Dieta kopenhaska - zasady, efekty, opinie

2019-02-04 9:55
DIETA KOPENHASKA. Zasady diety kopenhaskiej. Jakie są efekty?
Autor: Getty Images

Dieta kopenhaska to dieta, której zasady są bardzo rygorystyczne, dlatego jej stosowania nie zaleca się wszystkim, przestrzegając przed możliwymi konsekwencjami. Z drugiej strony podkreśla się skuteczność diety kopenhaskiej. Przeczytaj, jakie są zasady diety kopenhaskiej, jakich efektów możesz się po jej zastosowaniu spodziewać i czy są one warte wyrzeczeń.

Spis treści

  1. Dieta kopenhaska - zasady
  2. Dieta kopenhaska - efekty
  3. Dieta kopenhaska - opinie dietetyków
  4. Dieta kopenhaska - wskazania
  5. Dieta kopenhaska - przeciwwskazania
  6. Dieta kopenhaska - jak przetrwać?
  7. Dieta kopenhaska - zalety
  8. Dieta kopenhaska - wady

Dieta kopenhaska nazywana jest również dietą duńską lub, ze względu na z góry określony czas jej trwania, dietą trzynastodniową. Przyjęło się uważać, że zasady diety kopenhaskiej zostały opracowane w Danii - w Klinice Mayo lub w Szpitalu Rządowym w Kopenhadze, jednak każda z tych instytucji zaprzecza swojemu udziałowi w ich tworzeniu.

Dieta kopenhaska ma umożliwić osobom, które jej przestrzegają, osiągnięcie szybkich efektów w niecałe dwa tygodnie - redukcję tkanki tłuszczowej i utratę nawet 7-20 kg. 

Dieta kopenhaska jest dietą nieskowęglowodanową i niskokaloryczną. Jeśli przerwie się jej stosowanie choć na jeden dzień lub złamie jedną jej zasadę, należy zaprzestać jej stosowania i przystąpić do niej ponownie, aby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu, nie wcześniej niż po upływie 3 miesięcy. Natomiast zakończoną dietę można powtórzyć dopiero po 2 latach.

Dieta kopenhaska - zasady

1. Nie spożywaj więcej niż 600-800 kcal dziennie

Jadłospis na diecie kopenhaskiej jest ściśle określony - zabronione jest wprowadzanie w nim jakichkolwiek zmian. W zależności od konkretnego dnia osoba przebywająca na diecie spożywa tylko od 600 do 800 kilokalorii. Nietrudno jednak obliczyć, np. za pomocą dostępnych w internecie kalkulatorów, że w ten sposób żadna dorosła osoba nie pokryje swojego dziennego zapotrzebowania na energię, które, w zależności od płci, wagi, wieku wynosi około 1500-2500 kilokalorii.

Twórcy diety kopenhaskiej wyszli z założenia, że dla osiągnięcia efektu, jakim jest redukcja tkanki tłuszczowej, konieczne jest wytworzenie deficytu kalorycznego, czyli sytuacji, gdy bilans energetyczny organizmu jest ujemny - więcej energii wydatkujemy niż spożywamy z pokarmu (co jest zgodne z zasadą klasycznej diety redukcyjnej) Przebywając na diecie kopenhaskiej, podaż energii, którą w trakcie jej stosowania dostarczamy organizmowi, jest średnio aż trzykrotnie mniejsza niż całkowite dzienne zapotrzebowanie.

Jednak o to właśnie jej twórcom chodziło: dzięki temu organizm, by energię wytworzyć, wykorzystuje rezerwy tłuszczu. Pamiętajmy jednak, że na tak restrykcyjnej diecie tracimy też glikogen (należący do węglowodanów złożonych, których w menu diety kopenhaskiej w ogóle nie ma!) i wodę. Utrata kilogramów nie jest więc związana wyłącznie z utratą tkanki tłuszczowej.

