawyków żywieniowych i naukę samodzielnego komponowania posiłków.

Dieta pudełkowa - jak wybrać?

Wybór cateringu dietetycznego jest ogromny. W samym Gdańsku można skorzystać z oferty ponad 20 firm, a w Warszawie – blisko 80. Taki stan rzeczy nie ułatwia decyzji.

Pierwszym elementem przy wyborze diety pudełkowej powinna być pewność, że firma współpracuje z dobrym dietetykiem, który czuwa nad zbilansowaniem menu i pomaga klientom dobrać odpowiednią dietę do ich potrzeb.

Nie chodzi o samą kaloryczność, która oczywiście jest ważna, ale także o decyzję, czy przy obecnym stanie zdrowia klienta dieta pudełkowa jest dobrym wyborem. Dietetyk przeanalizuje tryb życia, styl pracy, aktywność fizyczną i zasugeruje, jaką dietę pudełkową wybrać, aby była jak najlepiej dobrana do wymagań konkretnej osoby.

Dobrodziejstwem internetu jest możliwość przestudiowania opinii innych użytkowników. Im więcej pozytywnych ocen otrzymuje dana firma, tym mniejsze ryzyko niezadowolenia z usługi.

Na portalach społecznościowych można podejrzeć zdjęcia posiłków, takie od realnych klientów, a nie z sesji zdjęciowych. Pozwala to ocenić wielkość porcji i wygląd dań.

Ważne jest, aby dokładnie przestudiować menu oferowane przez różne firmy cateringowe. Jeśli sami nie jesteśmy w stanie ocenić, czy rozkład posiłków i makroskładników w poszczególnych daniach jest dla nas odpowiedni, warto spotkać się z dietetykiem. Najlepiej niezależnym, który przeanalizuje ofertę kilku firm i doradzi o wyborze najlepszej diety pudełkowej.

W większości firm z cateringiem dietetycznym można zamówić jeden dzień testowy w nieco niższej cenie niż standardowa dieta pudełkowa.

Wypróbowanie posiłków, ich ocena wizualna, świeżość i odczuwana sytość po jedzeniu pozwalają stwierdzić, czy dana dieta pudełkowa odpowiada naszym potrzebom i wymaganiom. Często ważne są także detale, takie jak jakość sztućców czy sposób pakowania posiłków.

Dieta pudełkowa – wady i zalety

Zalety:

  • wygoda
  • oszczędność czasu na robienie zakupów i gotowanie
  • zapewnione pełnowartościowe menu
  • możliwość dobrania diety do swoich potrzeb
  • urozmaicone i ciekawe posiłki, często z modnymi produktami spożywczymi

Wady:

  • wysoki koszt
  • trudność w sprostaniu preferencjom smakowym wszystkich użytkowników
  • brak możliwości wymieniania posiłków na inne
  • brak kontroli nad rzeczywistą jakością produktów spożywczych, np. warzywa deklarowane jako ekologiczne mogą pochodzić ze standardowych upraw
  • po pewnym czasie następuje zmęczenie rygorem i powtarzającym się menu
  • catering to kuchnia uniwersalna – nigdy nie będzie w 100% zindywidualizowany
  • rozbieżność w jakości i smaku poszczególnych posiłków
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.