Jako że założenia diety kopenhaskiej nie są zgodne z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia1 - jadłospis nie zawiera zalecanych produktów zbożowych, właściwej ilości posiłków i czasu przerwy pomiędzy nimi (4-5 posiłków dziennie co 3-4 godziny) oraz niezbędnej porcji warzyw i owoców, jej stosowanie zaleca się tylko po konsultacji z lekarzem.

Co więcej, dieta kopenhaska nie spełnia nawet wymagań wobec diet niskokalorycznych, sformułowanych przez amerykański National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases2, które jasno mówią, że spożywane przez nas codzienne posiłki powinny zawierać co najmniej 800 kilokalorii.

2. Przestrzegaj czasu trwania diety i zasad dotyczących pory spożywania posiłków

Jak wspomniano, dieta kopenhaska trwa 13 dni - nie można jej przedłużać, ponieważ doprowadzi to do poważnego niedoboru witamin i minerałów, ani też skracać czasu jej trwania, bo wtedy nie uzyskamy oczekiwanych efektów.

Będąc na diecie kopenhaskiej każdego dnia możemy zjeść tylko 3 posiłki - śniadanie, obiad i kolację. Co więcej, musimy je spożywać w określonych godzinach, dopuszczalne jest półgodzinne odstępstwo od zaleceń. I tak śniadanie należy zjeść między 8 a 9 rano, obiad między 12 a 14, a kolację - między 16 a 18.

3. Spożywaj posiłki zgodnie z jadłospisem na diecie kopenhaskiej

Dieta kopenhaska opiera się ograniczeniu tłuszczów i węglowodanów (znajdujące się w menu węglowodany to najczęściej cukry proste, a nie węglowodany złożone, o niskim indeksie glikemicznym), a jej podstawę stanowią warzywa, jajka, chude mięso, w ograniczonych ilościach owoce. Ważnym elementem diety kopenhaskiej jest kawa, której ma dostarczyć organizmowi energii, ale spożywanie jej na czczo zdecydowanie nie pomoże osobom z nadciśnieniem.

Przykładowo: w pierwszym dniu stosowania diety kopenhaskiej na śniadanie możemy tylko wypić kawę z kostką cukru, na obiad zjeść 1-2 jajka ze szklanką szpinaku lub brokułów i pomidor, a na kolację - 200 g befsztyku wołowego i 5 liści sałaty z oliwą z oliwek oraz odrobiną soku z cytryny.

Drugiego dnia mamy takie samo śniadanie, a befsztyk wołowy z 5 liśćmi sałaty z oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny oraz owocem zjadamy na obiad, kolację stanowi natomiast plaster chudej szynki i 2-3 szklanki jogurtu naturalnego. Jadłospisy z konkretnych dni w trakcie diety kopenhaskiej się powtarzają: i tak 1. i 8. dnia jemy to samo, podobnie jak w dni 2. i 9., 3. i 10., 4. i 11., 5. i 12., 6. i 13., osobne menu przewidziano na dzień 7.

4. Unikaj produktów zakazanych w trakcie diety kopenhaskiej

Rygorystyczność diety kopenhaskiej polega na tym, że zabronione jest spożywanie jakichkolwiek innych produktów niż te wymienione w menu. Jeśli zdarzy ci się wypić lampkę wina lub jakikolwiek inny alkohol, zjeść ciastko, żuć gumę, kurację możesz uważać za przerwaną. Również podjadanie między posiłkami nie jest możliwe.

5. Podczas przestrzegania diety kopenhaskiej zrezygnuj z uprawiania sportu

Choć takie wskazanie brzmi nieprawdopodobnie, bo na zdrowe odchudzanie składają się zbilansowana dieta i aktywność fizyczna, w przypadku diety kopenhaskiej z tej ostatniej lepiej zrezygnować. Nie pokrywając swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego i dodatkowo obciążając organizm wysiłkiem fizycznym jeszcze szybciej doprowadzimy się do zmęczenia, złego samopoczucia.

Polecamy
jesz co lubisz odchudzanie

Autor: Time S.A

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci z łatwością schudnąć, jeść zdrowo i smacznie, a przy tym uniknąć pułapek "cudownych" diet odchudzających. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się świetnie dobranym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!

Dieta kopenhaska - efekty

Osoby, które stosowały dietę kopenhaską, są zgodne co do tego, że straciły dzięki niej zbędne kilogramy, jednak dobór posiłków spożywanych w trakcie jej trwania jest zupełnie przypadkowy, nie można więc nazwać przebywania na diecie kopenhaskiej zdrowym odchudzaniem, a wręcz przeciwnie - jej efekty to niedobór składników odżywczych, błonnika, węglowodanów złożonych.

Osoba po diecie kopenhaskiej jest zmęczona i osłabiona, pojawia się rozdrażnienie spowodowane uczuciem głodu między posiłkami i zbyt małej ilości cukru we krwi. Z kolei zbyt mała ilość witamin i minerałów powoduje również problemy z cerą, wypadanie włosów, matowienie paznokci.

Z tych powodów dieta kopenhaska nie jest zaleca przez lekarzy i dietetyków.

Dieta kopenhaska - opinie dietetyków

Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska - wskazania

Dieta kopenhaska jest przeznaczona dla osób zdrowych i po konsultacji z lekarzem. Tak ścisłe obostrzenia w jej stosowaniu nie powinny dziwić, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że do założeń diety kopenhaskiej należy ograniczenie tłuszczów, węglowodanów i dziennej dawki kalorii. Dieta kopenhaska może być stosowana przez osoby dorosłe, których praca nie jest wymagająca fizycznie (np. praca biurowa).

Dieta kopenhaska - przeciwwskazania

Z powodu jej rygorystyczności diety kopenhaskiej nie poleca się nastolatkom (składniki odżywcze i kalorie są niezbędne do ich prawidłowego rozwoju) i osobom w podeszłym wieku - będzie ona dla nich zbyt wymagająca.

Z diety nie powinny też korzystać osoby pracujące fizycznie, regularnie uprawiające sport, ponieważ niedostarczanie odpowiedniej ilości węglowodanów i tłuszczów może się okazać przy ich intensywnym trybie życia szkodliwe. Diety kopenhaskiej nie mogą też stosować kobiety w ciąży i matki karmiące.

Diety kopenhaskiej zdecydowanie nie mogą stosować osoby chore na serce i nerki, mające nadciśnienie, cukrzycę lub zmagające się z niedocukrzeniem.

CZYTAJ TEŻ:

Zrób to koniecznie

Dieta kopenhaska - jak przetrwać?

  • Codziennie spożywaj 2 litry wody.
  • Suplementuj niedobór witamin (oprócz witaminy A, której jest dużo w menu na diecie kopenhaskiej)
  • Dania są monotonne, stosuj więc przyprawy (wszystkie oprócz soli) i zioła.
  • Do kawy możesz dodawać szczyptę cynamonu lub kardamonu.
  • Ostatni posiłek zjedz o 19.00.

Dieta kopenhaska - zalety

  • Pozwala bardzo szybko schudnąć.
  • Może oduczyć niezdrowego podjadania między posiłkami.
  • Jest krótka.
  • Nie trzeba samodzielnie układać jadłospisu.

Dieta kopenhaska - wady

  • Powoduje spadek energii.
  • Może powodować nudności, zawroty głowy, wymioty.
  • Jest bardzo rygorystyczna, więc jej przestrzeganie powoduje gorsze samopoczucie.
  • Rygorystyczność zwiększa ryzyko efektu jo-jo po jej zakończeniu: osoba po diecie chętniej sięga po więcej jedzenia.
  • Nie jest zindywidualizowana i zbilansowana.

Źródła:

1. Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia są dostępne na stronie: http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia

2. Zalecenia związane ze stosowaniem diet niskokalorycznych są dostępne na stronie: https://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/weight-control/very-low-calorie-diets/Pages/very-low-calorie-diets.aspx

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.